Niğde Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından, “Fırçalar Elimizde Flor Dişimizde” isimli ağız ve diş sağlına dikkat çekmek üzere kampanya düzenlendi.

 

Niğde geneli bütün okullarda 1-2-3’ncü sınıflardaki öğrencilere  uygulanacak çalışma sonucunda 19 bin 352 öğrenciye ulaşılacak.

 

Emet-Mehmet İlkokulunda kampanyanın açılışı yapıldı Konu ile ilgili Niğde İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Bilgehan Öztürk açıklamasında ; Yaşamsal fonksiyonların korunması ve yaşam kalitesinin devamı açısından büyük önem taşıyan ağız diş hastalıkları oluşmadan önlenebilen hastalıklar grubuna girmektedir ve genel sağlığın önemli bir parçasıdır.



Ağız-diş sağlığı açısından Dünya Sağlık Örgütü “Okul Tabanlı Koruyucu Programları” önermektedir. Çünkü, en fazla çocuğa, en kolay ve en etkili biçimde ulaşılabilecek en uygun yer okullardır.  Özellikle sosyo-kültürel ve ekonomik şartlar nedeniyle yüksek çürük risk grubundaki bir çok çocuk için ağız diş sağlığı eğitimi alabileceği ve diş hekimi ile tanışabileceği yegane yer okul olabilmektedir. Bu nedenle ülkemiz için de özellikle okullar aracılığıyla sunulan ağız diş sağlığı eğitimi ve florür desteği içeren koruyucu uygulamalar çürük oluşumunun önlenmesi bakımından çok önemlidir.

FLOR UYGULAMASI İLE YÜZDE 60'LIK ÇÜRÜK AZALIMI OLUYOR


Florür yeryüzünde yaygın olarak bulunan bir mineraldir. Bazı su kaynakları ve gıdalarda da florür bulunmaktadır. Florür  mine tabakasının oluşumu sırasında minenin sağlıklı gelişmesini, iyi mineralize olmasını sağlayarak, çürükten korunma açısından kaliteli bir mine oluşumuna katkıda bulunur, diş yüzeyinde biriken ve gıda artıkları ile bakterilerden oluşan mikrobiyal dental plak üzerinde zararlı asit oluşumunu inhibe edici etki gösterir.



Bireysel olarak uygulanabilen florür preparatları florürülü diş macunları ve florürülü ağız çalkalama sularıdır. Florürlü diş macunları ile diş fırçalama, diş çürüklerinden korunma amacıyla tüm dünyada en çok kullanılan yöntemlerdendir.  Florürlü ağız çalkalama suyu ile yapılan ağız çalkalama uygulaması da diş çürüğünden korunmada en güvenli ve etkili yöntemlerden bir tanesidir. Haftada bir kez yapıldığı için çocuklar her hafta uygulama sırasında ağız diş sağlığının önemi bir kere daha hatırlamış olur. Yapılan çalışmalar florürlü ağız çalkalama suyu kullanımının diş çürüğü oluşumunu %30 oranında azalttığını göstermektedir.

Flor jel uygulaması ile özellikle 7-9 yaş civarındaki çocuklarda daimi dişlerin erken çürüme risklerini önlemek ya da yüksek çürük riskli bireylerde erken çürük ihtimali olan daimi dişlerin direncini arttırabilmektir. Sekiz yıllık bir çalışma sonucunda, okul ortamında değişik uygulamalarla desteklenen fırçayla flor uygulamasının, %60'lık bir çürük azalımına sebep olduğu saptanmıştır.

 
NİĞDE'DE 19 BİN 352 ÖĞRENCİYE ULAŞILACAK

          

İlimizde Halk Sağlığı Müdürlüğü Aile Hekimliği ve Toplum Sağlığı Hizmetleri Şube Müdürlüğü  tarafından 2012-2013 yılı eğitim-öğretim döneminden itibaren  ‘FIRÇALAR ELİMİZDE FLOR DİŞİMİZDE’ sloganı ile Florür Jel Uygulaması başlatılmıştır.



2014 - 2015 yılı Eğitim-Öğretim dönemi Ağız ve Diş Sağlığı Koruyucu Flor Jel Uygulaması kapsamında 1.Florür Jel uygulaması 22-26 Aralık 2014 tarihleri arasında, İlimiz merkezinde  bulunan 24 ilköğretim okulunda ilköğretim  1, 2, 3. Sınıf öğrenci  toplamı yaklaşık 7.000 öğrenciye uygulanması planlanmaktadır.

 

 

Söz konusu uygulamaya Merkez ve diğer ilçelerimizdeki köy ve kasabalarda dahil  edilerek  29 Aralık 2014-09 Ocak 2015 tarihleri arasında ilköğretim 1.2.3. sınıf öğrencisi  yaklaşık 13.000 öğrencimize de flor jel uygulaması yapılacak olup  il geneli 19.352 öğrencinin 1.aşama flor jel uygulamasının  tamamlanması planlanmaktadır.

 

 

Flor Uygulamasının 2.aşaması  27 Nisan - 15 Mayıs 2015 tarihleri arasında uygulanarak tamamlanacaktır. Söz konusu uygulamada öğrencilerimizin kalıcı  ve  süt dişlerinde çürüklerin önlenmesi hedeflenmiş ve diş fırçalama alışkanlığı kazandırılması amaçlanmıştır"dedi. 



 

 

Editör: TE Bilişim