Niğde Halk Sağlığı Müdürü Dr. Bilgehan Öztürk Yaptığı açıklamada Aile planlaması ve Aile Planlaması hakkındaki çalışmalar hakkında bilgi verdi.



Aile planlaması; ailelere istedikleri zaman istedikleri sayıda çocuk sahibi olmaları için verilen hizmettir. Aile planlamasının amacı; anne ve doğacak çocukların sağlıklı olması ve gebeliğin, çocuk sahibi olmak istendiği zaman oluşmasıdır. Aile planlaması kesinlikle ailelerdeki çocuk sayısını sınırlandırma anlamına gelmez.

2 yıldan az aralıklarla yapılan doğumlar annenin vücut sağlığını önemli ölçüde bozmakta, gebelik sırasında riskleri artırmakta, hatta ara vermeden arka arkaya yapılan doğumlar anne ölümlerine neden olmaktadır. Ayrıca sık aralıklarla doğan çocukların anne karnında gelişmeleri tam olmamakta (düşük doğum ağırlıklı bebekler), sakatlık oranı yükselmekte, bakımları güçleşmekte ve bebek ölümleri artmaktadır.

Aile Planlamasının Amaçları

  • Bireyleri ve aileleri, üreme sağlığı konusunda eğitmek.
  • Anne ölümlerini önlemek ve anne sağlığını korumak.
  • Bebeklerin sağlıkla doğmalarını ve yaşamalarını sağlamak.
  • Yüksek riskli gebelikleri önlemek.
  • İstenmeyen gebelikleri önlemek.
  • Çocuk sahibi olmak isteyenlere tıbbi yardım sağlamak.
  • Bireyleri aile planlaması yöntemleri konusunda eğitmek.

Ülkemizde Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumuna  bağlı olan aile hekimlikleri, toplum sağlığı  merkezleri, hastaneler ve özel sağlık merkezlerinde aile planlaması hizmetleri verilmektedir. Aile hekimliklerinde kondom (prezervatif) ve doğum kontrol hapları ücretsiz dağıtılmakta, rahim içi araç Toplum Sağlığı Merkezlerinde ücretsiz uygulanmaktadır.

İlimizde 2012 yılı Kasım ayına kadar 33.157 kişi Aile Planlaması Polikliniklerine başvurmuş, başvuran 19.429 kişiye danışmanlık hizmeti verilmiştir. Müdürlüğümüz bağlı birimleri tarafından ücretsiz olarak  1250 kişiye rahim içi araç takılmış, 6587 kişiye hap verilmiş, 15.574 kişiye ise kondom dağıtılmıştır.

Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Kanser Şube Müdürlüğü çalışanlarınca her hafta İl Merkezi, İlçeler, Kasaba ve Köylerde kuran kurslarında, evlerde yıllık planlar dahilinde anne ve doğacak çocukların sağlığını korumak ve etkin aile planlaması yöntemlerini anlatmak  için eğitimler yapmaktayız. Hedefimiz 15-49 yaş kadınların tamamına ulaşmak ve sağlıklı anne, sağlıklı çocuk yetişmesini sağlamaktır.

Ülkemizde aile planlaması hizmetleri gün geçtikçe yaygınlaşmaktadır. Ancak buna rağmen pek çok kişi gerek bilgisizlikten gerekse ihmalkarlıktan aile planlaması yöntemlerini yeterince kullanmamaktadır. Kendi ve toplum sağlığımız için aile planlaması hizmetini öğrenmeli ve uygulamalıyız. Bu konuda aile hekiminize veya aile planlaması hizmeti veren kuruluşlara danışmaya çekinmeyiniz. Sağlıklı bir toplum sağlıklı bireylerden oluşur. İl geneli tüm çalışanlarımız sağlık hizmetleri konusunda sizlere destek olmaya her zaman hazırdır.


Editör: TE Bilişim