Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı  Op. Dr. Mehmet BOZ, Gebelerin gerekli kontroller yapılmadan oruç tutmalarının sakıncalarına vurgu yaparak; “16 saate yaklaşan uzun yaz ayı oruçları gerekli hassasiyet gösterilmediğinde; düşük, erken doğum ve anne karnında bebek ölümlerine yol açıyor.” Dedi.

Op. Dr. Mehmet BOZ, son zamanlarda Niğde Bölgesinde artış gösteren miyon ve miyon benzeri hastalıkların kansere çevirmesi halinde 5 yıllık yaşam süresininin % 20’lere düşürdüğüne dikkat çekti.

 

Niğde Özel Hayat Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı  Op. Dr. Mehmet Boz, Ramazan ayıdan hamilelik dönemi nasıl geçirilmelidir, gebe kişilerin oruç tutması bebeğe zarar verir mi? Gebelerin oruç tutarken nelere dikkat etmelidir?  Sorularına cevap vererek hamilelere önemli uyarılarda bulundu.

 Boz açıklamasında; “Hamile olan kişilerin normalden daha fazla besin ihtiyacı duyduğu için onlara 3 ana olmak üzere 2 ara öğün beslenme programı veriyoruz. Gebelik döneminde kan şekeri düştüğü için ara öğünleri mutlaka almalılardır. Ramazan ayında oruç tutan bir gebe yaklaşık 16 saat süre ile aç kaldığı için kan şekeri düşüyor, yağlar eriyor, kotonlar oluşuyor,böylece bebekte sinir gelişimini olumsuz etkiliyor. Gebeler yeterince glikoz ve sıvı almalı. Biz gebe olan ve emziren annelere oruç tutmalarını önermiyoruz ve özellikle şeker, tansiyon gibi hastalıkları bulunanlara kesinlikle oruç tutmalarını önermiyoruz. Gebe olan bir kişi oruç tuttuğu zaman bebeğin suyu azalmakta ve erken doğum riskini artırmaktadır.

Oruç Tutan Gebeler Neler Yapmalı?

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı  Op. Dr. Mehmet Boz, “ Bazı gebe olan kişilerde bize geldiklerine illaki oruç tutmak istiyoruz diyorlar,  bu kişiler oruç tutacaksa iftardan sonra 3 tam öğün ve yine 2 ara öğün ile beslenmelidir. İftarda, 2 bardak süt ve 1 kase yoğurt  tüketilmelidir.10 günde bir yapılacak kontrolde Ultrason, Kan şekeri, Karaciğer,Troid ve Tansiyon sonuçları izlenmelidir. Aksi takdirde, düşük, erken doğum ve anne karnında bebek ölümlerine yol açabilir.”

 Kanser’e Dönüşen Miyonlar Hayatı Kısaltıyor.

Jinekolojik Kanserlerlerin yaşamı tehdit ettiğini ifade eden Kadın Hastalıkları ve  Doğum Uzmanı  Op. Dr. Mehmet BOZ, “ Son zamanlarda Niğde Bölgesinde artış gösteren miyon ve miyon benzeri hastalıkların en önemli riski kötü hastalık çıkabilmesidir. Anormal vajinal kanaması olanlar doktora başvurmalıdır. Gereken ultrasaon, tahlil ve kontroller sonucunda, şüphe oluşursa parça alıyoruz. Kötü Hastalık yani Yumurtalık, Rahim ve Rahim Ağzı Kanseri sonucu çıkarsa buna göre tedavi uygulanıyor.”

Kadınlarda yumurtalık ve karın şişliğininde bu hastalığın diğer belirtileri olduğunu belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı  Op. Dr. Mehmet BOZ,  Erken tanı ve tedavinin  yapılmaması durumunda, 5 yıllık yaşam süresinin %20’lere- %30’lara düşüreceğini söyledi.



Editör: TE Bilişim