Çevre Sağlığı Derneği Genel Başkan Yardımcısı MUSTAFA UÇAN  tarafından yapılan yazılı açıklamada; halk eğitimi olmadan, halkımızla işbirliği kurulmadan çevre ve çevre sağlığı hizmetlerinin etkin ve nitelikli bir şekilde yürütülmesinin mümkün olmadığı ileri sürüldü. Açıklamada şöyle denildi.


Çevre ve çevre sağlığı hizmetlerinin merkeziyetçi, İçe dönük, yönetimin temel fonksiyonlarından uzak bir yönetim anlayışı ile yürütülemeyeceği, hizmetin her kademesinde toplumun ve çalışanların temsilcileri ile işbirliği kurulması gerektiği vurgusu yapılan açıklamada, halkımızda çevre ve çevre sağlığı bilinci oluşturulmasının önemi üzerinde duruldu.


Çevre ve çevre sağlığı hizmetlerinin rutin hizmetler olarak algılanıp yürütüldüğü, halk eğitimi ekseninde hiçbir faaliyetin yürütülmediği, böyle bir hizmet anlayışının gelecekte insan sağlığı açısından önemli sorunları beraberinde getireceği ifade edilerek, sağlıklı toplum ve yaşanılır bir çevre için çevre ve çevre sağlığı hizmetlerinin öncelikli hizmetler kapsamına alınması ve halkın eğitimi için örgütlenmeye gidilmesi gerektiği önerisinde bulunuldu.


Son yıllarda tedavi edici sağlık hizmetlerindeki olumlu gelişmelere paralel olarak çevre sağlığı hizmetlerini kapsayan koruyucu sağlık hizmetlerinde her hangi bir gelişmenin kat edilemediği aksine, bir durağanlığın ve etkisizleştirme çabalarının olduğu gözlerden kaçmadığı ifade edilen açıklamada yapılan bir araştırmaya dikkat çekildi.


Dünyanın en saygın üniversitelerinden Yale Üniversitesi tarafından yapılan araştırmada dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girmeye çalışan ülkemiz, maalesef çevre sağlığı ve doğa korumada dünya ülkeleri arasında en son sıralarda ve birçok en az gelişmiş ülkenin arasında yer alarak, değerlendirilen 132 ülke arasında 109. oldu. 


Bu tablo karşısında çevre ve çevre sağlığı hizmetlerini yürütenlerin yanında, herkesin ve her kesimin sorumluluğunu yerine getirmesi gerektiği belirtilerek, çevre sağlığı hizmetlerinin önemini bir o kadar daha ortaya koyan bir başka araştırmaya vurgu yapıldı.


Dünya Sağlık Örgütünün 2009 yılında yayınladığı çevre sağlığı istatistiklerinde, hastalıklara bağlı ölümlerin % 19’unu çevresel faktörlerin oluşturduğu belirtilmektedir.


Bu denli öneme ve etkiye haiz olan çevre sağlığı hizmetlerinin daha etkin ve nitelikli bir şekilde yürütülmesi gerektiği hususunda bir farkındalık oluşturduklarını ifade eden Çevre Sağlığı Derneği Genel Başkan Yardımcısı MUSTAFA UÇAN  Sağlık Bakanı ile Çevre ve Şehircilik Bakanına çağrıda bulunarak, kamu kurumlarının merkez ve taşra teşkilatları bünyesinde yürütülen çevre ve çevre sağlığı hizmetlerine münhasır olmak üzere halkın eğitimini ve işbirliğini sağlayacak şekilde örgütlenmenin bir an evvel gerçekleştirilmesi ve eğitim faaliyetlerinin çevre ve çevre sağlığı hizmetlerini fiilen yürüten personel tarafından yürütülmesi önerisinde bulundu.




Editör: TE Bilişim