Niğde Devlet Hastanesi Dermatoloji ve Cildiye Uzmanı Dr. Hatice Yıldız, güneş ışınlarından ve güneş yanığından korunmanın yöntemlerinin anlattı. 

Gün içerisinde güneş yoğunluğunun olduğu zamanlarda insanların dikkatli olması gerektiğini vurgulayan Yıldız,yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Güneş ışınından korunmanın en iyi yolu UVB’nin en yoğun olduğu 10.00-16.00 saatleri arasında güneşten sakınmaktır. Bulutlar güneşin ultraviyole ışınlarının büyük kısmını tutsa da, bir kısmını bıraktıklarından gölgede de yanma olmaktadır. Uygun bir giysi zararlı ışınlardan korunmak için en etkili yöntemdir. Şapka ve açık renkli giysiler giyinmek ve UV geçirmeyen güneş gözlüklerinin kullanılması gerekir. Deri tipi I-III arasında olan kişilere günlük SPF 6-15 olan güneş koruyucular nemlendirici ile birlikte önerilmektedir. Dış ortamlar için ise SPF 15 ve daha yüksek olan güneş koruyucuların düzenli kullanımı önerilmektedir. Şiddetli fotosensitivitesi olan ve yoğun güneş ışınına maruz kalan kişilere SPF 30 veya üzerinde güneş koruyucular gerekebilir. Güneş koruyucuların güneşe maruz kalmadan en az 20 dakika önce uygulanması önerilmektedir.’’ 

Güneş yanıklarının özellikle açık tenli ve hassas cilde sahip olanlarda daha ciddi boyutlarda görülebileceğine değinen Dr. Yıldız, ‘‘Güneşten daha çok etkilendikleri gibi güneş yanıklarının geçmesi de uzun zaman alabilir. Vücudunuzda güneş yanığı oluşmasını istemiyorsanız güneşlenirken, yüksek derecede korumaya sahip güneş kremleri kullanılmalı ve uzun süreli güneşlenmeden kaçınılmalıdır. Güneş yanığının tedavisinde ilk yapılacak olan soğuk komprestir. Cildin yanan yerleri soğuk su ile nazikçe serinletmelidir. Eğer güne yanığı geniş bir alanı etkilediyse yanma hissini rahatlatmak için ılık su veya soğuk su ile duş alınabilir. Güneş yanıkları cildin kurumasına yol açar. Nemlendiriciler güneş yanığı hafif düzeydeyse uygulanmalıdır. Bunun yanında yanıktan kaynaklanan ağrıyı azaltmak için de antienflamatuar ilaçlar kullanılabilir. Prostaglandinler güneş yanığının önemli mediatörü olduğundan aspirin ve indometasin faydalı olabilir. Şiddetli yanıklarda steroid ihtiva eden kremler güneş yanığının oluşturduğu acıyı ve ciltteki ödemi azaltmaya yardım eder. Şiddetli durumlarda yatak istirahati, sıvı desteği ve enfeksiyon profilaksisi de gerekli olabilmektedir. Güneş yanığı iyileşmeye başladığında kaşıntı hissedilmesi normaldir. Bu kaşıntıyı önlemek için antihistamin kullanılabilir.’’ diye konuştu.

Güneş Işınlarının zararlarından ve yararlarından bahseden Uzman Dr. Hatice Yıldız, açıklamasını şöyle tamamladı:

"Güneş ışınlarının yararlı etkileri, Fotosentez, Görmeye yardımcı olmak, D vitamini sentezi, Isı sağlamak, Patojenleri öldürmek, Sağlıklı bronzlaşma ile melaninin koruma etkisi, Fototerapi ve fotokemoterapi’dir. Yararları olduğu kadar da zararları da vardır. Güneş ışınlarının zararlı ise, Güneş yanığı ve fototoksisite, Aktinik değişiklikler veya deri yaşlanması ,Premalign ve malign lezyon oluşumu, Katarakt oluşumu, Fotoimmünolojik değişiklikler gibi Işık duyarlılığı tabloları, Mutasyonu uyarması’dır."

 
Editör: TE Bilişim