Niğde Sağlık İl Müdürü Dr. Ertan Değirmencioğlu, dondurulmuş gıdaların hızlı çözdürülmemesi gerektiğini söyledi.

Dondurulmuş gıdaları çözdürmek için kaynar suya ya da ısıtıcının üzerine koymak gibi hızlı yöntemlerin kullanılmaması gerektiğine dikkat çeken Dr. Değirmencioğlu, “Dondurulmuş gıdalar özellikle dolaptan çıkartılıp da eridikten sonra hızla tüketilmeli. Hızlı çözdürme yöntemleri yerine buzdolabının 4 derecelik kısmanda gün içerisinde yavaş yavaş çözülmesini sağlamamız lazım.” dedi.

Marketten alınan dondurulmuş gıdaların da en kısa zamanda evdeki soğutuculara yerleştirilmesi gerektiğini belirten Değirmencioğlu,“ Burada göz önünde bulundurulması gereken süre gıdanın ne derece donuk olduğuyla alakalı. Sebzeler çok daha hızlı çözünürken, dondurulmuş etlerin süresi biraz daha uzayabilir. Burada sertliğin bozulup bozulmadığını kontrol etmek en önemlisidir. Sertlik bozulmuş, et veya sebze iyice açığa çıkmışsa, hemen pişirmeye alınması veya hemen tüketilmesi en doğru ve en sağlıklı seçenektir.

Çözdürülen gıda çiğ et ise pişirdikten sonra tekrar dondurulabileceğini, ancak pişmiş etin bir kerede tüketilmesi gerektiğini ifade eden Değirmencioğlu, “Pişmiş eti tekrar tükettiğimiz zaman kontaminasyon dediğimiz yani mikropların bulaşma, üreme riski çok çok artar. Hızla mikrop üreyip bu da bize ciddi hastalıklar, zehirlenmeler bırakabilir.” dedi.

Konserveler ve kurutulmuş gıdalarla ilgili de bilgi veren Dr. Ertan Değirmencioğlu, konserve yaparken bakteri oluşumunu engellemek için uygun sıcaklıkta ve uygun sürede kaynatılması önerisinde bulundu.

Konservenin saklanacağı kapların hijyenine dikkat edilmesini öneren İl Sağlık Müdürü Dr. Ertan Değirmencioğlu, “Eğer turşu için plastik kap kullanıyorsanız bunların tek kullanımlık olması önemli. Yani bir önceki sene turşu kurduğunuz plastik kaba yeniden turşu veya salça kurmamanız önemli fakat cam kaplar kaynatılarak yeniden sterilize hale getirilip paketlenebilir. Tabi kapatma usulünü de uygun şekilde kapatılırsa en sağlıklı konserve hazırlanmış olur.” şeklinde konuştu.

Kurutulmuş sebzelerde de kurutma koşullarının önemine dikkat çeken Değirmencioğlu, kurutulmuş gıdadan ziyade konserve ya da dondurulmuş gıdaların tercih edilmesini önerdi.  Dondurulmuş ürünler konservelere göre bir tık daha antioksidan ve vitamin zenginidir. Çünkü kaynattığınız her şey vitaminini kaybeder, antioksidan yapısı değişir, kayıplar daha fazladır. Dondurulmuş üründe taze ürüne daha yakın bir vitamin içeriğine sahiptir. Taze turfandadan daha düşük ancak konserveden daha yüksektir.” ifadelerini kullandı.
 
Editör: TE Bilişim