Niğde  merkez Mevlana Ortaokulu  5.sınıf öğrencilerine yeterli ve dengeli beslenme, sağlıklı besin seçimi yapılması, kahvaltının önemi konularında, Halk Sağlığı Müdürlüğü Obezite, Diyabet ve Metabolik Hastalıklar Birimi’nde görevli Diyetisyen Tuğba Özsoy tarafından eğitimler düzenlendi.

Diyetisyen Tuğba Özsoy öğrencilere verilen eğitim sırasında; Dünyada ve ülkemizde hızla artan obezite, günümüzün en önemli sağlık sorunlarından biridir. Diyabet, kalp damar hastalıkları, yüksek tansiyon gibi kronik hastalıkları da beraberinde getiren obezite, vücudun aşırı yağlanması ile başlayan kronik bir hastalıktır.

Bir hastalığın oluşmasını önlemeye çalışmak, tedavi etmeye çalışmaktan daha kolay bir yöntemdir. Obezitenin önlenmesi çalışmaları da küçük yaşlarda başlamalıdır. Fiziksel aktivite ve sağlıklı beslenme alışkanlıklarını küçük yaşlarda edindirmeye çalışmak, bireylerin ileriki yaşlarda sağlıklarını daha iyi kontrol etmelerini sağlar.

Yeterli ve dengeli beslenme, fazla miktarda yemek yeme değil, sağlıklı besinlerden ihtiyaç duyulan miktarlarda yemektir. Süt ve süt ürünleri grubu, et-yumurta ve kurubaklagil grubu, taze sebze ve meyve grubu ve tahıl ve tahıl ürünleri grubu olarak adlandırılan 4 temel besin grubundan her gün mutlaka tüketmek gerekir. Miktarları yaş, cinsiyet, fiziki sağlık durumuna göre değişiklik gösterse de genel olarak, az az sık sık beslenmek, aşırı yağlı ve şekerli besinlerden kaçınmak, bol su tüketmek, kahvaltı yapmak, öğün atlamamak yeterli ve dengeli beslenmenin en önemli basamaklarıdır.

Güne kahvaltı ile başlamak, özellikle okul çağı çocukları için çok önemlidir. Kişiyi zinde tutar, beyin faaliyetlerini hızlandırır, öğrenmeyi kolaylaştırır ve hafızayı güçlendirir. Çocuğun beslenmesinde amaç; normal, sağlıklı büyüme ve gelişme ile olumlu beslenme alışkanlığının kazandırılmasını sağlamaktır. Ancak çocuğun toplum yaşamına ilk kez bilinçli olarak girdiği okul çağı dönemde, genellikle okulda ve okul dışında tek başına kalan çocukta yanlış beslenme alışkanlıkları sıkça görülmektedir. Çocuğun ne miktarda ve hangi tür besinlere ihtiyacı olduğunu bilmemesi, düzensiz besin alımı, yanlış besin seçimi, besinlerin hazırlanması, pişirilmesi ve saklanmasındaki hatalı uygulamalar, okullarda verilen ve yenilen besinlerin uygun olmayışı beslenme sorunlarına neden olmaktadır” şeklinde konuştu.



 
Editör: TE Bilişim