İl Sağlık Müdürü Dr. Dursun Koç Dünya Hipertansiyon Günü nedeni ile yaptığı açıklamada; Dünya Hipertansiyon Günü kapsamında her yıl düzenli olarak toplum ve sağlık çalışanları için eğitim ve farkındalık toplantıları düzenlenmekte ve bir tema belirlenmektedir. Bu yılın teması da “Tansiyonunu Kontrol Altına Al Daha Uzun Yaşa”dır.

Yüksek tansiyon,kan dolaşımı için damarlarımızda gerekli olan kan basıncının normalden fazla olmasıdır. Baş dönmesi, baş ağrısı, kalp ağrısı, kulak çınlaması, nefes darlığı, çift veya bulanık görme, burun kanamaları, düzensiz kalp atışları en sık rastlanan belirtileridir. Hipertansiyonun gelişimini önlemek için;tütün ve alkol kullanılmaması,sağlıklı beslenme,düzenli egzersiz,tuz tüketiminin azaltılması, fazla kilo veya şişmanlık varsa kilo verilmesi yüksek tansiyonun kontrol altına alınması için yeterli olabilir.Eğer yeterli olmazsa hekim kontrolünde ilaç başlanabilir.  

              Hipertansif bireyler;

-Tütün ve alkol kullanımından vazgeçilmeli,
-Sağlıklı beslenmeli,
-Fazla kilolu/obez ise kilo vermeli,
-Fizik aktiviteleri düzenli yapmalı
-Tuz kullanımını azaltmalı,
-Düzenli muayene ve tetkiklerle  hastalığın takibine önem vermeli,
-İlaçlarını önerilen dozda ve sürede,aksatmadan kullanmalı
-Kan basıncı düzenli izlemeli/ izlenmesini sağlamalıdır. COVID-19 ve Hipertansiyon
Bilindiği gibi korona virüsten etkilenecek riskli gruplar arasında kronik hastalıklardan kalp damar hastalıkları ve hipertansiyon ilk sırada yer almakta, hastalık bu kişilerde daha ağır seyretmekte ve daha ölümcül olabilmektedir. 
Bu nedenle hipertansiyonu olan hastalarının bu dönemi olabildiğince az etkilenerek geçirmeleri için ilaçlarını düzenli almaları önem arz etmektedir.
Ayrıca tüm toplumda olduğu gibi hipertansiyon hastaları da hijyen stratejileri ve kişisel koruyucu ekipman kullanımı hakkında; Dünya Sağlık Örgütü ve Sağlık Bakanlığımızın enfeksiyon kontrolü önerilerine uymalıdırlar." dedi 

Editör: TE Bilişim