Niğde sağlık İl müdürlüğü yetkilileri 13 Eylül Dünya Sepsis Günü nedeniyle yapılan yazılı açıklamada, Sepsis; yaş, cinsiyet, sosyo-ekonomik durumdan bağımsız olarak herkeste görülebilmekte, her yıl 30 milyondan fazla bireyi etkilemekte ve 8 milyona yakın ölüme yol açmakta olduğu bildirildi.

Yapılan açıklamada; “ 13 Eylül Dünya Sepsis Günü, dünyada en sık görülen ve ölümcül seyreden hastalıklardan biri olan sepsisin bilinirliğini artırmak ve hastalığın neden olduğu yıkımı azaltmak için belirlenmiş bir gün olup; kar amacı gütmeyen bir organizasyon olan Küresel Sepsis Birliği(Global Sepsis Alliance) tarafından sepsisin bilinirliğini ve farkındalığını artırmak için belirlenmiş bir gündür. İlk kez 2012 yılında tüm dünyada etkinlikler düzenlenmiş olup hastalar, sağlık çalışanları, kar amacı gütmeyen kuruluşlar ve devlet kurumlarının bir araya gelmesini amaçlayan bir etkinliktir.

Sepsis, vücudun enfeksiyona karşı geliştirmiş olduğu kontrolsüz ve abartılı yanıt sonucunda kendi doku ve organlarına zarar vermeye başlamasıyla ortaya çıkan, bağışıklık sisteminin çökmesine yol açabilen, erken tanı konulup tedavi edilmezse ölümcül seyredebilen klinik bir tablodur. Sepsis sıklığı, tüm dünyada özellikle de gelişmekte olan ülkelerde artmakta ve sağlık alanında ve sağlık alanındaki gelişmelere rağmen halen en önemli halk sağlığı sorunu olmaya devam etmektedir. Sepsis; yaş, cinsiyet, sosyo-ekonomik durumdan bağımsız olarak herkeste görülebilmekte, her yıl 30 milyondan fazla bireyi etkilemekte ve 8 milyona yakın ölüme yol açmaktadır. Bu rakamlar dünyada her üç saniyede bir kişinin sepsisten öldüğü anlamına gelmektedir. Sepsis, büyük oranda hastanede yatan hastalarda gelişen bir klinik tablo olmakla birlikte, aynı sıklıkta olmasa da toplumda sık görülen enfeksiyonların seyri sırasında hastane dışında da gelişebilmektedir. Müdürlüğümüzce de “Dünya Sepsis Günü” etkinlikleri kapsamında konuya olan farkındalığın artırılması amacıyla çeşitli etkinlikler düzenlemiştir. Sepsise karşı vereceğimiz mücadelede sizlerin desteği de bizim için önemlidir.

Editör: TE Bilişim