CHP Niğde milletvekili Ömer Fethi Gürer TBMM düzenlediği basın toplantısında asbest ile ilgili sorunlara dikkat çekti. 2010 yılında ülkemizde kullanımı yasaklanan asbestin halen bazı ürünlerde kullanıldığını, Aile, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlıklarının bu konuda gerekenleri yapması ve yönetmeliklerin bir an önce çıkarılmasını istedi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 7 yılda Yıkım yönetmenliğini dahi çıkaramadı” dedi.

CHP Niğde milletvekili Ömer Fethi Gürer- “Asbest sahip olduğu ısıya, kimyasallara dayanıklılık, mukavemet ve izolasyon gibi özellikleri nedeniyle günlük yaşamımızda geniş kullanım alanı bulan topraktan çıkarılan bir mineraldir.”

CHP’li vekil Ömer Fethi Gürer asbest kansere neden olduğunun bilim insanlarınca belirlendiğine dikkat çekti. Gürer” Ülkemizde de 29 Ağustos 2010 tarihinde çıkan yönetmelikle asbest kullanımı yasaklanmıştır. Asbest diğer adıyla amyant halen mamul ürünlerde ne yazık ki kullanımı devam etmektedir. Özellikle de kentsel dönüşümde yıkımlarda bu bağlamda yeterli önlem alınmaması asbest sağlık açısından çalışanlara ve o ortamda bulunanlara riskini artırmaktadır.” dedi.

KENTSEL DÖNÜŞÜMDE RİSK VAR

CHP Niğde milletvekili Ömer Fethi Gürer Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 7 yıldır yıkım yönetmeliğinin çıkarılmadığınıbelirterek, kentsel dönüşümde bu bağlamda risklerin sürdüğünü ifade etti.

Gürer- “Kentsel dönüşümlerde asbest içeren yapı malzemelerinin ve binalarda asbestli alanların uygunsuz sökülmesi, bina yıkımlarının kontrolsüz ve denetimsiz yapılması neticesinde ileriye dönük oluşabilecek sorunlarda dikkate alınarak gerekli önlemler alınmalıdır. Bakanlık 7 yıldır çıkarmadığı yıkım yönetmenliği Kentsel Dönüşüm sona erince mi çıkaracak” dedi.

ENDÜSTRİDE KULLANILIYOR

CHP’li Vekil Ömer Fethi Gürer yasak olmasına rağmen asbest bazı ürünlerde de varlığına işaret edip beraberinde getirdiği asbestli ürünleri tanıttı.

Gürer” Hali hazırda endüstriyel alanlarda (conta,balata,filitre) asbestli ekipmanlar, amyantlı mamul adı ile satılan yapı ve izolasyon malzemelerin üretiminde ,toprak örtüsünün bulunduğu kırsalda, sıvada, badanada asbest varlığı devam etmektedir. Sağlık sektöründe kullanılan talk pudraların ve kozmetik sektöründe makyaj ürünlerin içine kontamine olması nedeniyle kullanılmaktadır. Tehlikeli atık olduğu için bertarafının kanun ve yönetmenliklere de uygun yapılması gereklidir. “ dedi.

Gürer” Asbeste piyasada amyant adı altında satılan ürünlerde mevcuttur.

Bazı bölgelerde toprak kap, salmastra, amyant kumaş amyant eldiven, petek arkası ısı kesici amyant levha, talk pudrası, amyant conta, gibi ürünlerde bu bağlamda risk vardır ve takip gerektirir. Yurtdışından gelen birçok mamul içinde asbest varlığından söz edilmektedir, Uzmanlar bu konuda yeterli denetimin olmadığını belirtmektedir. Ticaret Bakanlığı bu bağlamda denetimler yapmalı ve kamuoyunu bilgilendirmelidir.” dedi.

Editör: TE Bilişim