Niğde’de son 6 gün içinde yaklaşık 1500 kişi bulantı, kusma ve ishal şikâyetiyle hastanelere başvurdu. Hastalanma nedeni konusunda farklı iddiaların olduğunu öne süren CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Özellikle içme suyuna yönelik söylentilere yetkililer “su temiz” diyorlar. Bu durumda yaygın hastalığın nedeni nedir? Yurttaş bunu sorguluyor” dedi. 

Konuyla ilgili soru önergesi de veren Gürer, Niğde’de birden çok yeraltı kuyusundan sağlanan içme sularının ayrı ayrı  güncel su numune analizlerinin  sürekli kamuoyuyla paylaşılması gerektiğini belirtti. 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bulantı, kusma ve ishal şikâyetiyle 14 Nisan Pazar günü başlayan ve halen devam eden hastanelere başvuru olayının titizlikle incelenmesi ve sorunun çözümüne yönelik tedbirlerin alınması gerektiğini belirtti. 

Gürer, çoğunluğu çocuk olmak üzere 6 gün içinde yaklaşık 1500 hastanın hastanelere başvurduğunu hatırlatarak, “Aradan 6 gün geçmesine rağmen, ilgili ve yetkili kurumlar kamuoyuna tatmin edici bir açıklamada bulunmamıştır. Yetkililer yaptığı açıklamada içme suyu analizi yapıldığını ve herhangi bir sorunla karşılaşılmadığını belirtilmekte, olayın mevsimsel koşullar ve yağış durumlarına bağlı olarak daha çok bulaştırıcılığı yüksek virüslerden kaynaklandığının tahmin edildiği ifade edilmektedir. Böylesine önemli bir vakada, devletin kurumlarının tahminler üzerinden hareket etmesi düşünülemez. 6 gün önce başlayan ve halen devam eden sorunun sebebinin bu kadar süre içinde bulunamamış olması ayrıca düşündürücüdür. 1500’e yakın vatandaşın aynı dönemde aynı şikâyetlerle hastanelere başvuru yapması karşısında, ilgili kurum ve kuruluşların bu olay sanki rutin bir olaymış gibi soğukkanlı olmaları  ve sorunun  nedenini bulamamış olmaları da üzüncü vericidir” dedi. 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, içme suyuna kanalizasyon karıştığı yönündeki halk arasındaki söylentilere de değinerek, “Niğde’de yeraltı kuyularından çıkarılan ve Arsenik arıtması sağlanan sularda arsenik olayının arttığı gibi dedikodular yaygındır. Özellikle yurtlarda kalan Üniversite öğrencileri hemen hemen her gün ambülanslarla hastaneye taşınmaktadır. Ayrıca üniversite yanında yer alan çevre felaketi Akkaya Barajı, yaydığı koku ile Niğde ve Bor’u ciddi etki altına almaktadır. Canlı yaşamaz olan baraj sularında arada oluşan köpükler insan boyunu aşmaktadır. Bu bölgede  oluşan yaygın  koku ile  o bölgeden geçenler bile etkilenmektedir. Yakın çevreye yoğun yayılan koku ile oluşabilecek  hava değişkenliğinin etkisi yabana atılmamalıdır. Bu durum ayrıca araştırılmalıdır. Yüzlerce kişiyi etkisi altına alan hastalığı, mevsim değişkenliğine bağlamak akıllarda soru işaretlerine neden olmaktadır. Bir an önce hastalığın nedeni kamuoyuna açıklanmalıdır. Gerekli önlemler alınmalıdır” dedi.
Editör: TE Bilişim