Niğde Sağlık İl Müdürü Dr. Ertan Değirmencioğlu; Çölyak teşhis edilene kadar hastalık, teşhis edildikten sonra bir yaşam biçimidir. Çölyak hastalarının gluten içermeyen besinlerden oluşan doğru ve dikkatli bir diyet ile yaşamlarını sürdürebildiğini belirtti.

Değirmencioğlu; “Çölyak hastalığı (ya da Gluten Enteropatisi), bağırsaklardaki sindirimi sağlayan villus [tüysü oluşumlar] denilen yapıların bozulmasına sebep olan ve dolayısıyla da yiyeceklerdeki besinin emilmesini engelleyen ve ince bağırsakta hasarlar oluşturan bir alerjik sindirim sistemi hastalığıdır. Bu hasara buğday, arpa, çavdar, yulaf gibi tahılların içerisinde bulunan gluten isimli bir protein neden olmaktadır.
Önceleri nadir bir hastalık olarak kuzey-batı Avrupa’nın hastalığı olduğu düşünülen çölyak hastalığının yapılan çalışmalarla bugün bütün dünyada çok yaygın olduğu, farklı toplumlarda ortalama %0,3-1 civarında görüldüğü bilinmektedir. Ülkemizde yapılan bölgesel çalışmalarda çocuklarda %1 civarında, erişkinlerde ve sağlıklı kan vericilerinde %0,8-1,3 arasında saptanmıştır.

Çölyak hastalığı Klasik belirtileri halsizlik, ishal, kilo kaybı, şişkinlik, gaz, karın ağrısı olmakla beraber, bazen demir eksikliği anemisi, karaciğer değerlerinde bozukluk, kemik hastalıkları, cilt hastalıkları gibi sindirim sistemi dışı belirtilerle de kendini gösterebilir. Geçmiş yıllarda bu hastalığın özellikle çocukluk çağında gelişme geriliği, anemi, ishal ve beslenme bozukluğu ile kendini gösterdiği ve bu dönemin hastalığı olduğu düşünülürken, günümüzde her yaşta ve çok değişik belirtilerle çölyak hastalığına rastlanabileceği bilinmektedir. Çölyak hastalığının insan sağlığı üzerinde önem taşıyan birçok değişimlere neden olmasından dolayı doğru teşhisi önemlidir. Teşhis yöntemlerinden kan testleri serolojik özel testler (AGA, EMA) ile ön tanı konmakta ancak kesin tanı ince bağırsak biyopsisi ile konmaktadır.

Çölyak hastalığının tek tedavisi, kişinin ömrü boyunca özel olarak imal edilmiş glutensiz diyet ürünleriyle beslenmesidir. Diğer yandan gluten, sadece gıdalarda değil kozmetik ürünlerinden temizlik malzemelerine kadar pek üründe kıvam artırıcı, nemlendirici, yapıştırıcı ve raf ömrünü uzatıcı özellikleri nedeniyle çok sık kullanılmaktadır. Bu yüzden Çölyak hastalığı sadece alınan besinlere değil kullanılan kozmetik ve temizlik ürünlerine de dikkat edilmesi gereken bir hastalık türüdür.

Çölyak hastalığında tüketilen özel glutensiz gıda ürünleri mevcuttur. Bunlar:Glutensiz un, glutensiz makarna, glutensiz şehriye, glutensiz çikolata, glutensiz kek, glutensiz kraker , glutensiz irmik, glutensiz güllaç, glutensiz bisküvi, glutensiz tarhanadır.”
 
 
 
Editör: TE Bilişim