Niğde Halk Sağlığı Müdürlğü tarafından Hastane Personeline Kuduz Hastalığı ile ilgili hizmet için  eğitim verildi.

 

Kuduz hastalığı ile ilgili Niğde Devlet Hastanesi Personeline verilen hizmet için eğitim üzerine Niğde Halk Sağlığı Müdürü Dr. Bilgehan Öztürk açıklama yaptı ;

Öztürk açıklamasında Kuduz, halk sağlığına tehdit oluşturan eski çağlardan beri bilinen önemli bir enfeksiyondur. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre her yıl yaklaşık 55.000 kişi kuduz nedeniyle yaşamını yitirmektedir.Kuduz; genellikle hastalığı taşıyan bir hayvanın ısırmasıyla bulaşan memelilerin önlenebilir bir viral hastalığıdır.Ülkemizde ve gelişmekte olan ülkelerde  daha sık olarak kedi, köpek ve sığırlarda görülmektedir. Bakanlığımıza yılda yaklaşık 150.000 kuduz şüpheli temas insan olgusu bildirimi yapılmaktadır. Bildirilen bu olguların çoğunluğu da kuduz korumasına alınmaktadır. Bu şekilde birçok kişinin hayatı kurtarılmakta olup ancak bazı yıllar 1 veya 2 insan kuduz vakasına bağlı ölüm görülmektedir.

Kuduzdan korunmak için neler yapılmalıdır?

Kedi ve köpekler kuduza karşı mutlaka aşılattırılmalıdır.

Evcil hayvanların, başıboş ve/veya vahşi hayvanlarla temas etmesine engel olunmalıdır.

Çevrede başıboş, hasta, garip davranışlar sergileyen veya ölmüş hayvan görüldüğünde ilgili yerler haberdar edilmelidir (belediyeler, muhtarlıklar, İl ve İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri gibi)

Kuduz şüpheli temas söz konusu olduğunda neler yapılmalıdır?

Yara veya ısırık bölgesi hiç vakit kaybedilmeden bol akarsu ve sabunla iyice yıkanmalı ve arkasından tentürdiyot gibi iyotlu antiseptikler uygulanmalıdır.

Göz, ağız veya burun şüpheli temasa maruz kalmışsa, bu bölgeler birkaç dakika içinde bol suyla yıkanmalıdır.

Kuduz şüpheli temasa maruz kalan kişi yukarıda belirtilen uygulamaları yaptıktan sonra derhal en yakın sağlık kuruluşuna müracaat etmeli , ve Dünya Sağlık Örgütünce kabul edilen  aşılama programı aksatmadan uygulamalıdır.

Kuduz hastalığının tedavisi var mıdır?

Kuduz hastalığının belirtileri ortaya çıktıktan sonra tedavisi imkansızdır ve  hastalık ölümle sonuçlanır.Bu sebeple, burada belirtilen korunma önlemlerine uyulmalıdır. Özellikle yara bakımı ve tedavisi ile kuduz aşısı(0-3-7-14-28. Günlerde koldan uygulanmakta) ve kuduz serumu(yara çevresine ve kalçadan) uygulamasının hastalığa yakalanmama hususunda hayati öneme sahip olduğu kesinlikle unutulmamalıdır.

 

Bu kapsamda  Niğde İlinde hastanelerde görev alan sağlık personeline Niğde Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Çevre ve Çalışan Sağlığı Şubesi tarafından  kuduz aşısı ,serum uygulaması önemine dair 2 günlük hizmet içi eğitim toplantısı düzenlenmiştir." denildi.







Editör: TE Bilişim