Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi ve Niğde Belediyesi ortaklığında, “14 Kasım Dünya Diyabet Günü” dolayısıyla Niğde Valilik Meydanında kurulan stantlarda Niğde halkına yönelik olarak, diyabet risk faktörlerini tanıtmak ve bireylerin risk farkındalıklarını artırmak amacıyla analizler yapıldı.

Gerçekleştirilen bu analizler içerisinde Niğde halkının kan basıncı ölçümleri, kan şekeri ölçümleri ve boy/kilo ölçümleri yapılırken, bu sayede bireylerin, diyabet risk düzeyleri belirlenmiş ve riskli bulunan bireylere uzmanlar tarafından danışmanlık hizmeti sunulmuştur.

“14 Kasım Dünya Diyabet Günü” farkındalık etkinliğinde, Üniversite Zübeyde Hanım Sağlık Yüksekokulunda öğrenim görmekte olan hemşirelik ve ebelik bölümü öğrencileri görev alırken kurulan stantların ilkinde Niğde halkının boy/kilo ölçümleri yapılıp katılımcıların beden kitle indeksleri belirlenmiştir. İkinci stantta ise Niğdeli vatandaşların kan basıncı ölçümleri gerçekleştirilmiş üçüncü stantta bireylerin random kan şekeri ölçümleri yapılmıştır. Son stantta da toplanan veriler uzmanlar tarafından ücretsiz bir şekilde değerlendirilerek bireylere tavsiyelerde bulunulmuştur. Bu değerlendirmelere ek olarak FINDRISC (Tip 2 Diyabet Risk Belirleme Formu) aracı da kullanılmış ve bireylerin diyabet risk düzeyleri belirlenmiştir.

Ramazan Öncesi Gıda Denetimleri Sıklaştırıldı Ramazan Öncesi Gıda Denetimleri Sıklaştırıldı

Covid-19 pandemi kurallarına uygun ve gerekli sosyal mesafe koşulları sağlanarak gerçekleşen farkındalık etkinliği sonunda bireylere Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan diyabet ile ilişkili broşürler dağıtılarak bilinçlenmeleri için katkı sağlanmıştır.

Etkinlikte ayrıca Niğde Belediye Başkanı ve Üniversite Rektörü Prof. Dr. Hasan Uslu’da diyabet ile ilgili detaylı bilgiler alarak kendi ölçümlerini de yaptırma imkanı buldular.

Program sonunda açıklamalarda bulunan Rektör Prof. Dr. Hasan Uslu, “14 Kasım Dünya Diyabet Günü” farkındalık etkinliği tarzındaki etkinliklerin toplumsal sağlığın korunması ve bireylerin bilinçlenmesi bağlamında büyük önem arz ettiğini belirterek Üniversitemiz ve Niğde Belediyesi arasındaki Niğde iline her anlamda değer katan ortak çalışmaların aralıksız süreceğini vurguladı. Rektörümüz Prof. Dr. Hasan Uslu etkinlikte emeği geçen tüm akademisyen ve öğrencilerimize teşekkür etti.

Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir ise açıklamalarında, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü farkındalık etkinliğinin Niğde halkının diyabet konusunda bilinçlenmesi noktasında çok değerli olduğunu aktararak etkinlikte görev alan herkese teşekkürlerini iletti.

Editör: TE Bilişim