Türkiye’nin en büyük ses teknolojileri şirketi Sestek, sağlık sektörüne yönelik çözümlerine yenilerini eklemeyi sürdürüyor. Sestek’in yeni çözümü Merkezi Raporlama Sistemi (MRS), doktorların telefon aracılığıyla otomatik olarak rapor kaydı oluşturmalarına olanak tanıyor. Sestek’in diğer tıbbi çözümlerinden GVZ MediTalk’u da içeren MRS ile klavyeye ihtiyaç olmaksızın sesli komutlarla yazı yazılabiliyor. Bu sayede doktor telefona raporunu okurken, kayıtlar otomatik olarak yazıya çevriliyor ve sistemin raporlandırma arayüzüne aktarılıyor. 



Türkçe ses teknolojileri alanında dünyanın en gelişmiş teknolojilerini sunan Sestek, geliştirdiği Merkezi Raporlama Sistemi (MRS) ile tıbbi kullanıma yönelik çözümlerine bir yenisini ekledi. Doktorların telefon aracılığıyla otomatik olarak rapor kaydı oluşturmalarına olanak tanıyan yeni sistem, sağladığı zaman tasarrufu ve verimlilik artışı ile hastanelere büyük avantajlar sunuyor. Doktorların klavye ve fare kullanmadan, sesli komutlarla yazı yazmalarını ve bilgisayarlarını yönetmelerini sağlayan Sestek’in tıbbi çözümü GVZ MediTalk’u da içeren MRS, ayrıca GVZ TTS Premium ve raporlandırma arayüzü gibi teknolojileri de barındırıyor. 

MRS, doktorların belirli telefon numaralarını arayıp rapor içeriğini okuyarak rapor kaydı oluşturmalarına olanak tanıyor. Her doktorun kendine ait bir hesap bilgisine sahip olduğu sistemde doktorlar, ID ve şifre tuşlayarak sisteme giriş yapabiliyorlar. Sistemde yer alan Caller ID özelliği sayesinde, cep telefonundan arayan doktorlar ise sistem tarafından otomatik olarak tanınıyor.

Rapor oluşturmak için gereken tek şey telefon
MRS’nin web tabanlı yapısı sayesinde belirli bir mekanda bulunma zorunluluğunu ortadan kaldırdığını ve doktorların telefona erişebildikleri herhangi bir yerden rapor kaydı oluşturmalarına olanak tanıdığını kaydeden Sestek CEO’su Prof. Dr. M. Levent Arslan, “Diğer bir deyişle, kullanıcı doktorlar yolda, evde, ya da hastanede bulunan çalışma alanlarından telefon ederek kolaylıkla rapor kaydı oluşturabiliyorlar. Her ortamda rapor kaydı oluşturmayı sağlayan MRS, zaman kayıplarının önüne geçerek, raporlandırma süreçlerinin hız kazanmasına olanak tanıyor” diye konuştu.

Sestek’in tıbbi kullanıma yönelik ilk çözümü GVZ MediTalk, MRS’de kullanılan teknolojiler arasında yer alıyor. Bu teknoloji sayesinde, doktorlar telefona raporlarını okurken, kayıtlar otomatik olarak yazıya çevrilerek sistemin raporlandırma arayüzüne aktarılıyor. Böylece, telefona kaydedilen raporların, tekrar dinlenilerek yazıya dönüştürülmesine gerek kalmıyor. Raportör ihtiyacını ortadan kaldıran bu modül, hastanelere maliyet avantajı ile birlikte verimlilik artışı sunuyor. GVZ MediTalk sayesinde raporları oluşturuldukları anda yazıya çeviren sistem, bu metinleri de otomatik olarak e-posta ile ilgili birimlere gönderebiliyor. 

Ses kayıt cihazına kaydedilen raporlar da kullanılabiliyor
Sistemde konumlandırılan bir diğer teknoloji olan Sestek raporlandırma arayüzü, doktorların bıraktığı raporların yazıya dönüştürüldüğü birim olarak kullanılıyor. Bu arayüzde toplanan kayıtlar, çeşitli tıbbi branşlara göre raporlanarak ilgili birimlere yönlendiriliyor. Önceden hazırlanmış rapor şablonları ile entegre çalışabilen raporlandırma arayüzü, ilgili branşın belirli bir rapor formatı mevcutsa, bu formata uygun rapor oluşturulmasını sağlıyor. Arayüz, oluşturulan raporlardaki yazım ve gramer hatalarının kontrol edilmesini sağlayarak dil açısından düzgün raporlar oluşturulmasına da katkıda bulunuyor. Dikte cihazına kaydedilmiş rapor kayıtları, PC entegrasyonu ile raporlandırma arayüzüne aktarılabiliyor. Böylece telefonla oluşturulmak yerine ses kayıt cihazı ile gerçekleştirilen kayıtlar da MRS’ye aktarılarak rapora dönüştürülebiliyor. 

Sestek tarafından geliştirilmiş olan ses sentezleme çözümü GVZ TTS de MRS’de konumlandırılan teknolojiler arasında yer alıyor. Elektronik ortamdaki metinlerin insan sesi doğallığında ve anlaşılabilir biçimde seslendirilmesini sağlayan GVZ TTS, MRS’de yer alan kuruma özel IVR akışında dinamik içeriklerin seslendirilmesini sağlıyor. Böylece hasta adı, hasta özlük bilgileri, rapor türü, rapor branşı gibi çeşitli değişken bilgiler GVZ TTS tarafından seslendiriliyor. Bu bilgilerin seslendirilmesini sağlayan GVZ TTS, rapor oluşturan doktorlar için bir teyit mekanizması niteliği taşıyor.

MRS, bırakılan rapor sayısı, raporda geçen kelime sayısı ve raporun yazılma süresi, yazım hatası sıklığı ile ilgili detaylı bilgiler sağlayarak, hastanelerin daha kapsamlı performans analizi gerçekleştirmelerine de katkıda bulunuyor. 

Sestek hakkında:
2000 yılında kurulan Sestek, ses ve iletişim teknolojileri, çağrı merkezi uygulamaları ve müşteri hizmetleri otomasyonu alanlarında faaliyet göstermektedir. Türkiye’nin en büyük ses teknolojileri şirketi olan Sestek, alanında dünya lideri olma vizyonuyla çalışmalarını sürdürmektedir. Tüm faaliyetlerini yoğun bir Ar-Ge çalışması etrafında şekillendirmekte, aynı zamanda Türkçe ses teknolojileri alanında dünyanın en gelişmiş ürünlerini kullanıcılarla buluşturmaktadır. Bütünüyle Türk mühendislerle yürüttüğü çalışmalarla ülke ekonomisine katkı sağlarken, sektörel vizyona boyut katmaktadır. Sestek, dünyanın ticari nitelikteki ilk ve tek konuşmacı dönüştürme yazılımıyla olduğu kadar, Seamless Agent ve Speech Analytics gibi rakipsiz ürünleriyle de farklılığını kanıtlamıştır. GVZ Ses Tanıma Teknolojileri şirketini 2007 yılında bünyesine katan Sestek’in bankacılıktan sağlığa çok farklı sektörlerde sunduğu çözümler, kurumsal ve bireysel geniş bir kullanıcı kitlesine ulaşmıştır. Silikon Vadisi’nin Ar-Ge anlayışını Türkiye’de uygulayabilen ender şirketler arasında yer alan Sestek, üniversitedeki bilgi birikimini hızlı bir şekilde ürüne dönüştürmüş ve üniversite-sanayi işbirliği anlamında Türkiye’de örnek alınacak bir model konumuna ulaşmıştır.

Editör: TE Bilişim