Akkaya Temiz Çevre Platformu basın açıklamasıdır.


Niğde ve Bor arasında bulunan Akkaya Barajı yaz boyu etrafa kötü koku yaymıştı. Borlular bundan büyük rahatsızlık duymuş, konu yerel ve ulusal basında yer almıştır. Siyasiler ve yetkililer olay yerinde inceleme yapmış, ardından toplantılar yapılmış ve Temiz Çevre Bor Akkaya Platformu kurulmuş yaklaşık iki aydır Barajın çevre kirliliği hep gündem de kalmıştı.

Tuz… özür dileriz Baraj Suyu kokmadan yaklaşık bir yıl önce Niğde Üniversitesi hazırladığı Çalıştayı’nda Barajın vahim ve tehlikeli durumuna dikkat çekilmiş, uygulamaya konulması gereken tedbirler maddeler halinde sıralanmıştı.

ÜNİVERSİTE GEÇEN AY BİR RAPOR HAZIRLADI

Niğde Üniversitesi 2011 Ağustos ayında yani bir ay önce bir  rapor daha hazırladı. Niğde Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Niğmet Uzal, Yrd. Doç. Dr. Selam Yaşar Korkanç, Yrd. Doç. Dr. Ece Ümmü Deveci, Araş. Gör. Ö. Beğüm Babacan’dan oluşan akademik heyet tarafından kimyasal tahliller, baraj yerinde incelemeler yapılarak   “Akkaya Baraj Gölünde Meydana Gelen Koku Sorununa İlişkin Teknik Değerlendirmeler’ başlığı ile rapor halinde sunuldu.

Niğde Üniversitesi bu raporu ilgili kurum ve kuruluşlara göndermiş ancak Üniversitenin bu raporu kamuoyundan gizlenmiştir.

VAHİM SONUÇLARI OLAN RAPORU ELE GEÇİRDİK.

“Akkaya Baraj Gölünde Meydana Gelen Koku Sorununa İlişkin Teknik Değerlendirmeler” başlıklı ve yukarıda isimleri geçen akademisyenlerin imzasını taşıyan rapor Niğde ve Bor halkını çok yakından ilgilendiriyor.

Rapor hayli kapsamlı Barajdaki sorunun nedenleri ile başlayıp tablo tablo kimyasal ve laboratuvar tahlilleri yer almış ve uzun ve kısa vade çözümler belirtilmiş.

Raporda en çok dikkatimizi çeken bizi çok korkutan bir tespit vardı. 

“…SULAMADA KULLANIMA UYGUN OLMADIĞI TESPİT EDİLMİŞTİR”

Raporda Baraj Suyunun Sulama suyu olarak kullanılması konusunda ki bölümü aynen şöyle “Tablo 1’deki verilere göre Akkaya Baraj Gölü çıkış suyu kalitesi Su Kirliliği Kontrol Yönetmenliği (SKKY) Teknik Usuller Tebliğine göre değerlendirilmiştir. Bu verilere göre Akkaya Baraj Gölü çıkış suyu SKKY Teknik Usuller Tebliği Tablo E7.2’ye de verilen kullanımında (az-orta)olup, suyun sulama amaçlı kullanımını kısıtlayıcı bazı parametrelere ilişkin değerler tespit edilmiştir. Tablo 1’de verilen değerlere göre bu suyun bulanıklık (NTU) ve BOİ (mgO2/L) parametreleri açısından yine SKKY Teknik Usuller Tebliği E7.1’e sulamada kullanıma uygun olmadığı tespit edilmiştir.”

AKKAYA BARAJININ SUYU SULAMADA KULLANILAMAZ…

Bor İlçesinin bağları, bahçeleri, tarlaları bu su ile sulanmaktadır. Yıllardır baraj suyunun zehirli olduğunu iddia ediyorduk… Bu suyun sağlığa son derece zararlı olduğunu iddia ediyorduk. Bütün bunları iddia ederken, görüntüleyerek, araştırarak, dinleyerek, bağlarda bahçelerde gözlemleyerek yapıyorduk.
Biz bunları yaparken…

… Barajı temizleyip etrafını botanik bahçesine dönüştüreceğini geçtiğimiz yıllarda söyleyen ve hala Bakanlık yapan Çevre ve Orman Bakanlığı ne yapmıştır.

…Bu artık Niğde’nin bir meselesi ve bu konuda en azından bir yol haritası belirlenmesi….” Diye “en azından” başlayan Niğde Valiliği neler yapmıştır.

… Barajı ballandıra ballandıra anlatırken suyundan içmeyi bile aklımızdan geçirten Çevre ve Orman Müdürü neler yapmıştır.

“… Borlularda bağlarını sondaj suyu ile sulasınlar” deyip arıtma tesisini tam kapasiteli çalıştırmayan, Niğde Belediyesi ne yapmıştır.

Bir avuç insan feryat ederken dönemin siyasetçileri neden üç maymunu oynamışlardır.
 
BARAJ SUYU SULAMA SUYU OLARAK KULLANILAMAZ… 

BARAJ SUYUNUN KULLANILMASINA SEBEP OLANLAR KİMLERDİR?…

BURADA GÖREVİ SAVSAKLAMA VAR MIDIR?,

TOPLUM SAĞLIĞINI KORUMA GÖREVİ KİMLERE AİTTİR? ,

OLAYIN HUKUKİ BOYUTU NE OLACAK?…

İlgililere duyurulur.
 
Akkaya Barajı Temiz Çevre platformu adına, Sözcü Turan Uçan


İSTİFA İSTENDİ... tıklayın






Editör: TE Bilişim