Niğde Halk Sağlığı Müdürü Bilgehan Öztürk, Niğde’de 2013 yılı içerisinde poliklinik sayısının 1 milyon 183 bin 848’e ulaştığını söyledi.


Niğde Halk Sağlığı Müdürlüğü kuruluşunun 2’nci yıldönümünü düzenlediği “kokteyl” ile kutladı.


Halk Sağlığı Toplantı Salonunda düzenlenen kokteyle Niğde Halk Sağlığı Müdürü Bilgehan Öztürk, Müdür yardımcıları, halk sağlığı personeli katıldı. Kokteylde, halk sağlığı personelinin, kurum hakkında düşüncelerinin yer aldığı röportajlar izletildi.

Halk Sağlığı Müdürlüğünün kuruluşunun 2’nci yılını değerlendiren Öztürk: “Müdürlüğümüz 134 doktor kadrosu ile İlimizde en ücra köylere kadar sağlık hizmeti sunan, yeni kurulan laboratuarı ile hastalarımızın hastaneye gitmesine gerek kalmadan en yakın Aile Sağlığı Merkezinde tahlillerini yaptırmasını sağlayan, tedavi hizmetleri yanında koruyucu hekimlik uygulamaları ile halkımızın sağlık seviyesini en üst düzeyde tutmaya çalışan, bunun için il genelinde tüm aşılamalar, bebek ve çocuklar ile gebelerimizin taramaları, kanser taramaları gibi hizmetler sunan bir kuruluştur” dedi.


64 bin 155 vatandaşın aile hekimleri tarafından gezici sağlık hizmeti sunulduğunu ve doktorların, vatandaşların bulunduğu kırsal bölgeye giderek gezici sağlık hizmeti verdiğine değinen Öztürk şunları kaydetti: “Hastalığından dolayı evinden ayrılamayan yatalak, yaşlı, düşkün veya yeni operasyon geçirmiş hastaların evine giderek muayene, tahlil, pansuman, enjeksiyonları gerçekleştirilmekte; gerekiyorsa hastaneye taşıyarak muayeneleri ve yatışları sağlanmaktadır. Evde sağlık hizmeti verilmeye devam eden aktif hasta sayısı bin 169’dur.”


Öztürk, çalışan sağlığı çalışmaları kapsamında 2013 yılında Merkez TSM bünyesinde Ortak Sağlık ve Güvenlik biriminde İş Yeri Hekimliği ve İş Güvenliği Hizmetleri sunulmaya başlandığına dikkat çekerek: “Yenidoğan işitme taramaları, Fenil ketonüri hastalığı ,konjenital hipotroidi ve biotinidaz eksikliği, yeni doğan bebeklerimizin gelişimsel kalça displazisi (doğuştan kalça çıkıklığı) açısından değerlendirilmesi için kalça USG’lerin çekilmesinin sağlanması takibimiz kapsamındadır. Bu kapsamda, ev ziyaretleri, eğitimler yapılmakta ve danışmanlık hizmeti verilmektedir” diye konuştu.



Tütün ve Diğer Bağımlılık Yapıcı Maddelerle Mücadele kapsamında İl genelinde tüm kapalı mekanlarda 75 bin 41 iş yeri denetimi yapıldığını ifade eden Öztürk: “2013 yılında KETEM Birimi tarafından meme polikliniğinde 3 bin 549 kişinin muayenesi yapılmış, 3 bin 260 kadına mamografi çekilmiş, 4 bin 493 kişiye pap-smear testi yapılmıştır. Sigara Bırakma Polikliniğine ise vatandaşlarımız tarafından 446 kişi başvuru yapılmıştır. Bunun yanında 50 seansta 2247 vatandaşımıza da eğitim verilmiştir. Hastalarımız köylerinden araçlarla İl Merkezine taşınmakta ve tekrar evlerine bırakılmaktadır.



Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı kapsamında İlimizde Merkez TSM’de diyetisyenimiz her gün poliklinik yapmakta, bir diğer diyetisyenimiz de Aile Sağlığı Merkezlerinde gezici poliklinik hizmeti vermektedir. Ayrıca halk eğitimleri, okul eğitimleri ve hizmet içi eğitimler düzenleyerek çağımızın hastalığı olarak görülen obezite, diyabet ve metabolik hastalıklarla etkin mücadele çalışmaları yapılmaktadır” şeklinde konuştu.



İl genelinde su kaynakları ve depoları ile ilgili olarak toplamda 26 bin 641 izlem yapıldığını ve ilgili mahalli birimlere bilgi akışı sağlandığını belirten Öztürk: “Personel ve tesis bazında da iyileştirmeler yapılmış; 2012 yılında 35 olan sağlık evi personel sayısı 54 e çıkarılmış; 25 Sağlık Evinin, 32 Aile Sağlığı Merkezi ve 2 TSM’nin bakım onarımı yapılmış, engelli rampası eksiği olan tüm ASM’lere engelli düzenlemeleri yapılmış ve donanım eksikleri giderilmiştir” şeklinde konuştu.


Editör: TE Bilişim