Haber-Yorum-Video: Selim GÖKEL

Bor Akkaya barajından gelen, Bor İlçemizde sulama kanalları ile bağlarda, tarlalarda, bahçelerde sulama amaçlı kullanılan zehirli sulama suyu,  Bor yöneticilerini, siyasileri, ilgilileri, çevre kuruluşlarını, sağlık kurumları yöneticilerini, çevreci sivil toplum kuruluşlarını ve  Borluları, sonunda  KÖR etti!... Bu zehirli suyu artık kimse Görmüyor!... Adeta herkes  KÖR oldu…  
 
Bizde gittik… Olurya travma etkisi yapar da gözleri tekrar açar diye, bu suyun  çok daha net şekilde, hem video görüntüsünü hemde fotoğraflarını çektik. Okuyan olur diye de konu ile ilişkilendirdiğimiz,  daha önceden yapmış olduğumuz haberlerimizden bazılarının başlıklarını aşağıda sıraladık… Okuyun ve seyredin…
 
Bu işte bir gariplik seziyoruz… Bu zehirli su görülmüyor… Görülmek istenmiyor… Oysa Haberlerde, video görüntüsü de, fotoğraflarda çok net…
 
 * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
Milletvekili Muharrem Selamoğlu, yaptığı açıklamada ,’Devlet Su İşleri tarafından  ihalesi yapılan, Bor ilçemiz Manastır Arkı ve Dink Irmağı mevkiilerinde Akkaya İzhale Hattı için müteahhit inşaat çalışmalarına başladı ‘dedi.  
* * *
 
Kirlilikten içerisinde canlı barındırmayan Akkaya Barajının yanıbaşına yapılan  Olimpik yüzme havuzu tamamlanmak üzere…
* * *
İlimizin Önemli bir sorununa el atıldı…Vali Alim Barut 2010 programı için İl Özel İdaresi Yetkililerinden brifing aldı ve hedeflerini belirtti. “Tarımsal Sulama…”
* * *
 
Bazı tesis açılışları ve incelemelerde bulunmak üzere Niğde'ye gelen Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu. Niğde'yi çok sevdiğini ve bu şehre çok değer verdiğini belirtti. Niğde'ye çevre yatırımlarının aynı hızla devam edeceğini, Bor Akkaya Barajının tabiat parkı yapılacağını söyledi. Bakan Eroğlu "Bakanlık teşkilatına Niğde ile ilgili ne kadar proje varsa 2010 programına katın talimatını verdim."dedi.
* * *
 
Vali Alim Barut, Çiftlik, Çamardı İlçelerinin göletlerini inceledi sulama ve  suyun önemine dikkat çekti…
* * *
 
Bor Akkaya Barajının sevimli misafirleri… Flamingolar mesken tuttu…
* * *
 
Vali Âlim BARUT Ulukışla İlçesi Hüsniye Köyü’nde inşa edilen göletde incelemelerde bulundu. BARUT, Hüsniye Göleti’nin bu yıl içinde tamamlanacağını kaydetti…
* * *
 
Niğde İl Tarım Müdürlüğünden yapılan açıklamada Niğde genelinde yer alan 14 gölete toplam 86 bin adet Aynalı Sazan balığı bırakıldı.
* * *
 
İçmeli Beldesi merkezinde ikamet eden, çiftçilikle geçimini sağlamaya çalışan evli ve bir çocuk babası 36 yaşındaki Bilal Soyer   Niğde Milletvekili İsmail Göksel’e isyan etti. “İçmeli Göleti ve sulama kanal çalışmaları yarım kaldı ve yapılmıyor. Kasabamız zor durumda, üç yıl önce altı yüzleri geçen bölge nüfusu bugün iki yüz ellilerde herkes buraları bırakıp gidiyor.
* * *
 
Vali Âlim Barut, beraberinde İl Genel Başkanı Nuri Ayduğan olduğu halde İl Özel İdaresi Toprak-Su Tahlil laboratuarında incelemelerde bulundu ve yeni alınan iki adet su tahlil cihazı hizmete sundu.
* * *
 
Niğde Valisi Âlim BARUT İl Özel idaresinin tarımsal sulama çalışmalarını yerinde inceledi. Vali BARUT, bu kapsamda Aktoprak ve Emirler göletlerini gezdi
* * *
 
Postallı köyünde vatandaşlarla  birlikte Cuma namazını kılan Bor İlçe Kaymakamı Kemalettin Sakin ve İl Genel Meclis Üyeleri Tevfik Avanoğlu, Sabri Bozdağ ve Ferhat Kavaklıoğlu namaz çıkışında vatandaşlar ve muhtar Doğan Yetiş ile birlikte köyün sorunları hakkında bilgi alış verişinde bulundular. Postallı Barajı ve yapımı süren Çakıt Projesi kapsamındaki Havzayı yerinde gören heyet Baraj su seviyesindeki su artışının sevindirici olduğunu ifade ettiler.
* * *
KÖYDES’den, Çamardı İlçesi Bekçili Köyü ve Ulukışla İlçesi Çifteköy Köyü’ne küçük ölçekli sulama göleti yapılması için KDV dahil 1.310.692 tutarındaki yaklaşık maliyete karşılık KDV dahil 650.000 TL ayrılmasına, karar verildi.
* * *
Niğde Valisi Alim Barut Çamardı İlçesi sınırlarında bulunan göletleri inceledi… Bor İlçesi Klavuz Köyünde de gölet yapımının değerlendirileceğini söyledi.
* * *
Akkaya'da Çözüme İlk Adım…Akkaya Barajı ve Çevre Sorunları Çalıştayı toplandı. Sorunun çözümü konusunda ilk çalışmalar başlıyor.
* * *
 
