Niğde olumsuz rekorlar şehri… En yüksek kükürtdioksit ortalamasında Niğde 5. sırada.

 

Niğde ve Bor İlçesinde  kış hava şartlarının oluşması ile birlikte  hava kirliliği had safhaya ulaştı. Hava Kalitesi İzleme İstasyon değerleri olması gereken üst limitlerin çok  üzerine çıkıyor.

 

Geçtiğimiz yıl ve daha önceki yıllarda da aynı tür haberleri yapmıştık.  (Lütfen Tıklayın)  Niğde’nin hava kirliliği oranında geçtiğimiz yıllara göre değişen bir şey yok. Niğde derken Bor İlçesinin kirliliğini de unutmamak lazım, Niğde’den hiç farkı yok.

 

Geçtiğimiz haftalarda  bu konu ile ilgili yorum haber yapmış  aynen şu cümleleri kurmuştuk.Sabahları Niğde’yi yüksekçe bir yerden görecek şekilde bir yere çıkın ve bakın. Niğde’nin hava kirliliği nasıl tedirgin eder sizi. Simonlar gibi içinde yaşadığınızdan farkında olmayabilirsiniz. Esintisiz havalarda Niğde’nin havası tehlikeli boyutlara ulaşıyor. Bu konuda ki verileri de yayınlayacağız. (Ayrıca Kafod üyesi fotoğrafçılara tavsiye ederim güzel! manzara oluşuyor Niğde'nin üzerinde...)”.

  “Niğde genelinde kaç apartman kontrol edilmiştir? Kalorifer yakmasını bilmeyen kamu kurumları var mıdır? Yanlış yakım sonucu kaç apartmana ceza yazılmıştır. Hava kirlilik oranı ne durumdadır? Kömür kalite kontrolü yapılıyor mu?   Demiştik. (Tıklayın)

Sağlık gibisi yok… Deriz ama, bunu sorumlu bürokratların da demesi lazım… Onlarda bu şehirde yaşıyor… Yoksa bu şehrin havası, yiyecekleri, içecekleri  insanı tembel mi yapıyor?

Akkaya Barajı kirliliği bu tembelliğin sonucudur…” diye sözümüzü bağlamıştık.

Buyrun size Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) in bu gün yayınladığı basın bülteni:

TÜİK Hava Kalitesi Raporu  EKİM 2011

En yüksek kükürtdioksit ortalaması Edirne’de, partiküler madde ortalaması ise Afyonkarahisar’da gerçekleşti. Niğde' kükürt dioksit ortalaması en yüksek 5. İl oldu. 

 

2011 yılı Ekim ayında kükürtdioksit (SO2) ortalamalarının en yüksek bulunduğu il ve ilçe merkezleri sırasıyla Edirne, Muğla, Bolu, Uşak ve Niğde’dir. Aynı dönemde partiküler madde (PM10)(1) ortalamalarının en yüksek bulunduğu il ve ilçe merkezleri ise Afyonkarahisar, Malatya, Batman, Gaziantep ve K.Maraş (Elbistan)’dır.

 

Partiküler madde ortalamalarında sınır değer ve uyarı eşiği aşıldı

 

2011 yılı Ekim ayında il ve ilçe merkezlerinde ölçüm yapılan istasyonlardan elde edilen SO2 ortalamaları incelendiğinde, Kısa Vadeli Sınır (KVS) Değeri ve İlk Seviye Uyarı Eşiği ölçüm yapılan hiçbir istasyonda aşılmamıştır. Aynı dönemde PM10 ortalamaları incelendiğinde, KVS Değeri Adıyaman, Afyonkarahisar, Gaziantep, Malatya, K.Maraş (Elbistan), Mardin, Siirt, Van, Batman ve Kilis’de aşılırken, İlk Seviye Uyarı Eşiği Afyonkarahisar, Malatya, Mardin ve Batman’da aşılmıştır.

  

Kükürtdioksit ve partiküler madde ortalamalarının en yüksek olduğu il ve ilçe merkezleri (2)

mg/m3(mikrogram/metreküp)

Kükürtdioksit (SO2)

 

Partiküler Madde (PM10)

Edirne

26

 

Afyonkarahisar

143

Muğla

26

 

Malatya

139

Bolu

23

 

Batman

138

Uşak

22

 

Gaziantep

112

Niğde

20

 

K.Maraş (Elbistan)

92

Malatya

18

 

Kırıkkale

86

Mardin

16

 

Iğdır

85

Samsun (Tekkeköy)

16

 

Van

84

Çanakkale

15

 

Kilis

84

Isparta

15

 

Sakarya

80

Karaman

15

 

Siirt

80

Aydın

14

 

Denizli

77

 

2006 yılında kurulan hava kalitesi izleme istasyonu...

 

 Bu fotoğraf Bor'da çekilmiştir...





Editör: TE Bilişim