4 Şubat Dünya Kanser günü nedeni ile Niğde Halk Sağlığı Müdür vekili Dr. Abdullah Bircan bir basın açıklaması yaptı. 


Dr. Bircan açıklamasında;  Kanser, dünya genelinde giderek artan bir sağlık problemidir ve toplumlarda önemli bir sosyoekonomik yüke, bireylerde de maddi ve manevi kayıp ve zorluklara yol açmaktadır. Bunun yanısıra kanserin önemli bir kısmının önlenebilir olması bu konuya verilen önemin de giderek artmasına yol açmıştır.

 “Dünya Kanser Günü” her yıl 4 Şubat Günü kanser ile ilgili farkındalık ve bilinç düzeyinin artmasını sağlamak, kansere karşı mücadelede önemli bir adım olan doğru bilinen yanlışlardan kurtulmak ve doğruların herkese ulaşmasını hedeflemek amacıyla dünya genelinde kutlanmaktadır.

Uluslararası Kanser Savaş Örgütü (UICC) tarafından bu yıl yayınlanan bildirgede kanserle mücadele hususunda dünya genelinde yapılması gerekenler ve bu konudaki önemli noktalar şu şekilde vurgulanmıştır" dedi. 

Sağlıklı Bir Çevre Oluşturulabilir;

Halk Sağlığı İl Müdür Vekili Dr. Abdullah Bircan; Bireyler ve toplumlar, yaygın kanser türlerinin en az üçte birinin daha sağlıklı bir beslenme biçiminin seçilmesi, fiziksel aktivitenin arttırılması ve alkol kullanımının azaltılması ile önlenebileceği konusunda bilgilendirilmelidir. Sigara da eklendiğinde bu rakam %50’ye ulaşmaktadır. Ayrıca ultraviyole radyasyondan korunma, mesleksel ve çevresel maruziyetlerin (örneğin asbestoz gibi) önüne geçilmesi ile kanser yükü daha da aza indirgenecektir.

 

Kanser Önlenebilir;

Kanser %90 çevresel,%10 oranında ise genetik faktörlere bağlı oluşmakta çevresel faktörler arasında da tütün, alkol, obezite ve enfeksiyonlar ilk sıralarda yer almaktadır. Dünyada her geçen gün daha fazla insan tütün ve tütün mamullerine, hareketsiz yaşam tarzına ve yanlış beslenme gibi kanserin en önemli risk faktörlerine maruz kalmaktadır. Küresel olarak tütün kullanımı hala en önemli risk faktörü olup, her yıl 5 milyon kanser ölümünün ve tüm kanser ölümlerinin %22 sinin sorumlusudur.

 

Erken Teşhis Hayat Kurtarır;

  

Ülkemizde meme, kalın bağırsak ve rahim ağzı kanserleri için toplumun kaynaklarına ve hastalık yüküne uygun olarak tarama programları yürütülmektedir. Bir tarama programının başarıya ulaşabilmesi için toplum tabanlı olması ve hedef nüfusun %70’ni kapsaması gerekmektedir. Sağlık Bakanlığımızın “Sağlıkta Dönüşüm Programı” ile toplum tabanlı kanser taramalarına yönelik, ülke genelinde Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM) kurulmuş olup İlimiz de Dışarı Camii arkasında  KETEM hizmet vermektedir. 2015 yılı içerisinde Merkezimizde ücretsiz olarak meme kanseri için 3353, Rahim Ağzı Kanseri için 5799, Gaitada Gizli Kan için 6641 kişinin taraması yapılmış olup, 11 kişide kanser erken teşhis edilmiştir.

  

   Kanser konusundaki temel hedef “Erken Teşhis Hayat Kurtarır!” prensibiyle toplumda farkındalığı sağlayarak toplum bilincinin oluşmasını sağlamaktır. Bu amaçla halkımızı ücretsiz olarak yapılmakta olan  taramaları için İlimiz Merkez Dışarı Camii arkasında bulunan KETEM Merkezimize bekliyoruz. Sağlıklı günler dileri" dedi

Editör: TE Bilişim