“Akkaya Baraj Gölü Ve Çevre Sorunları Çalıştayı” Sonuç Bildirgesi yayınlandı.
1. Bugüne kadar farklı zaman ve platformlarda Akkaya Baraj Gölü ve çevre sorunları ile ilgili yapılan bireysel ve kurumsal çalışmaların iyi niyetten öteye gidemediği,
2. Barajın yapımından günümüze kadar geçen süreçte oluşan çevresel sorunlara ilişkin verilerin yetersizliğinden dolayı, baraj gölü hakkında yapılan yorumların sadece olasılıklara dayandığı,
3. Yöresel anlamda canlı sağlığı üzerindeki olumsuz etkisi her geçen gün artan bu sorunun çözümünde kamu kurumları öncelikli olmak üzere tüm Niğde halkının ve tüm ilgili paydaşların desteğinin alınması gerekliliği,
4. Küresel ısınmanın en yoğun bir şekilde tartışıldığı günümüzde Akkaya Baraj Gölü gibi su kaynaklarının dünya standartlarına uygun olarak entegre biçimde yönetilmesinin gerekliliği,
5. Akkaya Baraj Gölünün karşı karşıya kaldığı ve kalabileceği çevresel sorunların ilgili paydaşların (kurum ve kuruluşların) ortaklaşa hazırlayacağı kapsamlı bir proje çerçevesinde çözülebileceği,
6. Çözüm sürecinin kısa, orta ve uzun vadeli planlarla yönetilmesi ve kısa vadede Niğde özelinde yapılabilecek çalışmalarla ilgili acil eylem planlarının hazırlanarak hayata geçirilmesi,
7. Niğde Üniversitesi öncülüğünde tüm paydaşların katılımıyla “Akkaya Baraj Gölü Entegre Su Yönetim Planı” projesinin hayata geçirilebilmesi hedefi ile; yöresel, bölgesel ve ulusal kaynaklar ışığında hazırlıklara zaman kaybedilmeden başlanması gerekliliği açıkça ortaya konulmuştur.
Sonuç olarak; “Akkaya Baraj Gölü ve Çevre Sorunları Çalıştayı” konuyla ilgili tüm paydaşları bir araya getirme, tartışma ortamı sağlama ve uygun görülen çözüm yollarına yönelik bir sonuca bağlama anlamında başarılı olmuştur.
* * *
Gazeteci-Yazar Ömer Fethi Gürer Akkaya Barajı için ilgililere sorular sormuş , bizde yayınlamışız…
 
1- Çevre ve Orman Bakanı Niğde ziyaretinde Akkaya Barajı için kesin çözüm sözü vermişti. Bu bağlamda neler yapılmıştır?
2-“Baraj tehlikelidir” diye verilen Niğde Valiliğin öncülüğünde oluşan Niğde raporu 2002 yılında yayınlanmıştı. Raporda Akkaya Barajı büyük bir çevre sorunu olduğu vurgulanarak en kısa sürede önlem alınması gerektiği vurgulanıyor ve inceleme sonuçları vahim olarak duyruluyordu. Günümüzde durum nedir?
3-Akkaya Barajı kot farkı ile Bor ilçemizin kurulu alana göre daha yüksektedir. Baraj suları akarak olduğu gibi yer altındanda Bor ve Sazala gibi yerleşim alanlarında yer altı sularına karışma ihtimali varmıdır? Bu durumda bölgede sulama amaçlı sulardan numuneler alınıp analiz yapılmaktamıdır. Baraj kirliliği yer altı su kaynaklarına ermesi olasımıdır?  Ne kadar süre sonra Bor’da bağda bahçede doğa ile ürün ile içme suyu ile buluşma ihtimali vardır? Yoksa hiçbir mahsuru yokmudur?
6-Bir çevre ve sağlık sorununa baraj neden olma riski varmıdır?
7-Niğde Arıtma tesisi tam kapasite çalışıyormudur? Organize Sanayi Bölgesi, Fertek, Koyunlu atıkları ile Üniversite atıkları acaba Akkaya Barajına akmaya devam ediyormudur?
 8-  2010 yılında barajdan su numunesi alınıp incelenmişmidir? Sonuç nedir? Düzenli izlenme yapılmaktamıdır?
9–2002 yılında yazılmış raporda bilimsel incelemeyi yapanlar çok tehlikeli gördükleri gelişmelerin 8 yılda yarattığı tahribatı bilen inceleyen takip eden karşılaştıran varmıdır?
11-  Akkaya barajı sularından Bor ilçesine açıkta akması ve bostan sulanması, sebze yıkanmasının mahsurları varmıdır?
12- Çevre sorunlarının oluşmaması için hangi önlemler alınmıştır.
13-  Akkaya barajında geçmişte yaşanan toplu balık ölümlerinden sonra balık yaşamaktamıdır?
14- Göçmen kuşlarında konakladığı alanda bu kuşlar içinde gelecekte kirlenme ile sorun olma durumu varmıdır?

Akkaya’dan Bor’a Zehir Akıyor !  Önceki Haberimiz için TIKLAYIN...

 

Editör: TE Bilişim