Ramazan ayının yaz mevsimine gelmesi ve uzun süren açlık, oruç tutarken diyabet hastalarında sorun oluşturabilir. Diyabet hastalarının oruç tutup tutamayacağı veya hangi şartlara dikkat edip oruç tutabilecekleriyle ilgili Acıbadem Kayseri Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr.Yalçın Ünlü şunları söyledi: “ diyabet hastaları oruç tutup tutmayacaklarına doktorları ile konuştuktan sonra karar vermelidirler. Beslenme ve tedavilerini doktorları ile görüşüp, gerekli düzenlemeleri yapmak şartıyla oruç tutabilirler. İnsülin kullanan bir kısım hastalar, hamile olan, kan şekeri normalin altına düşen 65 yaş üzeri şeker hastalarının oruç tutmaması gerekir. Bu hastalar için uzun süreli açlık dönemleri tehlikeli olabilir.
 
İnsülin kullanan diyabet hastası oruç tutmaya kararlı ve ısrarcı ise ;modern insülin analogları ile yoğun insülin tedavisi alan hastalar oruç tutabilecek şekilde düzenlenebilir. Hasta ve doktorun bu şekilde kompleks bir tedaviyi üstlenecek düzeyde bilgi ve tecrübe sahibi olması son derece önemlidir.
 
Tip 2 diyabet hastalarının büyük kısmı ise insülin kullanımına ihtiyaç duymaz, istenildiği takdirde ağızdan alınan ilaçlarla desteklendiğinde, düzenli beslenme programı ile oruç tutabilir.
 
Hipoglisemi ( şeker düşmesi ), hiperglisemi ( şeker yükselmesi ) oruç tutmaya engeldir. Hastalar şeker ölçümlerini yakından takip ederek hipoglisemi ataklarından kaçınılmalı, hipoglisemi durumunda orucu bozmalıdır.
 
Ramazan ayında tokluk kan şekerinin kontrol altında tutulması için yiyeceklerdeki karbonhidrat emilimini yavaşlatan ilaçlar kullanılmalıdır.
 
Diyabet Hastalarının Oruç Tutarken Dikkat Etmesi Gereken Noktalar
 
*Bir diyetisyen yardımıyla detaylı beslenme programı uygulanır. Sahur ve iftar arası saat 22.00–23.00’da alınacak bir ara öğün ile gün içerisindeki öğün sayısı 3’e çıkarılmalıdır. Yiyecek seçiminde ekmek, hamur işi yiyecekler, pirinç pilavı, makarna, patates, şekerli yiyecekler gibi bazı karbonhidratlar kısıtlanmalı, az ve sık yenmeli,
 
*Kandaki glukoz seviyesi daha sık kontrol edilmeli,
 
*Çeşitli ve dengeli bir diyet izlenmeli,
 
*Çok şekerli ve yağlı gıdalar tüketilmemeye çalışılmalı,
 
*Orucu şekersiz ve kafeinsiz içeceklerle açmalı,
 
*Sıvı tüketimi günde 2,5 litre ( 12–14 su bardağı ) olmalı, ayran, taze sıkılmış meyve, soda, sebze suları ve meyveler alınmalıdır
 
*Özellikle sütlü tatlılar ve meyve tercih edilmeli, sahura mutlaka kalkılmalı, hafif kahvaltı, çorba sebze ve zeytinyağlı yemekler yenilmelidir. İftar yavaş açılmalı, kan şekeri aniden yükseltilmemelidir.
 
 
 
Editör: TE Bilişim