Niğde Eczacılar Odası Başkanı Nihat Öztürk, vatandaşların maskeleri artık sağlıklarını korumak için değil görsel görünmek için taktıklarını ve Ucuz maske hiçbir zaman sağlıklı maske olmadığını, sağlıklı maske almak isteyenlerin eczanelerden alması gerektiğini söyledi.

Niğde Eczacılar Odası Başkanı Nihat Öztürk; “ülkemizde maskeler konusunda ciddi bir bilgi eksikliği ve kafa karışıklığı var. Maskeler kalitesine göre sıralanır. Vatandaşlarımız virüsün ilk çıktığında maske telaşı sona erdikten sonra şimdilerde ise işin görsel kısmına ağırlık vermeye başladılar. Görsel kısmına ağırlık veren vatandaşlar sağlıklı maskelerden uzaklaşıyorlar. Çünkü ülkemiz gelinde üst düzey yani doktorlarımızın ve anestezide çalışan sağlık çalışanlarımızın kullandığı maskeyi de kullanmak isteyenlerde var, cerrahi maskeyi de kullanmak isteyenler var. Rengine bakarak maske kullanan vatandaşlarımız var ve maskenin kullanma süresine uymadan, maskenin koruyuculuğunu değerlendirmeden görsel kısmını öne çıkartıp yanlış sağlıksız maske kullanılıyor. Vatandaşlarımız alacakları maskeleri iyi incelemeleri gerek, maske kullanmaktaki maksatları ne onu bilmeleri gerek. Sadece kural ve yasak olduğu için maskeyi takmak mı önemli yoksa sağlıklı maskeyi takmak mı önemli bunu bilmiyorlar.  Hangi maskeyi takmaları gerektiğini iyi bilmelidirler. Vatandaşlarımız maske konusunda bilgileri eğitimlerle değil de internet üzerinden rastgele öğreniyor ve maalesef internetin sağlığımızı çok kötü yönlendirdiğini görüyoruz. Hiçbir eczacı garantisini almadığı ürünü alan kişinin geri bildirimindeki olumsuzluklar karşısında cevap veremeyeceği bir ürünü ne alır nede satar. ” dedi.

Sağlıklı maske çok basit, çünkü Türkiye’nin bir standartları var, cerrahi maske standartları var.  Vatandaşlarımızın sağlıksız maske kullanmaları uygun değil. Dışarı çıkıp vatandaşlarımıza sorsak kullandıkları maskenin özelliğini bilen var mı diye kimse bilmez.  Vatandaşlarımız maske alırken sadece bir şeye dikkat ediyor, oda fiyatına. Ucuz maske hiçbir zaman sağlıklı maske değildir. Maskenin belli bir fiyatı vardır, kalitenin belli bir karşılığı vardır.  Sağlıklı maske alıp kullanmak isteyen vatandaşlarımız Eczanelerden temin etmeleri gerekir. Çünkü eczaneler sattığı her ürünün garantisini verir. Vatandaşlarımız eczanelere gelerek gerçek standartlara uygun cerrahi maske almaları gerekir” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim