Gıda Güvenilirliği  konusunda Halk Sağlığı Müdürlüğü  ve Gıda Tarım Hayvancılık İl Müdürlüğü idarecileri tarafından eğitim programı dağıtılmış, ilköğretim çağı çocuklarına uygun olarak, konuyla ilgili hikâye kitapları ve boyama kitapları dağıtıldı.

  

Gıda Güvenirliliği konusunda bir bilgilendirme açıklaması yapan İl Halk Sağlığı Müdür Vekili Dr. Ertan Değirmencioğlu;  Gıda, insanların en temel ve vazgeçilmez ihtiyaçlarından biridir. Herkes sürdürülebilir, güvenilir, uygun fiyatta, kaliteli, sağlıklı beslenme alışkanlıklarını geliştirecek gıdaları satın alma ve tüketme hakkına sahiptir. Bu en temel hak İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi ile de güvence altına alınmıştır.

 

Ülkeler için beslenme ve gıdaya erişimde toplum sağlığının korunması esas olmalıdır. Bu nedenle  “Gıda Güvenliği (Food Security) ve Gıda Güvenilirliği (Food Safety)” son yıllarda halk  sağlığı açısından önemi giderek artan konulardan biri olmuştur. Gıda güvenilirliği; gıda ürünlerinin tarladan tabağa kadar, üretimin her aşamasında gerekli kontrolleri yapılmış, sağlıklı ve güvenilir biçimde elde edilme süreci olarak tanımlanmaktadır. Bir başka deyişle gıdalarda olabilecek fiziksel, kimyasal, biyolojik ve diğer her türlü zararın bertaraf edilmesi için alınan önlemler bütünüdür.

 

Gıdaları satın alırken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar;

 

*Alınan her gıda ve gıda ile temas eden madde, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından izinli olmalıdır.

*Ürünlerin üzerindeki üretim ve son tüketim tarihlerine dikkat edilmelidir.

*Et ve Et ürünleri, Süt ve Süt Ürünleri buzdolabında uygun koşullarda saklanmalıdır ve satın alınırken bu koşulların sağlandığına dikkat edilmelidir. Alınacak etlerin Veteriner Hekim kontrolünde kesildiğini gösterir mührün olmasına dikkat edilmelidir.

*Bombaj yapmış, küflü, ambalajı yırtılmış, son kullanma tarihi geçmiş ürünler alınmamalıdır. *Alınan tüm ürünlerde Gıda Tarım Hayvancılık Bakanlığının Onay veya Kayıt Belgesi numarası ambalajın üzerinde bulunmalıdır.

Güvenilir Gıda;

Etiketli ve ambalajlı

Muhafaza ve satış kurallarına uygun

Son tüketim tarihi geçmemiş

Gereği gibi hazırlanan ve korunandır.

 

Dünya Sağlık Örgütü, kurulduğu gün olan 7 Nisan 1948 tarihinden bu yana her yıl bu günü Dünya Sağlık Günü olarak kutlamakta ve dünya genelinde önemli bir halk sağlığı problemini gündeme getirmektedir. 2015 yılı Dünya Sağlık Günü Teması “Tarladan Tabağa Gıda Güvenilirliği” olarak belirlenmiş olup; toplumda gıda güvenilirliği konusunda farkındalık yaratılması amacıyla illerde çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir.

 

Bu kapsamda, İlimiz Hazım Tepeyran İlköğretim Okulunda,  08.04.2015 Çarşamba günü, öğrencilere ''Gıda Güvenilirliği'' konusunda Müdürlüğümüz ve Gıda Tarım Hayvancılık İl Müdürlüğü idarecileri tarafından eğitim programı dağıtılmış, ilköğretim çağı çocuklarına uygun olarak, konuyla ilgili hikâye kitapları ve boyama kitapları dağıtılmıştır"dedi. 


 

 

Editör: TE Bilişim