Çölyak Hastalığı hakkında bilgi veren İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Bilgehan Öztürk, “Çölyak hastalığı genetik bir hastalıktır. Hastalık yaşamının her hangi bir bölümünde ortaya çıkabilmektedir. “dedi.

 

Dr. Bilgehan Öztürk ;  “Çölyak hastalığı (ya da Gluten Enteropatisi), bağırsaklardaki sindirimi sağlayan yapıların bozulmasına sebep olan ve dolayısıyla da yiyeceklerdeki besin öğelerinin emilmesini engelleyen ve ince bağırsakta hasarlar oluşturan bir alerjik sindirim sistemi hastalığıdır. Bu hasara buğday, arpa, çavdar, yulaf gibi tahılların içerisinde bulunan gluten isimli bir protein neden olmaktadır.

 

          Çölyak hastalığı genetik bir hastalıktır. Hastalık yaşamının her hangi bir bölümünde ortaya çıkabilmektedir. Bazen çölyak hastalığı, bir ameliyat, doğum sonrası, gebelik sürecinde, viral enfeksiyon ya da şiddetli duygusal stresten sonra tetiklenebildiği gibi direkt çölyak hastalığı tablosuyla da her yaşta ortaya çıkabilir.

 

           Çölyak hastalığının görülme sıklığı yüzde 1 ile binde 3 arasında değişmekte olup, Türkiye’de 250 bin ile 750 bin arasında çölyak hastası tahmin edilmektedir.

 

           Çölyak hastalığı bazı bireylerde yıllarca hiç belirti vermez veya çok hafif seyredebilir ve kişi çölyaklı bir hasta olduğunu uzun süre fark etmeyebilir. Hastalık tipik belirtilerle başlayabileceği gibi çok hafif belirtilerle de seyredebilir.

 

          Çölyak hastalığı olan çocuklarda özellikle karın ağrısı, karında şişlik, ishal, huzursuzluk, iştahsızlık, enfeksiyonlarda artış ve gelişme geriliği, kusma, kilo alamama ve boy uzamasında yavaşlama gibi tipik belirtilerle ortaya çıkabilir. İleri yaşlarda hastalığın belirtileri daha geniş bir yelpazeye yayılır. 

 

          Yetişkinlerde ise  Karın bölgesinde öne doğru şişkinlik, yaşa göre kilo azlığı,  kas zayıflığı,  kansızlık , dışkıda anormallik, artması, ishal, kusma,   bezginlik,  nedeni bilinmeyen karaciğer hastalıkları,  büyüme geriliği,  ağız içinde oluşan aftlar,    iştahsızlık, gaz şikayetleri,  eklem ve kemik ağrıları, sinirlilik, ciltte kaşıntılı döküntü belirtileri görülür.

 

          Çölyak hastalığının belirtileri çoğunlukla ilişkili bir başka hastalığı da düşündürdüğü için teşhisi zor olabilen bir hastalıktır. Örneğin erken osteoporoz, kansızlık, teşhis edilmemiş laktoz alerjisi gibi hastalıklarla benzer belirtiler gösterdiğinden karıştırılabilir. 

 

          Çölyak hastalığının tek tedavisi ömür boyu buğday, arpa, çavdar yulaf tahıllarında bulunan glutensiz bir diyettir.

 

Çölyak hastaları,  buğday,  arpa, çavdar, yulaflı gıdalar tüketmedikleri gibi ayrıca marketlerde satılan hazır gıdaların içeriklerine dikkat etmelidirler. Mutlaka gluten içermeyen gıdalar tüketmeliler.

          Çölyak hastaları için güvenli yiyecekler:

v    Tüm sebzeler, meyveler, bakliyatlar, katkısız katı ve sıvı yağlar, Yumurta, bal, reçel, basit toz şeker, zeytin,

v    Et, balık, tavuk, (Bu ürünler katkılı olmadıkları gibi daha önce unla kızartılmış bir yağda kızartılıp işleme tabi tutulmamalıdır.)

v    Una batırılmamış konserve çeşitleri,

v   Mısır, pirinç, patatesin hem kendileri hem de unları besin hazırlamada kullanılabilir. Ayrıca kestane unu, nohut unu, soya unu, üzüm çekirdeği unu da kullanılabilir.

v    Evde çekilmiş baharatlar. 

          Çölyak hastalığında diyet tedavisinde tüketilmemesi gereken besinler:

v    Buğday, arpa, çavdar ve yulaf katkılı her türlü ürün. (un, bulgur, bulgur pilavı, irmik, makarna, şehriye, kuskus, ekmek, kek, pasta, kurabiye, bisküvi, börek, çörek, gofret, simit, kraker, dondurma külahı, unlu tatlılar, gluten içeren hazır salça, ketçap, un ilave edilen çorbalar, soslar, tarhana, yarma gibi).

v    Malt kullanılan içecekler, bira votka cin v.b.

v    Guten içeren hazır çorbalar, köfte, pane harçları, gibi hazır çeşniler, unla kızartılmış tüm besinler

v    Sirke, çikolata, puding, sakız, ketçap, mayonez, dondurma gibi gıdaların bazılarında gluten bulunabilmektedir. Bunlar yenilmeden önce muhakkak ürün hakkında bilgi edinilmelidir.

v    Tuzlu, soslu kuruyemişler, glutenle yapıştırıldığı için yasaktır. Ancak bunların glutenle işlem görmemiş hali, gluten içermeyen kuruyemişler serbesttir.

 

          Glutensiz diyette ayrıca nelere dikkat edilir? 

v    Doğal gıdalara önem verilmeli. (süt-et-balık-yumurta-sebze-kurubaklagil-pirinç-mısır-patates)

v    Buğday unu karışık mısır unu, pirinç ununa dikkat edilmeli.

v   Okul ve dışarıda yemek yerken çok iyi bir etiket okuyucusu olunmalı . Etiketsiz gıda tüketiminde de çok dikkat edilmeli.

v    İlaçlar, kozmetik ürünleri, şampuan, kremler vb. gluten içerikleri yönünden dikkatli kullanılmalı.

Pişirme ve hazırlık aşamasında gıdaların glutenli gıdalarla bulaş olmamasına dikkat edilmeli.

         

Çölyak hastalığında tüketilen özel glutensiz gıda ürünleri mevcuttur. Bunlar:

Glutensiz un, glutensiz makarna, glutensiz şehriye, glutensiz çikolata, glutensiz kek, glutensiz kraker, glutensiz irmik, glutensiz güllaç, glutensiz bisküvi,  glutensiz tarhana.      

Ayrıca gluten içermeyen karabuğday (greçka) üretilmekdir

 

Çölyak hastalığı, günlük yaşama engel değildir, doğru beslenme tedavisi ile kaliteli yaşam sağlanabilir.” şeklinde konuştu. 

 

 

Editör: TE Bilişim