7 NISAN DÜNYA SAĞLIK GÜNÜ, 7-13 NISAN "SAĞLIK HAFTASI"

Niğde İl Sağlık Müdürü Dr. Yılmaz Yücel 7 - 13 Nisan Sağlık Haftası nedeni ile bir basın açıklaması yaptı. 


Dr. Yılmaz Yücel basın açıklamasında;  Sağlıklı yaşam, her insanın doğumuyla birlikte elde ettiği ve insan olmaktan dolayı kazandığı bir haktır. Sağlık; sadece bireyin vücudunda hastalık ve sakatlığın olmayışını değil, kişinin bedenen, ruhen ve sosyal yönden tam bir iyilik halinde olmasını ifade etmektedir.

      Sağlıklı yaşam hakkının korunması, insan sağlığının önemi ve bu konuda bilincin artırılması amacıyla, Birleşmiş Milletlere üye olan tüm ülkelerde olduğu gibi Ülkemizde de, 7 Nisan Dünya Sağlık Günü, 7-13 Nisan tarihleri arası da "Sağlık Haftası" olarak kutlanmaktadır.

         Bu yılki Dünya Sağlık Günü'nün temasının "Tarladan Tabağa Gıda Güvenilirliği" olarak belirlenmiştir. Toplumda gıda güvenilirliği konusunda farkındalık oluşturulmasının hedeflendiğini vurguladı.
   Gıdanın, insanların en temel ve vazgeçilmez ihtiyaçlarından biridir."Herkes sürdürülebilir, güvenilir, uygun fiyatta, kaliteli, sağlıklı beslenme alışkanlıklarını geliştirecek gıdaları satın alma ve tüketme hakkına sahiptir. Bu en temel hak, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'yle de güvence altına alınmıştır".

"Ülkeler için gıdaya erişimde toplum sağlığının korunması esas olmalıdır. Bu nedenle 'Gıda Güvenliği ve Gıda Güvenilirliği' son yıllarda halk sağlığı açısından önemi giderek artan konulardan biri olmuştur. Gıda güvenilirliği, gıda ürünlerinin tarladan tabağa kadar, üretimin her aşamasında gerekli kontrolleri yapılmış, sağlıklı ve güvenilir biçimde elde edilme süreci olarak tanımlanmaktadır

     Sağlığın korunması ve koşulların geliştirilmesi bütün gelişmiş devletlerde olduğu gibi Ülkemiz için de öncelikli konulardandır. “Kaliteli bir sağlık sistemi, güçlü ve nitelikli bir toplumun en önemli şartıdır. Sağlık kuruluşlarımızın tüm tesislerinde fiziki şartlarında yapılan düzenlemeler ve yeniliklerle her geçen gün modern bir yapıya kavuşmalarının yanı sıra, sağlık hizmetlerine yönelik her alanda yatırımları arttırarak hizmet kalitesini yükseltmek, bütün vatandaşlarımızın insan onuruna yakışan,  hakkaniyetli, kolay ulaşılabilinen, eşit koşullarda hizmetlerden yararlanmalarını sağlamak, her zaman temel hedeflerimiz arasında yer almıştır.

.    7-13 Nisan Haftası da Dünya Sağlık Haftası olarak kutlanmakta, hafta boyunca düzenlenen etkinliklerle toplumun ihtiyaçları doğrultusunda, sağlıkla ilgili bilgilerin geniş halk kitlelerine ulaştırılması, koruyucu sağlık hizmetlerinin yaygınlaştırılması, bireylerin sağlıklı yaşam konusunda bilinçlenmeleri, hastalanmadan gerekli tedbirleri almaları hedeflenmektedir.

    Araştırmalar sonucu kalp, damar hastalıkları ve  yüksek tansiyonun, her yıl 9,4 milyon insanın ölümüne neden olduğu tahmin edilmektedir. Hipertansiyon aynı zamanda böbrek hastalıkları ve körlük gibi durumların ortaya çıkma riskini artırmaktadır.
Yüksek kan basıncını önlemek için ;
-Tuz tüketimini azaltın.
-Dengeli beslenmeye özen gösterin
-Düzenli fiziksel aktivite yapmaya çalışın.
-Tütün ve alkol kullanımından kaçının.



   . Dünya genelindeki meme kanseri, kolon kanseri ve diyabet vakalarının yaklaşık olarak %10-16’sına ve kalp hastalıklarının %22’sine hareketsiz yaşam sebep olmaktadır. Bireylerin gün içerisinde fiziksel olarak aktif olabilecekleri 4 temel alan vardır. Bunlar;
 • İşyeri
• Ulaşım (yürüme, bisiklet kullanma, vb.)
• Ev içi işler
• Boş zaman aktiviteleri (spor ve rekreasyonel aktiviteler)
Yaşla birlikte beslenmeyle ilgili sağlık sorunları oluşabilmekte, fiziksel aktivite düzeyi azalmakta ve özellikle kadınlar arasında hareketsiz yaşam daha fazla görülmektedir.
    Yaşam tarzındaki hızlı değişim ile birlikte gelişmiş ve gelişmekte olan toplumların tümünde özellikle tip 2 diyabet prevelansı hızla yükselmektedir. 2013 sonu itibariyle tüm dünyadaki diyabet nüfusu  yaklaşık 300 milyon iken, bu sayının 2030 yılında 438 milyona ulaşması beklenmektedir. Bunun başlıca nedenleri nüfus artışı, yaşlanma ve kentleşmenin getirdiği yaşam tarzı değişimi sonucu obezite ve fiziksel inaktivitenin artmasıdır. 2008/2012 yılları arasında diyabetli hasta sayısı bir önceki yıla göre her yıl ortalama yüzde 17 artarak 2.5 milyon kişiden 5.2 milyon kişiye ulaştı. Türkiye’de diyabetin görülme sıklığı 2008’de yüzde 3.5 iken 2012 yılında yüzde 6.9’a yükseldi.

      Modern tıptaki gelişmelere rağmen, dünyada ve ülkemizde ölüm nedenleri arasında halen ilk sıralarda yer almasından dolayı kanser önemli bir sağlık sorunudur. Tanısı ve tedavisi farklı uzmanlık dallarının işbirliğini gerektirmektedir. Kanserde erken tanı önemlidir. Türkiye’de özellikle meme, rahim ağzı (serviks) ve bağırsak kanserinin erken tanısı konusunda ulusal tarama programları mevcuttur.

Ülkemizde de diğer dünya ülkelerinde olduğu gibi obezite görülme sıklığı gün geçtikçe artmaktadır.Bakanlığımızca yapılan “Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması-2010” ön çalışma raporuna göre Türkiye’de obezite sıklığı
•       Erkeklerde %20,5
•       Kadınlarda ise % 41,0
•       Toplamda % 30,3
olarak bulunmuştur.
Toplamda fazla kilolu olanlar %34,6, fazla kilolu ve şişman olanlar %64,9, çok şişman olanların oranı %2,9 olarak bulunmuştur.

   Sağlık Bakanlığı sağlıklı beslenme ve hareketli yaşamı desteklemek, obezite ve diyabetle mücadele etmek, amacıyla, hareketli yaşam temalı proje ve eğitimlere resmi kurumlarla ve STK larla birlikte ortak hareket etmektedir. Vatandaşlarımızın da yoğun destek verdiği projeler gerçekleştirilmektedir.



Editör: TE Bilişim