CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, GDO’lu ithal ürünlerle ilgili kamuoyunun merak ettiği konuları, soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı.

Önergeyi yanıtlayan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, ülkemizde kamu ve özel olmak üzere 567 gıda kontrol laboratuvarında GDO analizlerinin yapıldığını açıkladı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Tarım ve Orman Bakanlığınca yanıtlanması istemiyle verdiği yazılı soru önergesinde, “Ülkemizce ithal edilen ürünlerden pirinç, mısır vb. ürünlerin içeriği ve incelemesi hangi laboratuvarlarda yapılmaktadır? Ülkemiz laboratuvarlarında ithal edilen ürünlerde GDO ile ilgili inceleme yapılmakta mıdır?” şeklinde sorular yöneltti.

Gürer’in önergesini yanıtlayan Bakan Pakdemirli, Türkiye genelinde gıda güvenliği, hijyen ve kalite analizlerini yapabilen Bakanlıklarına bağlı 39 adet Kamu Gıda Kontrol Laboratuvarına ilaveten, Ulusal Gıda Referans Laboratuvarı, Bursa Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü ve Bakanlığımızca yetkilendirilen 99 adet özel Gıda Kontrol Laboratuvarı olmak üzere toplam 140 Gıda Kontrol Laboratuvarı bulunduğunu açıkladı.

Pakdemirli, Bu Laboratuvar Müdürlüklerinden Kamu ve Özel Laboratuvar olmak üzere 567adet Gıda Kontrol Laboratuvarında GDO analizlerinin yapıldığını bildirdi.

GÜRER: “İTHAL PİRİNÇ VE MISIRA DİKKAT”

Önerge sahibi CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise bazı yabancı ülkelerde mısır, pirinç gibi ürünlerin GDO’lu olduğuna işaret ederek, özellikle bu tür ürünlerin ithalatında yapılan denetimlerin yetersiz kalabileceğine dikkat çekti. İthal edilen binlerce ton üründen sadece birkaç numunenin analizlerinin yapıldığını ifade eden Gürer, kontrollerin daha sıkı yapılması gerektiğini vurguladı.

GDO’LU HAYVAN YEMLERİNİN İNSANLAR ÜZERİNDE ETKİSİ VAR MI?

Gürer ayrıca, ülkemizde GDO’lu ürünlerin üretiminin yasak olmasına rağmen, hayvan yemlerinin ithalatının serbest olmasındaki çelişkiye dikkat çekti. Gürer, GDO’lu yemlerle beslenen hayvanların etinden, sütünden yiyen insanların, GDO’nun etkisinde kalıp kalmadığının sürekli araştırılması gerektiğine belirtti.

Editör: TE Bilişim