Sağlık Bakanlığı tarafından faaliyete geçen e-nabız sistemi Niğde’de faaliyete geçti. 

Niğde İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Niğde’de faaliyete geçen e- nabız uygulaması bugün Niğde Belediyesi Kent Meydanında Niğde Valisi Necmeddin Kılıç, İl Sağlık Müdürü Yılmaz Yücel ve Kurum Müdürlerinin de katılımıyla program düzenlendi.

e-nabız sisteminde vatandaşın kişisel sağlık kayıtlarına, hem kendilerinin hem de dilerlerse ilgili sağlık personelinin erişebilecekleri belirten İl Sağlık Müdürü Yılmaz Yücel, sağlık kurumu ve kuruluşlarında gerçekleştirilen tüm tetkik, kontrol ve operasyonlar tek bir veri tabanına kaydedileceğini söyledi.
Yücel yaptığı konuşmada şunları söyledi; “Sağlık Bakanlığı’nın, tüm sağlık kuruluşlarının birbirine entegre ettiği ve Türk Telekom’un desteği ile hayata geçen “ e-nabız” sistemi, vatandaşın kişisel sağlık kayıtlarına, hem kendilerinin hem de dilerlerse ilgili sağlık personelinin erişebilecekleri bir proje olmasıdır. Bu proje sayesinde sağlık kurumu ve kuruluşlarında gerçekleştirilen tüm tetkik, kontrol ve operasyonlar tek bir veri tabanına kaydedilecek. Vatandaşlar ve Türkiye’nin 81 ilindeki tüm kamu sağlık kuruluşları, kişisel sağlık kayıtlarına erişebilecek. “E-nabız”, vatandaşların sağlık kuruluşlarında alınan tüm hizmetlere detaylı bir şekilde erişebilmesinin yanı sıra, günlük, saatlik, hatta anlık olarak temel sağlık göstergelerini bizzat kendilerinin kaydedebileceği ve gerektiğin de doktoruna gösterebileceği bir özelliği barındırıyor” dedi.

Düzenlenen programda bir konuşmada Niğde Valisi Necmeddin Kılıç yaptı.

Kılıç “İyilikler getirmeyi, güzellikler getirmeyi hedef alan projeler birbirini takip ediyor. Bazen imrendiğimiz batı medeniyetini de aşıyoruz. Bugün startını vereceğimiz Sağlık Bakanlığımızın çok faydalı ve değerli bir uygulamasıyla tanışacağız. Şöyle ki bu güne kadar tedavi için sağlık kuruluşlarına giden vatandaşlarımız sağlık kuruluşlarımızın her birisinden ayrı ayrı aldıkları röntgenleri, tomografileri ve MR’ı bir tarafta biriktirmek, onu dosyalamak ve bir başka ilde bir üst hastaneye veya bir başka ilçeye gittiğinde bunları yanında götürmek mecburiyetindeydi götürmediği zaman vakit kaybı oluyordu veya tedavide ve teşhiste bir eksiklik oluyordu. Yine bunları götüremedi ve arşivleyemediyse benzer tedaviler yaptırtmak zorundaydı. Mesela yeni bir tomografi veya MR çektirmesi gerekiyordu. Ama bütün bu tahlilleri yaptıra bilmek için taktir edersiniz ki bir ışın almak gerekiyor ve bunun da sağlığa bir miktar olumsuz etkisi oluyordu” diye konuştu.


Vali Kılıç “Artık bununla beraber ne oluştu T.C kimlik numarası üzerinde Türkiye Cumhuriyeti’nin her hangi bir noktasındaki sağlık kuruluşunda yapılan her hangi bir tahlile elektronik ortamda ulaşabilecek. Özel kuruluşlar dahil bu sistemin parçası olma durumundalar. Dolayısıyla hem bir vakit kaybı devlet açısından hem de daha az masraflı sağlık hizmetleri verme gereği hasıl olacak, halkımız ve vatandaşımız için de bir teşhis koyma veya hastanın sağlık geçmişi, sağlık hikayesine hekimin çabucak erişmesine vesile olmak gibi bir durum olacak. Bu sistem Avrupa da Türkiye de ilk defa uygulanıyor. Avrupa’nın sağlık sistemlerini biliyorum. Avrupa da sağlık sitemlerinde bu konu da aile hekimleri bir arşiv çalışması yapıyorlar. Sadece bu bilgiler aile hekimlerinde var ama Türkiye de bilgi iletişim ve kamu kurumlarının bilgi iletişimle alakalı koordinasyon çalışmalarında alınan oldukça güzel mesafelerden dolayı Türkiye’de ülkemizde hastayla ilgilenen tüm hekimler hastanın sağlık geçmişine ulaşa bilecek. Bu inanamadığımız güzel sonuçları sağlık açısından da beraberinde getirecektir. Bu proje de emeği geçen Sağlık Bakanlığımıza onun değerli personellerine teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Program sağlık bakanlığının “e-nabız” uygulaması ile ilgili hazırladığı slayt izlenimiyle sona erdi.


Editör: TE Bilişim