Niğde, genelde Elma ve Patates ambarı olarak görülen ve bilinen bir ilimizdir. Ne yazık ki, bu iki önemli ürüne henüz yeterince değer verilmedi ya da verilemedi. Patatesler ambarlarda çürümekte, elma üreticileri ise can çekişmektedir. Hâlbuki elma ve patatesin insan sağlığı için ne denli önemli olduğunun belki farkında bile değiliz.
Erciyes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyabetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Neriman İnanç, “Elma veya elma suyunun stres ve yaşlanmanın etkilerini azalttığını,  anti oksudan özelliği bulunan elmanın beyin fonksiyonlarını etkileyen hastalıkları büyük oranda önlediği, insan hafızasını güçlendirdiği'' görüşünü savunan bir bilim adamıdır
Süleyman Demirel Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Alper Kuşçu yaptığı bir araştırmada, elmanın radyasyona, Parkinson, Alzheimer, astım ve kanser gibi birçok hastalığın önlenmesinde etkili olduğunu, elma yiyen kişilerin vücudundaki radyasyonun yüzde 62 oranında düştüğünü, civa ve kurşun gibi ağır metallerin zararsız hale geldiğini, kanser riskinin de azaldığını ifade etmektedir.
Uzmanların ortak raporunda, elmanın kötü kolesterolü düşürdüğü, iyi kolesterolün miktarını yükselttiği,  kalp riskini yüzde 40 oranında azalttığı görüşü hâkimdir. Buna göre;
-Elma, bağırsak Kanserine yakalanma riskini düşürmektedir. Bu sebeple uzmanlar, her öğünden sonra elma yenmesini tavsiye ediyorlar.
 -Elma, zayıflamak için mükemmel bir meyvedir. Şişmanlığı önler, kan şekerini düzenler, yüksek tansiyonu ayarlar ve kabızlığa engel olur, vücuda bağışıklık sağlar, demir eksikliğini giderir,bağırsak kanserine yakalanma riskini azaltır.
 KBB Uzmanı Op. Dr. Şenol Civelek;  “Elma, içerisinde birçok mineralvevitaminin bulunduğu, ağız kokusunu giderdiği, yemeklerden sonra yendiği takdirde, çoğu zaman diş fırçalamak kadar etkili olduğu” görüşünü savunmaktadır.
-Elma, yüksek tansiyonu, kalp hastalıklarını ve felci önlüyor ve büyüme çağındaki çocukların ve hastaların kansızlığını giderip,  kemik ve dişlerinin normal gelişmesine, boylarının uzamasına yardım ediyor.
. -Elma,  karaciğer rahatsızlıklarını gidermesi ve şişkinliğin geçmesine yardım eder. Karaciğer çalışmasını ve safra salgısını artırıp, hazmı kolaylaştırıyor.
-Elma, çeşitli sebeplerden şişen dalağın iyileşmesine ve kan yapmasına yardım eder
-Elma,  bağırsaklardaki gazı önler, mide rahatsızlıklarını giderir, ağızdaki mikropları öldürür, ülser ve gastrite karşı korur, kilo verdirir
- Elma, damarlardaki pis kanı temizler, damar sertliği ve kalp krizlerini önler.  Oturarak çalışanlara, şişmanlara, kanı koyu olanlara elma faydalıdır.
-Elma kompostosu ateş düşürücüdür. Ağız ve burundaki uçukları geçirir. Ağız kokusunu gidermek için, biraz maydanoz çiğnemeli, bir elmayı iyice çiğneyip yutmalıdır.
-Elma, idrar söktürür, böbrekleri çalıştırır, üre asidini dışarı atar, böbrek taşını eritir. Elma yerken asla kabuğunu soymayınız.
Değerli okurlarımın bu tavsiyelere uyup, mucize meyve oln elmayı yeterince tüketmeleri dileğimle
Bir sonraki yazımın konusu patatesin önemi ve faydaları olacaktır.