Niğde İl Halk Sağlığı Müdürlüğü  Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Program ve Kanser Birimi tarafından İlimizden hacca gidecek olan vatandaşlara “Kişisel temizlik, hijyen ve ilk yardım” eğitimi verildi.

 

 Vatandaşlarımızın kutsal topraklarda karşılaşa bilecekleri tansiyon problemleri, kalp krizi vakası,kırık,çıkık,burkulma ve kanamalarda ilk yardım olarak neler yapabilecekleri , beslenmenin önemi ve hijyen konusunda eğitim verilmiştir.İkilim değişikliğinin beslenme üzerine etkileri, havanın o bölgede sıcak olması sebebiyle nasıl beslenecekleri, yanlış beslenme yapılırsa neler yaşayacakları konusuna değinilmiştir.

 

 

Bulaşıcı Hastalıklara  karşı koruyucu  maske kullanılması ve  nazal maske, tırnak makası,tarak, namazlık , terlik,tesbih, havlu gibi kişisel malzemelerini ile Kronik Hastalığı olanlar ( kalp hastası, şeker hastası, tansiyon hastası vb.) kullanmış  olduğu ilaçları ve ilaç kupürlerini yanlarında bulundurmaları gerekmektedir.

 

Gidilen yerin önemi nedeniyle kişinin heyecanına bağlı olarak vücutta fazla miktarda adrenalin salgılanması meydana gelecektir. İlerleyen günlerde kas yığılması ile vücut savunma sistemlerinde zayıflama meydana geleceğinden kişilerin ilk günlerde  heyecana kapılmamaları gerekmektedir.

 

Hac vazifesine gitmeden önce hafif yürüyüşler yaparak vücudun hareketli yaşama alıştırılması gerekmektedir.

 

Mevsim koşulları ve  fiziksel aktiviteye bağlı olarak fazla miktarda sıvı kaybedileceği bunun önlenmesi amacıyla sürekli sıvı takviyesi yapılması, sadece zemzem suyu değil hazır sulardan da tüketilmesi gerekmektedir.  Ayrıca suyun çok soğuk değil istenilen sıcaklığa getirilerek tüketilmesi gerekmektedir.

 

Mevsime uygun açık terletmeyen, terlenmesi durumunda ter emen kıyafetler tercih edilmeli  sıcağa karşı şemsiye güneş gözlüğü gibi koruyucu malzemeler kullanılmalı, ayrıca sıcak çarpmasına karşı dikkatli olunmalı mümkün olduğunca sık duş alınmalı.

 

Yorgunluğa veya hastalığa bağlı olarak vücut direncin düştüğü durmalarda sık sık dinlenmek ayrıca gözün kararması durumunda ayakları 30 cm. kadar yükselterek sağlık kuruluşuna haber edilmesi.

 

Hacı adaylarının yanına mutlaka ara atıştırmalarında kullana bilecekleri kurutulmuş gıdalar   ( kayısı, erik , armut, incir, kuru üzüm, dut kurusu,kabuksuzu kuru yemiş fındık fıstık vb.) mutlaka alınmalı, ayrıca imkanlar dahilinde damak tadına uygun vakumlu et, dondurulmuş gıdalar alınmalı.

 

Kronik hastalığı bulunanların çok kalabalık ortamlardan mümkün olduğu kadar uzak durmaları, izdiham, aşırı yığılma gibi durumlara karşı dikkatli olmaları, ayrıca bölgenin yapısı gereği yürüyüş yaparken dikkat etmeleri, ekstremite kırıkları,çıkık ve burkulmalara karşı dikkatli olunmalı.

 

Stresten uzak durulmalı, yanlarında mutlaka vitamin ilacı bulundurmaları, kişisel temizlik ve hijyen konularına çok dikkat edilmeli.

 

Editör: TE Bilişim