Meydana gelen kazalardaki ölümler ve sakat kalmaların en büyük nedenlerden birisi olan ve kazalara müdahale eden kişilerin ilk yardım uygulamalarını bilmemesi üzerine İl Sağlık Müdürlüğü Acil Sağlık Hizmetleri Birimince Defterdalık ve PTT Başmüdürlüğü personeline yönelik sertifikalı ilkyardım eğitim verildi.

Sağlık bakanlığı tarafından ücretsiz Kamu ve Özel sektör çalışan vatandaşlara yönelik ücretsiz ilk yardım eğitimleri verilmeye başlandığını ifade eden Niğde Sağlık İl Müdürü Dr. Dursun Koç; “ Bilindiği üzere; Meydana gelen kazalardaki ölümler ve sakat kalmaların en büyük nedenlerden birisi de kazalara müdahale eden kişilerin ilk yardım uygulamalarını bilmemesinden veya yanlış uygulamalardan kaynaklanmaktadır. Bu nedenle hayatı tehlikeye düşürecek herhangi bir durumla karşılaşıldığında yapılacak ilk yardımın zamanında ve tekniğine uygun yapılması önem arz etmektedir. Yapılan araştırmalarda kazalarda ölümlerin yaklaşık %10’u ilk 5 dakikada içerisinde, %50’ si ise ilk yarım saat içerisinde meydana gelmektedir. En son ulusal medyada da gündem oluşturan iki ilköğretim öğrencisinin solunum yoluna yabancı cisim kaçması neticesinde hayatlarını kaybettiği acı olay da İlkyardım Eğitimlerinin önemini bir kez daha ortaya çıkarmıştır” dedi.

Dr. Koç; “ Bu kapsamda; İl Sağlık Müdürlüğümüz Acil Sağlık Hizmetleri Birimince Kamu ve Özel sektör çalışan vatandaşlarımıza yönelik sertifikalı ilkyardım eğitimleri Bakanlığımızın emirleri doğrultusunda ücretsiz olarak verilmektedir. 22-23 Ocak 2020 tarihlerinde ilimiz Defterdalık ve PTT Başmüdürlüğü personeline yönelik sertifikalı ilkyardım eğitimi düzenlenmiş olup başarılı kursiyerlere sertifikaları ve ilkyardımcı kimlik kartları İl Sağlık Müdürü Dr. Dursun Koç tarafından verilmiştir. 29/072016 tarihli ve 29429 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İlkyardım Yönetmeliğinin “ilkyardımcı ve zorunlu ilkyardımcı istihdamı” konulu 19. maddesinde de; “İş Sağlığı ve Güvenliği kapsamında; Az tehlikeli işyerlerinde, her 20 çalışan için 1 ilkyardımcı, Tehlikeli işyerlerinde, her 15 çalışana kadar 1 ilkyardımcı, Çok tehlikeli işyerlerinde, her 10 çalışana kadar 1 ilkyardımcı, bulundurulması zorunludur.” hükmü yer almaktadır. Bu çerçevede; İl Sağlık Müdürlüğümüzce hem kamu kurum ve kuruluşlarının hem de özel sektörün sertifikalı ilkyardım eğitimi talepleri, ilgili mevzuat uyarınca değerlendirilip; eğitim programları düzenlenmeye devam edilmektedir. Sağlık Müdürlüğümüzce yapılan Sertifikalı İlkyardım Eğitimleri ile ilgili ayrıntılı bilgiyi 0 (388) 232 35 00 dahili 135’ ten alabilirsiniz” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim