Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Niğde’de 24 saat Egzoz Emisyon Denetimlerinin yapıldığı standartlara uygun olmayan araç sürücülerine ise 3 Bin 93 Lira para cezası uygulandığı belirtildi. Niğde genelinde 10 adet Egzoz ölçüm istasyonunun bulunduğunu ifade eden Gençtürk, 2019 yılında 93 araç sürücüsüne 126 Bin 328 TL idari para cezası kesildiğini ifade etti.

Niğde Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Hamdi Görkem Gençtürk; “Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü araç egzozlarından çıkan zararlı gaz Emisyon Ölçüm Denetimlerini tüm hızıyla devam ettiriyor. Egzoz gazı emisyon denetimleri, Egzoz Gazı Emisyonu Kontrolü İle Benzin Ve Motorin Kalitesi Yönetmeliği kapsamında yapılmaktadır. Burada amaç, trafikte seyreden motorlu kara taşıtlardan kaynaklanan egzoz gazlarının neden olduğu hava kirliliğinin etkilerinden canlıları ve çevreyi korumak, egzoz gazı kirleticilerinin azaltılmasını sağlamak, ölçümler yaparak kontrol etmektir. Egzoz Gazı Emisyonu Kontrolü İle Benzin Ve Motorin Kalitesi Yönetmeliğine göre Araçlarda ölçüm periyodu, Hususi ve resmi otomobillerde ilk 3 yaş sonunda ve takip eden her 2 yılda bir, diğer Motorlu araçlarda 1. Yaş sonunda ve takip eden her yıl olarak belirlenmiştir” dedi.

Standartlara uygun olmayan araç sürücülerine ise 3 Bin 93 Lira para cezası uygulandığını ifade eden Gençtürk; “Sınır değerlere aykırı emisyona sebep olduğunun tespiti halinde; 3 bin 93 TL, Egzoz gazı emisyon ölçüm pulunun ibraz edilememesi durumunda; Bin 546 TL ceza uygulanıyor. 2019 yılı için Egzoz Gazı Emisyon ölçümü KDV dâhil 65 TL'dir. Egzoz Gazı Emisyon ölçümleri, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerince düzenlenmiş egzoz gazı emisyon ölçüm yetki belgesine sahip yetkilendirilmiş istasyonlarda yapılmakta olduğunu ifade etti.

Niğde'de 2016 yılında 8 araç sahibine 8 Bin 128 TL, 2017 yılında da 10 araç sahibine toplam 10 Bin 540 TL, 2018 yılında 566 araç sahibine 682 Bin 596 TL, 2019 yılında ise 93 araç sahibine 126 Bin 328 TL idari yaptırım kararı (ceza) uygulandığını ifade eden Gençtürk, “ Müdürlüğümüzce yetkilendirilmiş olan Bor İlçesinde 1 adet, Niğde Merkezde 1 seyyar 8 sabit istasyon olmak üzere toplam 10 adet istasyon bulunmaktadır. Kolluk kuvvetlerimizle koordineli çalışmalarımız devam etmekte olup, Vatandaşlarımızın yapılacak denetimlerde mağdur olmamaları için egzoz emisyon ölçümlerini zamanında yaptırmaları önem arz etmektedir. Ayrıca egzoz emisyon ölçümünü zamanında yaptırmak, araçların egzoz sistemlerinin sürekli sağlıklı çalışmasını sağlamak hava kirliliği ile mücadelede üzerimize düşen en önemli vatandaşlık görevlerimizden biridir” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim