31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü nedeni ile İl Halk Sağlığı Müdürlüğü ekipleri Niğde’nin çeşitli yerlerinde standlar açarak sigarının zararlarına karşı dikkat çektiler.


İl Halk Sağlığı Müdür Vekili Dr. Ertan Değirmencioğlu konu ile ilgili yaptığı açıklamada; 31 Mayıs tarihi DSÖ tarafından Dünya Tütünsüz Günü olarak kutlanmaktadır. Bu anlamlı günün bu yılki teması ise “ Sigara Bırakma “ olarak belirlenmiştir. Bu amaçla Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak halkımızda tütün ve tütün ürünlerinin zararları konusunda farkındalık oluşturmak, sigara bağımlılarındaki bağımlılık düzeyi ölçmek amacıyla fargestrom testi ve karbonmonoksit ölçüm testlerinin yapılacağı İlimiz Derbent Mevkiinde, Otobüs Terminalinde ve Cumhuriyet Meydanında üç ayrı günde standlar açtık.


Sigara tiryakilerinin yüzde 75-80' inin sigarayı bırakmayı istediklerini ve tiryakilerin üçte birinin en az üç kez ciddi bırakma çabası gösterdikleri araştırmalar sonucu ispatlanmıştır. Sigarayı bırakmak isteyen tiryakilerin çoğu, bu alışkanlıktan kurtulma şansına sahiptir. Bunun için kararlı olmak gereklidir. Sigarayı bırakmaya karar vermek ve başarılı olmayı istemek sigarayı bırakmak için önemli adımlardır. Sigarayı bırakmanın üç evresi, bırakmaya hazırlanma, bırakma ve bırakmışlığın sürdürülmesidir.

Sigarayı bırakmaya yönelik öneriler şöyle özetlenebilir:

Bırakmaya hazırlık için, çevrenizdeki insanlara sigarayı bırakacağınızı söyleyin ve size sigara teklif etmemelerini isteyin, sigara içmemeyi özendiren bir ortam hazırlayın. Örneğin, kül tablalarını ortadan kaldırın, değişik yerlere "Sigara içilmez" uyarıları asın, sigara içilmeyen ortamları tercih edin,giysilerinizi temizleyerek sigara kokusundan arının, dişlerinizi temizletmek için diş hekiminden randevu alın, sigaradan sararmış diş görüntüsünden kurtulun, geçmişte başarısız denemeleriniz olduysa gözden geçirin, sigara içmenizin nedenlerini ve niçin bırakmanız gerektiğini düşünerek not edin ve bu notu yanınızda taşıyın, sigara satın almayarak biriktireceğiniz ekstra parayla yapacaklarınızı planlayın, bırakma tarihinizi belirleyin.

Sigarayı bıraktığınız gün ise su ve meyve suyu içebilirsiniz, yürüyüşe çıkabilirsiniz, duş yapabilirsiniz, alışverişe çıkabilirsiniz, sigara içmeyen bir dostu ziyaret edebilirsiniz, komik filmler izleyebilirsiniz, bırakma nedenlerinizi tekrar okuyabilirsiniz, sigaranın zararlarını anlatan yayınları okuyabilirsiniz, kendinizi ödüllendirebilirsiniz.

Sigarayı bıraktığınızda yoksunluk belirtileri yaşarsınız. Bunlar, gerginlik, acıkma, baş dönmesi, dikkati yoğunlaştırma güçlüğü, fazla uyuma, uykusuzluk, sigara içme isteği, iştah artmasına bağlı kilo alma, huzursuzluk gibi belirtiler bulunmaktadır.

Yoksunluk belirtilerine karşı ise derin soluklar alın, stresli ortamlardan uzaklaşın, sıcak bitkisel çay için, su için, şekersiz çiklet çiğneyin, çiğ sebze ve meyve yiyin, yürüyüş ya da egzersiz yapın, sigarayı niçin bıraktığınızı düşünün.

Dayanılmaz sigara içme isteği, bırakmanın ilk günlerinde sizi zorlayacak en önemli tehlikelerden biridir. Bu istek geldiğinde; 5 dakika bekleyin, oturun, gevşeyin, derin soluk alın, sonra soluğunuzu geri verin, 5 kez yineleyin, tıpkı sigara içer gibi, yavaş yavaş su yudumlayın, sigara içme yerine yapabileceğiniz işlerin listesini yapın, isteğinizin geçtiğini göreceksiniz.

Sigarayı bırakmanın özellikle ilk iki haftasında ve daha sonra da gerektiğinde, hekim ya da sağlık personelinden destek isteyebilirsiniz. Sigarayı bırakmak isteyen vatandaşlarımız Aile Hekimliklerine, KETEM Birimi Sigara Bırakma Polikliniğine müracaat ederek veya ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattını arayarak her konuda bilgi alabilirler.

İnsan sağlığına son derece zararlı olan sigarayı içmeyiniz, içiyorsanız en kısa zamanda bırakınız ve lütfen başkalarının yanında sigara içmeyiniz.

Başkasının tütün dumanından zehirlenmemek için gittiğiniz işletmelerde işletme sahibini uyarmak bir vatandaşlık görevidir. İşletme sahibi uyarmanıza rağmen işletmede sigara kullanımına izin veriyorsa Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi Alo 184 SABİM hattına ya da polis ve jandarmaya bildirim yapınız.

Sağlımızı koruma adına çıkarılmış olan bu yasamız bizimdir, onu koruyalım.





Editör: TE Bilişim