Niğde Halk Sağlığı Müdürlüğü  ekipleri Niğde Merkez ve İlçelerinde Geceleri Sigara denetimlerine çıktı.

Niğde Halk Sağlığı Müdürlüğümü tarafından koruyucu sağlık hizmetleri  içerinde yer alan  aşılama, aile planlaması, ane-çocuk sağlığı sağlığının korunması  gibi alanlarda faaliyetlerde bulunurken, aynı zamanda   Bakanlık  tarafından ülkemizdeki en önemli sağlık sorunlarından biri olarak belirtilen  tütün ve tütün ürünleri bağımlılığı konusunda da çalışmalar yapmakta.

 

Dün gece Niğde Merkez de ve çeşitli ilçelerde tütün ve tütün ürünleri mücadele ekipleri gece çeşitli kafeterya, kahvehane gibi işletmeleri kontrol ettiler.

 

Konu ile ilgili bir açıklama yapan İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Bilgehan Öztürk, “Müdürlüğümüz Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Programı ve Kanser  Birimi Tütün ve Tütün Ürünleriyle Mücadele Ekibi tarafından İlimizin her yerinde köy, kasaba, ilçeler ve Merkezde denetimlerimiz sürmektedir. Bir önceki gün Çamardı köylerinde denetim yapan ekiplerimiz dün Bor Merkezde bugün gece ise İlimiz merkezinde denetimler yapmıştır.

 

Ramazan ayında kahvehaneler ve kafelerde yoğun bir müşteri kalabalığı olması sebebiyle ihlal yaşanmaması için bu tür işyerlerinde denetim sıklığımızı arttırdık.Bugün içerisinde ekiplerimiz tarafından toplam 107 iş yeri gezilmiştir.Bu işyerlerinin 32 tanesi kahvehane, kafeterya türü işyerleridir. Bizler açısından sevindirici olan işyeri sahiplerinin ve müşterilerin 4207 sayılı Kanunu bilmeleri ve benimsemeleridir. Sabah saatlerinde başlayıp iftar ile sahur arasında da süren denetimlerimiz sırasında hiçbir ihlale rastlamadık” dedi.

 

Öztürk açıklamasının devamında; “Ülkemizde; Her yıl 110.000 vatandaşımız, tütüne bağlı hastalıklardan dolayı ölmesi, Türkiye’de rastlanan tütüne bağlı kanser vakalarının her yıl ortalama %6 oranında artması, sigaraya bağlı hastalıkların tedavi sürecinin  son derece zorlu geçmesi, tedavi maliyetlerinin bir hayli yüksek olması sebebiyle çalışmalarımız bir hayli önem kazanmaktadır.

 

Yaşam beklentisinin giderek arttığı günümüzde, önemli sorunlardan biri yaşanacak sağlıklı yılların süresinin ve kalitesinin nasıl arttırılabileceğidir. Kötü  sağlığın  belirleyicileri ile ilgili araştırmaların çoğunda sebeplerin sigara kullanımı, kötü beslenme ve alkol kullanımı olduğu saptanmıştır. Tüm halkımızı sağlığımıza son derece zararlı olan bu maddeleri kullanma konusunda daha duyarlı ve dikkatli olmaya davet ediyorum.Lütfen sağlığımızın kıymeti kaybetmeden anlayalım” diyerek açıklamasına son verdi.






 

 

Editör: TE Bilişim