İlçemizdeki eczanelerin camları yada tabelalarında belirgin şekilde görülmesi mecburi olan, “günün nöbetçisi eczanesi “  ibaresi görülmüyor. Ya bir önceki günün eczane ismi yazılı, yada hiç ismi yok, bazılarında ise aylık nöbet listesini asmışlar büyüteç ile okumak mümkün değil.
Oysa , bütün eczanelerin vitrininde “günün nöbetçi eczaneleri”ni  gösterir tabelanın olması, hatta eczacılar odasının almış olduğu karar gereği belli şekil ve ölçüde ışıklı levhalarında olması gerekiyor. Belirli yerlerde de nöbetçi eczaneyi ve adresini gösterir tabela yada uyarı yazıları asılması gerekli.
Bor da ise bırakın aracınızla cadde üzerinde nöbetçi eczaneyi bulmak, yaya olarak bile bulmak hem şans hemde sabır gerektiriyor.  Nöbetçi eczaneyi öğrenmek için Bor’u biliyorsanız  eczaneleri tek tek ziyaret etmeden bulmanız mümkün değil. Eğer birde yabancıysanız vay halinize. Bir çok eczanede listeler güncel değil, yada bir önceki günün nöbetçi eczanesinin adı yazılı.
Uzun zamandır okuyucularımız bu konuda şikayette bulunuyor. Bunu daha önceki Eczacıların Bor İlçe Temsilcisine iletmiştik, ancak bu konuda hiçbir gelişme olmadı. Bu Pazar günü bizde eczaneleri tek tek dolaştık, sadece İlçe temsilcisi ve komşu eczaneyi fotoğrafladık. Bor Devlet Hastanesinde A4 kağıdına yazılmış nöbetçi eczaneyi belirten yazı bir önceki günün nöbetçi eczanesini gösteriyordu. Bordaki eczanelerde ışıklı tabelayı bırakın, araçtan görülecek kadar büyüklükte, yada önünde yaya şekilde durarak hangi eczanenin nöbetçi olduğunu anlamak maharet ister, belki  bir aylık listeyi görebilirsiniz bundan günün nöbetçisini gözleriniz sağlamsa görebilir ama listeye güvenmemenizi de tavsiye ederiz.
Oysa bu çok önemli bir konu, Acilen ulaşılması gereken ilaç ve tıbbi malzemeye geç ulaşılması nedeniyle hasta yaşamları riske edilmektedir. Eczaneler yasal bir zorunluluğu yerine getirmediklerinden dolayı suç işlemektedirler. Bu konuda  Sağlık İl-İlçe Yetkililerini  ve Eczacılar Odası’nı göreve davet ediyoruz. 
 



Sağlık Bakanlığı Eczaneler ve Ezcane Hizmetleri Hakkında Yönetmeliği'nin "Eczane Levhası" başlıklı 17. maddesinde ezcane tabelalarıyla ilgili şu hüküm yer alıyor: "Eczanelerin görülebilir cephelerinden en az birine eczanenin adını gösterir ışıklı veya ışıksız levha konulur. Ayrıca eczanenin sahip ve mesul müdürün adı ve soyadı, rahatça okunabilecek şekilde vitrin camına yazılır. Asgari ve azami boyutlar TED tarafından belirlendikten sonra Sağlık Bakanlığı'nca uygun görülecek standartlardaki ışıklı levhalarda, eczanelerin ruhsatında belirtilen giriş kapısının bulunduğu cepheye konulur." der.






 
Editör: TE Bilişim