Diyabet Haftasında Diyabetli Hastalar, Acıbadem Kayseri Hastanesi’nde…

Uluslararası Diyabet Federasyonu (IDF) nun ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) nün insülini izole eden Dr. Frederick Grant Bantng’in doğumunun 100. yılı olan 14 Kasım 1991’i Dünya Diyabet Günü olarak ilan ettiğinden beri 14-21 Kasım tarihleri “Diyabet Haftası” olarak kabul ediliyor.

 

Gelişmiş ülkelerde ölüm nedenleri arasında dördüncü sırada yer alan diyabet, erişkinlerde görme kaybına, kalp damar sistemine bağlı ölümlere yol açıyor. Her bin kişiden yedisinde diyabet görülüyor.

Diyabetin tedavisinde insülin ve ilaç desteğinin yanı sıra, beslenme şeklinin düzenlenmesi de gerekiyor. Diyabetle barışık yaşamak fikrinden yola çıkan Acıbadem Kayseri Hastanesi’nde 14-21 Kasım Diyabet Haftası dolayısıyla şeker hastalarını bilinçlendirmek ve bilgilendirmek amacıyla diyabet hastalarının katıldığı “Diyabet Neden Önemli” konulu toplantı  yapıldı. Toplantıya konuşmacı olarak Acıbadem Kayseri Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr.Ali Köse, Acıbadem Kayseri Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt.Merve Topuzoğlu, Acıbadem Kayseri Hastanesi Eğitim ve Gelişim Hemşiresi Yurdagül Selvi katıldı. Konukların diyabet hastalığı ile ilgili tüm sorularını yanıtlayan uzmanlar şeker hastalığının ömür boyu sürdüğünü, bu nedenle de hastalıkla ilgili bilinçli hale gelmenin önemini vurguladı. Toplantı sonunda diyabet hastaları için diyetisyen tarafından özel olarak oluşturulan menüdeki ikramlar konuklara sunuldu.

 

Kimler Diyabete Daha Yatkın?

      -     Obezite sorunu bulunanlar

-          Ailesinde şeker hastalığı olanlar

-          Hamilelikte şekeri yüksek çıkanlar

-          Hareketsiz yaşam sürdürenler

-          Yüksek tansiyon hastaları

-          Kolesterol (kan yağları) yüksek olanlar

Diyabetin tanısı için açlık kan şekerine ve tokluk kan şekerine bakılıyor; gün içinde herhangi bir saatte kan şekerinin belirli düzeylerin üzerinde olması önem taşıyor. Ayrıca şeker yükleme testi yapılan kişilerde, ikinci saatteki kan şekeri düzeyi 200’ün üzerinde çıkıyorsa diyabetli olduğu anlamına geliyor. Şişman hastalarda şeker yükleme testi yapılması önemli. Ailesinde şeker hastalığı olanlarda, kan şekeri normal olsa da idrarda şeker saptanması durumunda yükleme testi yapılıyor. Tip 1 ve Tip 2 diyabetin yanı sıra, gebeliğe bağlı diyabet, gizli diyabet görülebildiği gibi bazı ilaçlara bağlı olarak ya da pankreas hastalıklarına bağlı olarak da diyabet gelişebiliyor. Diyabet hastalığının belirtileri arasında, çok susama, sık idrara çıkma, çok fazla yemek yeme, halsizlik, yorgunluk, bulanık görme gibi belirtiler yer alıyor.

 

 



Editör: TE Bilişim