Niğde Halk Sağlığı Müdürü Dr. Bilgehan Öztürk, ALO 184 Sağlık Bakanlığı şikayet hattı ve tütün ürünlerinin zararları konusunda bir basın açıklaması yaptı.

Dr. Bilgehan Öztürk açıklamasında: Sigara dumanı evler de dâhil olmak üzere tüm kapalı ortamlardaki başlıca hava kirliliği etkenidir. Bilimsel veriler pasif olarak, yani sigara içmeden de olsa sigara dumanına maruz kalmanın hiçbir güvenli aralığı olmadığını ortaya koymaktadır. Bu ise hem çocuklar ve gençlerimizde hem de yetişkinlerde ciddi hastalıklara neden olmaktadır.

Sigara dumanı çocuklarda ani bebek ölümleri, orta kulak ve solunum sistemi hastalıkları ile kronik öksürüğün görülme sıklığını artırmaktadır. Ayrıca astım hastalığının gidişatını da kötüleştirmektedir. Anne karnında sigara dumanına maruz kalan bebekler ise düşük doğum ağırlıklı olarak doğmakta ve erişkin çağda akciğer ile ilgili rahatsızlıklara daha fazla yakalanmaktadır. Ayrıca sigara dumanına maruziyet, akciğer kanseri riskini %30 artırmaktadır.

Sağlık Bakanlığı Merkez teşkilatı ve İllerdeki sağlık çalışanlarının büyük çabaları sonucu sigaranın insan vücuduna zararlı etkileri ve pasif etkilenmenin önemi halkımız tarafından genel kabul görmüş ve 4207 sayılı Kanun benimsenmiştir. Tütün ürünlerinin zararlar konusunda bilinçlenmenin artmasıyla kullanım alışkanlıklarında da değişiklikler meydana gelmiştir. Halkımız kamuya açık yerlerde tütün ürünleri kullanmadığı gibi gerek kendi evinde gerekse ev oturmalarında tütün kullanımı konusunda hassasiyet göstermeye başlamıştır. Bununla birlikte artık tuhafiyeci dükkanındaki elbiselerin sigara kokmadığını, lokantacı müşterilerini dumansız bir ortamda ağırladığını, bir berber traşını sağlıklı bir şekilde yaptığını söylemektedir.

Kendimizin, çocuklarımızın ve yakınlarımızın sağlığının tütün dumanından etkilenmemesi için kapalı ortamlarda tütün ürünü kullanılmaması konusunda özen gösterelim.

Sigara içmeyiniz, içiyorsanız en kısa zamanda bırakınız ve başkalarının yanında lütfen sigara içmeyiniz.

Yasanın uygulanmadığı işletmelerde;
İşletme sahibini uyarmak bir vatandaşlık görevidir. İşletme sahibini uyarmaya rağmen işletmede sigara kullanımı devam ediyorsa Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi Alo 184 SABİM hattına ya da polis ve jandarmaya bildirim yapmalıyız.

Sağlımızı koruma adına çıkarılmış olan bu yasamız bizimdir, onu koruyalım.”dedi.






Editör: TE Bilişim