Niğde Dr. Doğan Kadın ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Uz. Dr. Bahri Elmas “Temel Çocuk Ruh Sağlığı konularında ilköğretim öğretmenlerinin bilgilendirilmesi eğitimi ile ilgili açıklama yaptı.

Elmas açıklamasında Kasım 2011’den itibaren hastanemizde iki Çocuk Psikiyatri Uzmanımız göreve başlamış bulunmaktadır. Çocuk Psikiyatri; çocukluk dönemini kapsayan 0-17 yaştaki tüm çocuklarımızın ruhsal sorunları ile ilgilenen bir branştır.

               Çocukların, ruhsal sorunları en yoğun yaşadıkları dönemin okul çağı olduğu bilinen bir gerçektir. Bu dönemde çocuklarla en fazla birlikte olan ve onların durumlarını en iyi gözleme imkanı olan kişiler ise öğretmenlerdir. Yine öğretmenler okul çağı çocuklarının ruhsal sorunlarını aşmalarında en önemli yardımcılardır. Ruhsal sorun yaşayan okul çağı çocuklarının doğru ve zamanında hekime yönlendirilmesi ve hekim görüşmesinden sonra gelişmelerin takibi, tedavi başarısı açısından da en önemli unsurdur.

            Ruh sağlığı açısından bu denli kritik bir noktada bulunan ve çocuklarımızın eğitim-öğretimi ile ilgilenen öğretmenlerimizin, çocukların ruhsal sorunlarına nasıl yaklaşmaları gerektiği konusunda bilgi sahibi olmalarının önemi ortadadır. Bu amaçla Niğde Dr Doğan Baran Kadın ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi ve Niğde İl Milli Eğitim Müdürlüğü arasında yapılan görüşmeler ve birlikte oluşturulan program çerçevesinde Öğretmenlerimize Çocuk Ruh Sağlığı ile ilgili temel konularda bilgilendirme yapılacaktır. Programda, okul çağı çocuklarında sıklıkla karşılaşılan ruhsal sorunlar ana hatlarıyla işlenirken, öğretmenlerimizin bu konudaki bilgi düzeyleri ölçülerek daha sonra yapılacak çalışmalara ışık tutulmaya çalışılacaktır.

         Program; İl Merkezindeki İlköğretim Okullarında görev yapan yaklaşık 350 sınıf öğretmenimize, Dr Doğan Baran Kadın ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Eğitim Salonunda 30’ar kişilik gruplar halinde bir buçuk aylık bir sürede 3’er saatlik interaktif sunumlar şeklinde uygulanacak ve eğitim sonunda son test ve anketler yapılarak etkinlik ölçülmeye çalışılacaktır. Eğitim alan tüm öğretmenlerimiz 3 ay sonra yeniden davet edilerek güncelleme eğitimi ve bilgi düzeyleri ile ilgili değerlendirme yapılacaktır. Ayrıca bu sırada eğitim alan öğretmenlerimizin çalıştıkları okullardan yönlendirilen hastaların durumları ile tedavi ve takiplerinde olan değişiklikler de izlenecektir. Toplanan tüm veriler gerekli istatistiksel hesaplamalar yapıldıktan sonra bilimsel veriler ışığında değerlendirilip, yapılan eğitimden elde edilen fayda somut olarak ortaya konularak daha sonra İlimiz ve Ülkemizin diğer illerinde yapılacak çalışmalara bir kaynak oluşturması hedeflenmektedir. Program; öğretmenlerimiz, hastalarımız ve biz hekimlere fayda sağlama yanında bu yönüyle bir sosyal sorumluluk projesidir.

         İlimiz ve Ülkemize oldukça faydalı olacağını düşündüğümüz bu çalışma ile belki de yıllarca bize emek veren, öğrendiğimiz her şeyde katkıları bulunan değerli öğretmelerimize, hekimler olarak bir vefa borcu ödeme imkanı da bulmuş olacağımızı düşünmekteyiz.  Böyle güzel bir çalışmanın hazırlık ve proje aşamasında 3 aydır emeklerini esirgemeyen ve çalışmanın bundan sonraki aşamalarını da başarı ile yürüteceklerine inandığımız Uz. Dr Ömer Başay ve Uz. Dr. Bürge Kabukçu Başay’a, desteklerini her zaman yanında hissettiğimiz İl Sağlık Müdür Vekilimiz Ömer Önal ve Eğitim Şubeden sorumlu İl Sağlık Müdür Yardımcımız Dr Yakup Atıcı’ya, projenin kendilerine ulaştığı ilk günden itibaren bizden hiçbir şey esirgemeden, büyük bir heyecanla destek ve rehber olan İl Milli Eğitim Müdürümüz Cemal Akbıyık, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcımız Mesut Alkan ve Rehberlik Araştırma Merkezi Müdürü Bekir Kesgin, Rehber Öğretmenimiz Mahmut Kayhan,  Öğrenci Sağlık İşleri Şube Müdürü Yakup Yılmaz’a, bu kadar yoğun iş tempoları içinde böyle bir eğitime katıldıkları için katılımcı tüm öğretmenlerimize ve bu güzel çalışmayı halkımıza duyuran basınımızın değerli mensuplarına çok teşekkür ederiz.

Çalışmada işlenecek temel konular aşağıdaki gibidir:

1.    Yıkıcı davranım bozuklukları

a.    Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu

b.    Karşı olma, karşı gelme bozukluğu

c.     Davranım bozukluğu

2.    İçe yönelim bozuklukları

a.    Çocukluk çağı depresyonu

b.    Kaygı bozuklukları (Ayrılık kaygısı bozukluğu, okul fobisi)

c.     Uyum bozuklukları

 

Editör: TE Bilişim