Niğde Halk Sağlığı Müdürü Dr. Bilgehan Öztürk Dünya Kanser Günü nedeni ile bir basın açıklaması yaptı. 

Halk Sağlığı Müdürü Dr. Bilgehan Öztürk; "KETEM tarafından 2014 yılı içerisinde İl genelinde toplam 6078 mamografi, 5764 Rahim Ağzı (HPV), 4490 Gaitada Gizli Kan taraması yapılmıştır. Bu taramalarda 11 meme kanseri, 1 rahim ağzı kanseri erken dönemde teşhis edilmiştir"dedi. 


Dr. Bilgehan Öztürk açıklamasında;  Kanser hem dünyada hem de ülkemizde sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar  hastalıklardan     sonra  ikinci ölüm  sebebi olması  açısından  önemli bir halk sağlığı sorunudur. Ülkemizde her yıl yaklaşık 97 bin erkek, 62 bin kadın ve toplamda 159 bin kişi kansere yakalanmaktadır. Dünya’da en çok tanı konulan kanserler akciğer (%13,0), meme (%11,9) ve kolon (%9,7) iken kanserden ölümlerin ise en çok akciğer (%19,4), karaciğer (%9,1) ve mideden (%8,8) gerçekleştiği belirtilmiştir.

Bu şekilde kanser artış hızının devam etmesi durumunda, Dünya nüfusunun artışına ve nüfustaki yaşlanmaya bağlı olarak 2025 yılında toplam 19,3 milyon yeni kanser vakası olacağı belirtilmiştir. Gerek kanser vakalarının (%56,8) gerekse de kanserden kaynaklanan ölümlerin (%64,9) yarısından fazlasının az gelişmiş ülkelerde olduğu gösterilmiştir.


 Özellikle  ortaya  çıkışının  önlenebildiği,  taramalarla ölümün yok edilebildiği ve erken   tedavinin  yaşam  kalitesine  çok şey  katabildiği  kanser  türlerini  göz  önüne  alırsak korunmanın önemi artmaktadır. Kanserli olguların yaklaşık üçte ikisi erkeklerde görülmekte olup, önemli bir kısmı sigara ve obezite ile ilişkilidir.


Doğru korunma stratejileri ile kanserlerin üçte biri önlenebilir. Çevresel etkenler kanser  oluşumunun  %90-95’inden  sorumludur.  Kötü  beslenme,   sedanter   yaşam, tütün kullanımı,   alkol  kullanımı,  güneş  ışığının   zararlı   etkilerine   maruz   kalma   gibi   kanser oluşumunda  etkisi olan  çevresel  etkenlerin kontrol altına alınması kanser görülme sıklığını azaltır. Dolayısıyla sağlıklı yaşam davranışları ile kansere karşı korunabilir, tarama programlarına katılarak erken teşhisle yaşam süresi  uzatılabilir.

 
İlimizde Aile Hekimlikleri ve  Merkez Dışarı Camii arkası Eski Tekel binasında   Halk Sağlığı Müdürlüğümüze  bağlı olarak hizmet veren   KETEM (Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi) toplum tabanlı tarama çalışması yapmaktır. “Erken Teşhis Hayat Kurtarır” prensibiyle yola çıkarak kurulan Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi’nin (KETEM) birinci hedefi erken teşhis halinde kesin tedavisi bilinen 5 kanser türünde  (Meme, Rahim Ağzı, Prostat, Cilt, Kalın Bağırsak Kanseri) tarama yapmak, erken teşhis koyabilmektir. Meme kanseri için 40-69 yaş, kolon  kanseri için 50-70 yaş, rahim ağzı kanseri için de 30-65 yaş kadın nüfusunu taramaların yapılması için Aile Hekimliklerine ve KETEM Birimlerimize bekliyoruz.   Bu kanser türlerinde erken teşhis halinde, tedavi şansı çok yüksektir. KETEM’e başvurup kanser taraması yaptırmak isteyen herkes ücretsiz  muayene edilmektedir. Ayrıca İlimiz tüm kasaba ve köylerinden Kurumumuza ait araçlarla  ücretsiz  olarak  taşıma  yapılarak vatandaşımızın taramaları yapılmakta ve tekrar evlerine bırakılmaktadır.
 
KETEM tarafından 2014 yılı içerisinde İl genelinde toplam 6078 mamografi, 5764 Rahim Ağzı (HPV), 4490 Gaitada Gizli Kan taraması yapılmıştır. Bu taramalarda 11 meme kanseri, 1 rahim ağzı kanseri erken dönemde teşhis edilmiştir.

Kanserden korunma kanserin tedavisinden daha önemli bir husustur. Korunmada, başta sigara ve alkol olmak üzere, kanser yapıcı çevresel etkenlerden uzak durmak önemlidir. Bunun dışında düzenli spor yapmak, aşırı güneşten ışığından sakınmak, özellikle meyve ve sebze ağırlıklı uygun bir diyet uygulamak ve doğal gıdalarla beslenmek kanser sıklığını azaltabilir"dedi. 


Editör: TE Bilişim