Niğdeliler, "Dünya Yürüyüş Günü" dolayısıyla "Niğde Bağlarına Yürüyüverelim" sloganıyla davul zurna eşliğinde yürüyüş gerçekleştirdi.

Cumhuriyet Meydanı Belediye Parkı'ndan başlayan yürüyüşe Vali Yardımcısıları Hacı İbrahim Türk ve Abdullah Uçgun, Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Bilgehan Öztürk, Belediye Başkanı Faruk Akdoğan, Cumhuriyet Başsavcısı Hayreddin Akçıl, İl Emniyet Müdürü Ali Doğan Uludağ, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Nizamettin Bilhan, Türkiye Sakatlar Derneği Şubesi üyeleri, Niğde Polis Meslek Yüksekokulu öğrencileri ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle vatandaşlar katıldı.

Halk Sağlığı İl Müdürü Öztürk, yürüyüşten önce yaptığı konuşmada, sağlıklı bir gelecek için yaşama hareket katılması gerektiğini söyledi.

Kanser gibi hastalıklarda da en önemli tetikleyici unsurlardan birinin obezite olduğunu vurgulayan Öztürk, haftada ortalama 3-4 gün en az 30 dakika tempolu yürüyüş yapılmasını önerdi.

Öztürk'ün konuşmasının ardından katılımcılar, "Obeziteye Dikkat, Yaşamına Hareket Kat", "Düzenli Fiziksel Aktivite Çocuklarda Büyüme ve Gelişmeyi Hızlandırır", "Abur Cubur Sonun Budur", "Haftada En Az 3-4 Gün 30 Dakika Yürüyelim" yazılan pankart taşıyarak, davul zurna eşliğinde Derbent bölgesine kadar yürüdü.

Kayaardı'da yürüyüşünü tamamlayan grup, "Niğde'nin Bağları" türküsü eşliğinde halay çekti.











NİĞDE HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ

3-4 Ekim Dünya Yürüyüş Günü

 

 BİLGİLENDİRME AÇIKLAMASI

İnaktivite yani hareketsiz yaşam, günlük alışverişini bile bilgisayar başında sanal marketlerden gerçekleştiren modern toplum için en önemli problemlerin başında yer almaktadır.Giderek daha az mesafeler boyunca yürüyen, ev dışı aktivitelere daha az katılmaya başlayan kitleler, gün içerisinde harcadığı enerji miktarını azaltırken, beslenme sıklığı ve miktarını değiştirmemektedir.Sonuçta, fiziksel aktivite yetersizliğinin tüm vücut parçaları üzerindeki olumsuz etkilerinin yanı sıra, vücut ağılığında artış ortaya çıkar.Aktivite azlığının tetiklediği  Obezite ,hipertansiyon ,kalp ve damar hastalıkları,diabet ve kanser modern toplumların karşı karşıya kaldığı en  önemli sağlık problemlerindendir.

 

Fiziksel aktivite; ağır, yorucu maraton koşusu ya da rekabete dayalı sporların yapılması demek değildir. Çocukların okula yürüyerek gitmesi, parkta yürüyüş yapmak, asansör yerine merdivenleri kullanmak, bir yere giderken arabadan,otobüsten gidilecek yerden daha önce inerek yürümek fiziksel aktivite ola­rak değerlendirilmektedir. Dünya nüfusunun %60’ının yeterli fiziksel aktivitede bulunmadığı düşü­nülmektedir.Bakanlığımız tarafından 2002 yılında yapılan “Sağlıklı Beslenelim, Kalbimizi Koruyalım” araştırma sonucuna göre toplum genelinde düzenli olarak fiziksel aktivite yapanların tüm toplum için oranının %3.5 düzeyinde olduğu görülmüştür. Diğer bir deyişle toplumun %96.5’i düzenli olarak fiziksel aktivite yapmamaktadır.  İnsanlar için çocukluk ve genç erişkinlik dönemi kişilere fiziksel aktivite alışkanlığının kazandırılması ve yaşam boyu devam ettirilmesi için en uygun dönemdir. Genç yaşta edi­nilen hareketsiz bir yaşam alışkanlığı ve yerleşmiş olan kötü beslenme alışkanlıklarını daha sonraki dönemlerde değiştirmek çok zordur.

