Hastanede Çocuk gelişim polikliniği hizmet veriyor
Ömer Halisdemir Araştırma Hastanesinde Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanları Dr. Şeyma Coşkun ve Dr. Nagehan Demir tarafından çocukların dikkat eksikliği, hiperaktiviti bozukluğu, öğrenme güçlüğü, gelişimsel gecikmesi olan çocukların klinik değerlendirilmesinde tanı ve tedavi sürecimize destek olan bir takım gelişimsel değerlendirme testleri yapılıyor.

Hastanenin Çocuk Gelişimi Uzmanları Tuğba Değirmenci ve Merve İLBEĞİ çocukların okula başlama yaşını ölçen Metropolitan Okul Olgunluk testi ile 5,5 6 yaş arasındaki çocukların okula başlamasının uygun olup olmadığını değerlendirerek çocuğunun okula başlamasının erken olduğunu düşünen ailelerin okula başlama yaşı ile ilgili kaygılarını gideriyorlar. Metropolitan Okul Olgunluk testi yaptırmak isteyen ailelerin Çocuk ve Ergen Psikiyatri randevusu (182 Telefon Randevu-İnternet Mhrs Randevu) aldıktan sonra, Çocuk Gelişim Polikliniğine gitmeleri gerekiyor.
Hastanede ayrıca Gelişim Uzmanları tarafından 0-18 yaş aralığında  “zihinsel, dil, motor, öz bakım, sosyal ve duygusal gelişim” alanlarında çocuğu gelişimsel açıdan değerlendirerek, çocuk sağlığı izleminde rol aldıklarını,tüm gelişim alanlarında çocuğa ve aileye destek sağlanıyor. Uzmanlar konu ile ilgili olarak,

 "Agte(Ankara Gelişim Tarama Envanteri)" ve "Denver ıı" gelişimsel tarama testi  ile sağlıklı görünümdeki 0-6 yaş arası çocuklarda olası gelişimsel sorunları saptayıp yönlendirdiklerini, "Metropolitan" okul olgunluk testi ile 5.5 -6 yaş arasındaki çocukların okula başlamasının  uygun olup olmadığını  değerlendirdiklerini, "Peabody" testi ile 2,5-11 yaş arası çocukların alıcı dil yaşının tespit edildiğini, ''Porteus Labirentleri testi'' ile planlama yeteneğini ölçen zeka testini ayrıca altını ıslatma(enüresiz), dışkı kaçırma(enkopresiz), tuvalet eğitimi, saldırganlık, yeme problemi, okul korkusu, çalma, yalan söyleme, dikkat eksikliği, çocukluk mastürbasyonu, parmak emme, tırnak yeme, inatçılık, kardeş kıskançlığı, korku,uyku  problemi, boşanma süreci, aile üyelerinin ölümü gibi durumlarda,  ebeveyn-çocuk iletişimi, kural koyma, sınır belirleme, günlük rutin program oluşturma, arkadaş ilişkileri, televizyon izleme alışkanlığı ve bilgisayar kullanımı, ders çalışma ve ödev yapma, çocukların yaşına gelişimine uygun oyun materyalleri ve kitap seçimi gibi konularda ailelere danışmanlık  yaptıklarını, bu hizmetten yararlanmak isteyen tüm  danışanların Çocuk Sağlığı Hastalıkları ya da  Çocuk ve Ergen Psikiyatri yönlendirmesiyle Polikliniklerine  başvurmaları gerektiğini belirtiyorlar..

POLİKLİNİKLERDE UYGULANAN DİĞER TESTLER
GoodEnought Testi: Bir insan çiz testi 7,8,9 yaş çocuklarına uygulanır. Zeka testidir. Catell 3-A Zeka Testi: Catell 3A bir performans-zeka testidir.14 yaş ve üzerine yönelik uygulanan bu test zekanın soyut alanındaki işlevini saptamaya yöneliktir. Catell 2-A Zeka Testi : 7 yaş 6 ay ile lise dönemi çocuklara uygulanan zeka testidir. Gessel Gelişim Figürleri Testi : 2- 6 yaş arası çocukların görsel motor ve algı gelişiminin değerlendirildiği bir gelişim testidir.  Peabody Resim Kelime Eşleştirme Testi : 2-11 yaş arası çocukların alıcı dil yaşının tespit edilebildiği, konuşma bozukluğu ve sözel ifadeye ışık tutan, resim kelime eşleştirme testidir. Metropolitan Okul Olgunluğu Testi : 5 yaş 6 ay ile 6 yaş 0 ay arasındaki çocuklara uygulanabilen, çocuğun ilkokula başlamaya hazır olup olmadığını ölçen bir okul olgunluk testidir. Frostig Gelişimsel-Görsel Algı Testi: Çocukların görsel algılarını değerlendirmeye yardımcı olan bir algı testidir. 5.5-6 yaş arasındaki çocuklar başta olmak üzere 4-8 yaş arasında kullanılır.

Benton Görsel Bellek Testi: 8 yaş üzeri bireylere uygulanabilen, bireyin dikkat, algı ve bellek durumuna dair bilgi verebilen, dikkat eksikliğinin tespit edilebildiği bir dikkat ve algı testidir.

AGTE Ankara Gelişim Tarama Envanteri: 0-6 yaş çocukların gelişimini değerlendiren, gelişimin normal mi yoksa yaşıtlarına göre geri mi olduğuna cevap verebilen bir gelişim testidir.

Porteus Labirentleri Testi: Çocuk ve yetişkinlere uygulanan zekanın özel bir şeklini ölçen, kullanımı yaygın bir zeka testidir.
Bender Gestalt Görsel Motor Algılama Testi: Bu test, çocuklarda görsel motor işlevini görmek için gelişimsel bir test olarak kullanılarak hem yetişkin, hem de çocuklarda gelişimsel sapmaları, regresyonu, fonksiyon kaybını ve organik beyin hasarlarını saptamaya ve özellikle regresyon vak'alarında da kişilik sapmalarını bulmaya ışık tutmaktadır.  
 
Burdon Dikkat testi:Dikkat eksikliği ve hiperaktivite belirtileri olan çocuklarda dikkat gücünü ölçme amacıyla kullanılır.
Kent EGY Zeka testi: Sözel performansa dayanan bir kağıt kalem testidir. Konuşma, işitme ve sözel ifade sorunu olmayan hastalara ve normal kişilere uygulanabilir. 

 
Editör: TE Bilişim