Besinlere tat katmak için mutfağımızın baş tacı olan baharatların tatlandırma dışında da görevleri olduğunu biliyor muydunuz?

Hangi baharatın hangi ihtiyacımızı karşıladığını Hisar Intercontinental Hospital Beslenme ve Diyet Uzmanı Elif Karacanoğlu’ndan öğrendik.

 

·  Nane: Folik asitten zengin koyu yeşiller grubunda yer alır.  Özellikle tazeyken su ihtiyacınızı karşılar, hazımsızlığın, mide bulantısının ve midedeki gazın azalmasına yardımcı olur.

·   Pul biber/Kırmızıbiber: Kapsaisin adlı metabolizmayı hızlandıran bir antioksidan içeren pul biberi sık sık tüketebilirsiniz ancak yine de tüketiminize dikkat edin; çünkü pul biber de bir miktar tuz içerir.

·    Kekik: Et yemeklerinin vazgeçilmezi olan kekik mideyi rahatlatarak gaz oluşumunu önler. Kan kolesterolünü düşürür.

·    Akbiber: Kapsaisin ve karoten içeren akbiber bağışıklığı destekleyerek metabolizmamızı hızlandırır.

·   Kimyon: Bitkisel demir için iyi bir kaynaktır. Özellikle kurubaklagillerin sindirimi sırasında gazı yok etmek için ilk başvurulan baharattır.

·    Kişniş: Uçucu yağlar ve tanen içerir. Gaz ve hazımsızlık sorunlarında kullanılabilir.

·    Zencefil: Serbest radikalleri temizlemeyerek  kanserden korunmamıza yardım eder. Doğal diüretiktir.

·  Zerdeçal: En çok da curcumin etken maddesi nedeniyle, antioksidan, antiviral, antienflamatuar etkilere sahiptir. Bazı çalışmalara göre; mide ülseri, Alzheimer ve yüksek kolesterole karşı da koruyucu etkisi vardır.  

·    İsot: Bağışıklık sistemini güçlendirir, kan akışını hızlandırır ve direnci artırır.

·    Haşhaş: Antioksidan özelliğine sahip olan haşhaş sindirimin hızlanmasını ve vücudun enerji depolamasını sağlar.

·    Rezene: Tazesi C vitamininden zengindir. Demir, kalsiyum, fosfor mineralleri içerir. Gaz ve hazımsızlıkta faydalıdır.

·   Tarçın: İnsülin direnci olan kişiler için vücudun şeker ihtiyacını azaltır. Meyvelerin üzerine bir tatlı kaşığı olarak eklendiğinde metabolizma üzerine olumlu etki yapar.

Editör: TE Bilişim