Niğde Halk Sağlığı Müdürü Dr. Bilgehan Öztürk, Dünya Ruh Sağlığı Günü nedeni ile bir basın açıklaması yaptı.

 

 

Dr. Bilgehan Öztürk açıklamasında ; “Dünya Ruh Sağlığı Günü kutlamaları ilk kez 1992 yılında Dünya Ruh Sağlığı Federasyonu tarafından ruh sağlığının önemine dikkat çekmek için başlatılmıstır.

 

Ruh Sağlığı Federasyonu yönetimi 10 Ekim 2013 günü temasını "Ruh Sağlığı ve Yaşlılar" olarak belirlemiştir. Bu seneki tema; çalışarak geçen yaşam süresinin ve emeklilik döneminde geçen aktif sürenin daha çok olduğu, ayrıca, çok yaşlı popülasyonun (80 ve 90 yaşlarındaki popülasyon) arttığı birçok gelişmis ülkede uzayan yaşam süresine vurgu yapmaktadır. Bu durum yeni bir yaşlılık kavramının oluşmasına sebep olmuştur.

 

İyileşen sağlık hizmetleri ve yaşam standartlarının sonucunda dünyada ileri yaşa ulaşan insanların oranı  artmaktadır. Tarihin hiçbir devrinde dünya popülasyonu bu kadar çok yaşlı bireye sahip olmamıstır. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre dünya popülasyonunda 60 yaş üzeri insanların oranının 2000 ve 2050 yılları arasında %11'den %22'ye yani iki katına çıkması beklenmektedir. Şu anda dünyada 60 yaş ve üzeri insan sayısı 800 milyon kadardır. 2050 yılında bu sayının 2 milyarı bulması beklenmektedir.

 

Günümüzde 60 yaşında olan kişilerin ek olarak 18,5-21,6 yıl daha yaşamaları beklenmektedir. Yakın zamanda dünyada çocuklardan daha fazla yaşlı insanların olacağı tahmin edilmektedir.

 

2013 yılında Dünya Ruh Sağlığı Günü’nün amacı; dünya genelinde devletleri ve organizasyonları, kendi toplumlarında ruhsal problemler yaşayan yaşlı insanlara bakmak, destek vermek ve onlar için hizmetler  geliştirmek konusunda yüreklendirmektir.

 

Yaşlı insanlar sıklıkla birden çok sağlık problemi yaşarlar. Çok yaşlıların bir çoğu sınırlı hareket kabiliyetleri, zayıflıkları ve diğer fiziksel ve ruhsal problemlerden ötürü bağımsız yaşama yeteneklerini kaybederler. Yaşlıların sahip olduğu uzun dönem hastalıklar arasında ruhsal hastalıklar konusunda risk faktorü olan kalp hastalıkları, kanser, diabet gibi durumlar vardır ve bu popülasyonda depresyon ve anksiyete bozukluğu yaygın olarak görülür. Amerika'da 2001'de yapılan bir çalışmada 55 yaş ve üzeri erişkinlerin %20'sinde ruhsal bozukluk tespit edilmistir. Yaşlılarda görülen demans,depresyon gibi ruhsal bozukluklar sağlık personeli ve yaşlıların kendileri tarafından sıklıkla göz ardı edilmekte ve atlanmaktadır. Yaşlılar bu konularda genelde yardım arayışında olmamaktadırlar.

 

Geçtigimiz son yedi yıl içinde Sağlık Bakanlığımız toplum temelli modele geçmek amacıyla ruh sağlığı hizmetlerinde son derece kapsamlı bir reforma gidilmesi için gereken önemli adımları atmıştır. Ülkemizde toplum temelli ruh sağlığı modeline geçiş çalışmaları resmi olarak Ulusal Ruh Sağlığı Politikası'nın Bakanlığımız tarafindan kabul edilmesiyle 2006 yılında başlamıştır. Toplum temelli hizmet modelinin gelişim sürecinin ilk aşamasında ortaya çıkan genel görüş ciddi ruhsal hastalığı olan bireylere öncelik verilmesi olmuştur.

 

 İlimizde Toplum Ruh Sağlığı Merkezi  03.05.2011 tarihinde açılmış olup, şuan   111 kayıtlı  hastaya hizmet vermektedir. Kayıtlı hastalarımız rotasyonlu olarak hergün evlerinden alınarak TRSM’ye getirilmekte ve günlük değişik aktivitelerde bulunulmaktadır. Ayrıca sürekli merkezde görevli Psikiyatri Uzman Doktoru tarafından hastaların ilaç tedavileri yapılarak yeniden akşam evlerine bırakılmaktadır. Merkezde bulunan hastaların sosyal hayat içerisinde daha aktif olması, iş uğraş terapisi ile hastalığın daha sakin bir şekilde yaşanması ve hastaların bir beceri kazanmaları amacıyla Halk Sağlığı Müdürlüğümüzün yürütücüsü olduğu ve Niğde Valiliğinin desteklediği “SODES ile Umut Işığı” adlı projemiz kabul edilerek Toplum Ruh Sağlığı Merkezimizde faaliyetine başlamıştır.

 

Tüm halkımızın Ruh Sağlığı Gününü kutlar,  sağlıklı günler dilerim.”dedi.

 

Editör: TE Bilişim