 

Fiziksel aktivitenin yararları

Kas kuvvetinin ve Eklem hareketliliğinin korunması ve arttırılması,vücut düzgünlüğünün ve postürün korunması kemik mineral yoğunluğunun korunması ve osteoporozun(kemik erimesinin) önlenmesi,

 

Kalbin ritmi düzenlenir,


· Damarların kan akışına olan direnci azalır ve kan basıncı düşer,


· Damar yapısının elastikiyetini arttırır,


· Yüksek kan kolesterol ve trigliserit düzeyini etkileyerek damar hastalıkları riskini azaltır,


· Kalbi güçlendirerek kalbe olan kan akışını arttırır ve kalp krizi geçirme riskini azaltır. Ayrıca geçirilmiş kalp krizleriyle başa çıkma oranını arttırır,


· Akciğerlerin havalanması artar, solunum kapasitesinde artış meydana gelir,


· Düzenli aktivite yapan bireyler sigara bağımlılığından kurtulma konusunda inaktif bireylerden daha başarılıdırlar,


· Düzenli fiziksel aktivite insülin aktivitesinin kontrolünü sağlayarak şeker hastalığının ve kan şekerinin kontrolüne yardımcı olur,

metabolizmayı hızlandırır ve kilo alımını önler,


· Kadınlarda menopoza girme başlangıç yaşını geciktirir, menopozun olumsuz etkilerinin hafifletilmesinde yardımcıdır,


· Damar yapısına etkileri nedeniyle beyine olan kan akışını artışına bağlı olarak erken demans (bunama) ve unutkanlık gelişim riskini azaltır,


· Beyin damar hastalıkları gelişim riskini azaltır,

Sağlıklı yaşlanmayı beraberinde getirerek bağımsız ve aktif yaşlı bireyler yaratır,


· Olası ani ve sistemik hastalıklar nedeniyle ölüm riskini azaltır,


· Kanser gelişim riskini azaltır ve kansere karşı koruma sağlar,


· Aktif yaşayan bireylerde vücudun oksijen kullanma yeteneği arttığı için vücut direnci artar ve enfeksiyonlara karşı koruma gelişir,

 Kendini iyi hissetme ve mutluluk oluşturur,

 

Fiziksel Aktivitelerimizi güncel yaşamımıza yansıtalım!
- Aktivite/egzersiz alışkanlıklarınızı sağlıklı bir beslenme düzeni ile des­tekleyin.
- Egzersiz öncesi, sırası ve sonrasında yeteri kadar su içmeyi unutma­yın.
- Aç ya da tok olarak egzersize başlamayın.
- Egzersizden hemen önce meyve suyu, çikolata, şekerlemeler vb. ba­sit karbonhidrat ve yüksek yağ içeren besinleri tüketmeyin..
- Televizyon izlerken, bilgisayar karşısında çalışırken veya sadece din­lenirken bir defada 30 dk. dan fazla oturmayın.
- Yapmaktan hoşlandığınız, yaşam şeklinize uygun ve uzun süre devam ettirebileceğiniz bir aktivite seçin.
- Esnek bir aktivite planınız olsun. Eğer bir, iki gün hiç egzersiz yapmazsanız kendinizi suçlu hissetmeyin. Unut­mayın, aktivitenin aylarca veya yıllarca istikrarlı bir şekilde sürmesi daha önemlidir.

 - Egzersize başlamadan önce doktorunuza danışın ve kendinize birden yüklenerek çok zorlamayın.
- Aracınızı park edin ve yürüyün; Yürüyüş için bütün ola­nakları kullanın. Günün sonunda kendinizi daha iyi hisse­deceksiniz.
- Eve veya işyerine giderken otobüsten birkaç durak önce inerek geri kalan yolu yürüyün.
- Asansör yerine merdiven kullanın.
- Üzgün olduğunuzda veya sıkıldığınızda yürüyüşe çıkın.
- Arkadaşlarınızla beraber yapabileceğiniz aktivitelere katılın.
- Akşamlarınızı hareketsiz bir şekilde geçirmeyin. Televizyon izlerken  bile çe­şitli egzersizler yapın.
- Egzersiz yaparken uygun kıyafet ve ayakkabı giyin.
- Ev işlerinizi yapmak için birini tutmak yerine kendiniz yapın.
- İşyerinizde, okulunuzda düzenlenen spor turnuvalarına katılın.
- Fiziksel olarak aktif değilseniz ne zaman ve nasıl aktif olabileceğinizi belirleyin ev işlerine daha çok fiziksel güç harcayın.
- Yavaş başlayın, kısa bir süre içerisinde çok fazla yapmayın.

“Unutmayalım ki haftada 3-4 kez yapılan, 30-60 dakikalık orta şiddette fiziksel aktivite sağlığımız üzerindeki olumlu etkileri açığa çıkarmaya yeterlidir."

 

                                                                                   Dr. Bilgehan ÖZTÜRK

                                                                                   Halk Sağlığı Müdürü


Editör: TE Bilişim