Niğde Halk Sağlığı Müdürlüğü ‘’Dünya Diyabet Günü’’ nedeni ile Cumhuriyet Meydanında bilgilendirme standı kurdu. 

Niğde İl Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından Cumhuriyet Meydanı’nda kurulan standa  Obezite ve Metabolik Hastalıklar Birimi çalışanları tarafından kan şekeri ölçümü, boy-kilo ölçümü ve diyabet konusunda bilgilendirme çalışmaları yapılmakta. 

Konu ile ilgili Niğde Halk Sağlığı Müdürü Dr. Bilgehan Öztürk ;" 
Ülkemizde ve dünyada  diyabet ve diyabete bağlı gelişen sağlık problemleri her geçen gün artmaktadır. Her yıl 14 Kasım’ da kutlanmakta olan ve bu yılki sloganı“Geleceğimizi Diyabetten Koruyalım” olan  Dünya Diyabet Günü, diyabet dünyasının en önde gelen farkındalık kampanyasıdır. Bu kampanya tüm dünyada giderek yükselmekte olan diyabet hastalığındaki artış oranlarının önemli bir endişe kaynağı halini alması üzerine, Uluslararası Diyabet Federasyonu(IDF) ile Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından 1991 yılında başlatılmıştır. 

Diyabet kısaca, vücudun kan şekerini uygun şekilde kullanamaması ve depolayamaması olarak tanımlanabilir. Yapılan bilimsel çalışmalarla ülkemizde 7 milyondan fazla kişide bu hastalığın var olduğu, yaklaşık 3 milyon kişinin ise diyabetli olduğundan haberdar olmadığı tespit edilmiştir. Diyabet hastalığının görülme sıklığının obezitenin artışına paralel olarak hızla arttığı ve 20 yaş üzeri her yedi kişiden birinin diyabetli olduğu ortaya çıkmıştır. Kısacası ülkemizde diyabetli hasta sayısında önemli bir artıştan söz etmek mümkündür. Diyabetin tam olarak tedavisi yoktur, ancak en önemli tedavi şekli yaşam değişikliğidir. Beslenme tarzı ve fiziksel aktivitede yapılacak olan bu değişiklikler diyabetle yaşamı kolaylaştıracak ve bu hastalığın olumsuz sonuçlarına engel olacaktır.

 Hareketsiz yaşam tarzı, sağlıksız beslenme ve obezitedeki (şişmanlık) artışın bu sonuca çok önemli katkısı olduğu bilinmektedir. Çocuklarımız da hareketsiz yaşam tarzı ve dengesiz beslenme alışkanlığına sebep olduğu için obezite ve buna bağlı olarak diyabet riski altındadır. Yeterli ve dengeli beslenmeyen, kızartma ve fastfood ürünler gibi sağlıksız besinleri fazla tüketen, yeterince hareket etmeyip boş vaktini bilgisayar veya televizyon karşısında harcayan çocuklarımız da obezite ve diyabet tehdidi ile karşı karşıyadır.

Dünya Diyabet Günü kapsamındaki faaliyetlerde, diyabetten etkilenen çocuklar, erişkinler, risk altındaki topluluklar, sağlık çalışanları, sağlıkta karar vericiler ve medyada farkındalık oluşturmak amaçlanmaktadır. Sağlık Bakanlığının yurt genelindeki çalışmalarına ek olarak biz de İlimiz Merkez Cumhuriyet Meydanı’nda Müdürlüğümüz Obezite ve Metabolik Hastalıklar Birimi çalışanları tarafından kan şekeri ölçümü, boy-kilo ölçümü ve diyabet konusunda bilgilendirme çalışmaları yapmaktayız.

 Niğde Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak diyabet ile mücadelemizi ve halk sağlığına yönelik çalışmalarımızı İlimizde büyük bir gayretle sürdürmekteyiz. Bu bağlamda Kurumumuz Diyetisyenleri tarafından haftanın her günü Merkez Toplum Sağlığı Merkezi, pazartesi günleri 5 Nolu ASM, salı günleri 4 Nolu ASM ve çarşamba günleri Niğde Belediyesi Yaşam ve Spor Merkez’inde “Obezite ve Beslenme Danışmanlığı” hizmeti  verilmektedir.  Sağlıklı yaşamak ve geleceğimizi diyabetten korumak  için sağlıklı beslenmeli, hareket etmeliyiz." dedi. 







Editör: TE Bilişim