Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi personeline temizlik eğitimi verildi. Hastanede görev yapan tüm temizlik birimi çalışanlarına verilen eğitime Başhekim Dr. Öğr. Üyesi Bilal Günaydın, Kalite ve Destek Hizmetleri Müdürü Durmuş Sayın, Müdür Yardımcısı Beyza Mat katıldı. Personele eğitimi Temizlik Hizmetleri Birim Sorumlusu Asiye Öner verdi.

Sunumun amacını hastane ortamından kaynaklanabilecek enfeksiyonları önlemek, hasta, hasta yakını ve hastane çalışanları için sağlıklı bir ortam oluşturmak amacıyla uyulması gereken temizlik kurallarını belirlemek ve uygulanmasını sağlamak olduğunu belirten Temizlik hizmetleri Birim Sorumlusu Asiye Öner, temizliğin temel ilkeleri ile ilgili olarak verdiği bilgide “Tüy bırakmayan temizlik bezleri tercih edilmelidir, bez ve kova renkleri kullanım alanına göre belirlenmelidir. Kirli bezle temizliğe devam edilmemeli, sık bez değiştirilmelidir. Kirlenen bezler sıcak su ve deterjanla yıkanıp kurutulduktan sonra kullanılmalıdır” dedi.

TEMİZLİKTE KULLANILAN MALZEMELERİN KULLANIMI

Öner sunumla ilgili verdiği bilgilerde şu ifadelere yer verdi;

“Toz alma dışında her tür temizlik işlemi sırasında uygun eldiven giyilmeli, işlem bitiminde eldiven çıkarılıp el hijyeni sağlanmalıdır. Ellerinde yara, çizik, vb. bulunan temizlik personeli toz alma işlemi sırasında steril olmayan temiz eldiven giymelidir. Eldivenli ellerle kapı kolu, telefon, masa, vb. yüzeylere temas edilmemelidir. Tuvalet temizliği için kullanılan eldivenler diğer alanların temizliğinde kesinlikle kullanılmamalıdır.

Paspas S şeklinde hareket ettirilmeli, zeminden mümkün olduğunca uzaklaştırılmadan temizlik yapılmalıdır. Kirli paspasla temizlik yapılmamalı, kirlenen paspas önce kırmızı kovada kirinden arındırılmalı, sonra mavi kovada yıkanmalı, sıkma presi kırmızı kova üzerine çevrilerek sıkma işlemi yapılmalıdır. Bu işlemi takiben paspas sıcak su ve deterjanla çamaşır makinasında yıkanıp kurutulduktan sonra tekrar kullanıma sokulmalıdır. Gün içinde kullanılan tüm paspaslar, gün sonunda sıcak su ve deterjanla çamaşır makinasında yıkanıp kurutulduktan sonra tekrar kullanıma sokulmalıdır. Islak paspasla silinen alanlar kuru mop ile hemen kurulanmalı, paspaslama işlemi sırasında kirlenme, kayma ve düşmeleri önlemek için uyarı levhaları konulmalıdır.

Editör: TE Bilişim