Bor’da İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, İlçe Sağlık Grup Başkanlığı, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Bor Ticaret Odası ve Bor Esnaf ve Sanatkarlar Odasının işbirliğiyle düzenlenen Hijyen Eğitimin ilk kursu kahvecilerin katılımıyla başladı.


Bor Halk Eğitim Müdürlüğünde Bor Kahveciler Odası Başkanlığı tarafından ortaklaşa yürütülen Toplum Sağlığını koruyucu hizmetler kapsamında işyeri sahipleri ve çalışanlarına yönelik Hijyen Eğitimi Kursları Bor Kahveciler Odası Üyelerine Hijyenik eğitimi başladı.
Hijyen eğitimiyle ilgili bilgiler veren Bor Kahveciler Odası Başkanı Şaban Arıkan;Portör muayeneleri kalkmış olup bunun yerine çalışanların Hijyen Eğitimi almaları gerekmektedir.

Gıda üretim ve satışları ile ilgilenen halkımızın hijyen hakkında bilgilendirilmesi amaçlı olarak MEM ve İl Tarım Müdürlüğü ile koordineli olarak çalışıyor. İlk etapta kahveciler olarak 44 kişiye hijyen eğitimi verilmiştir. Kurs bitiminden sonra yapılan sınav ile sertifikalar kazananlara teslim edilecek. Elinde sertifikası olmayan çalışanlara 12 bin TL para cezası uygulanacak. Sertifikası olanlardan ise portör muayenesi istenmeyecektir.
5 Temmuz 28698 sayılı Resmi Gazete´de yayımlanan Hijyen Eğitimi Yönetmeliği gereği kurulan Hijyen Eğitimi Komisyonu çalışmalarını tamamlamış ve hazırlanan Hijyen Eğitimi Modülleri Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğünün http://nbogm.meb.gov.tr adresi ile genel ağında yayımlanmıştır.


Yönetmelik çerçevesinde hijyen eğitimi alması gereken iş yerlerinde çalışanların(iş yeri sahiplerinin, işletenlerinin) Halk Eğitim Merkezlerine ve Mesleki Eğitim Merkezlerine müracaat etmeleri istenmektedir.

Yönetmelik kapsamında bulunan iş yerlerinde, Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü tarafından verilen belgeye sahip olmayan kişiler çalıştırılamayacaktır.

İş yeri sahipleri ve işletenleri, çalışanlarının hijyen eğitimi almasından ve belgeli olarak
çalıştırılmasından birinci derecede sorumlu tutulmuşlardır. Ayrıca, işyeri sahipleri ve işletenleri bizzat çalışmaları durumunda bu eğitimi almaya mecburdurlar.

Köy, kasaba ve ilçedeki esnaftan Sağlık Bakanlığınca yapılacak denetlemelerde istenecek olan hijyen eğitimi belgesini almak için kurs başvurularımız devam etmektedir. Bakanlık tarafından 26.07.2013 tarihinde yapılan açıklamaya göre portör muayenesi ve tetkikleri artık yapılmayacak, bunun yerine kurumlardan hijyen eğitimi belgesi talep edilecektir.




Bor Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünde açılan Hijyen Eğitimi Kursunun ilkini kahveci esnafı ve çalışanlarıyla Gıda, üretim ve perakende gibi işyerlerinin çalışanlarına yönelik yapılan işbirliği protokolü kapsamında kursun verildiğini belirterek, "İlk kursumuza 44 kişi kayıt oldu. İlk gün 44 kişiye sabah ve öğle 4'er saat olmak üzere Hijyen eğitimi konusunda Kursiyer öğreticimiz Nalan Deveci tarafından kahveci işletmeni ve çalışanlarına eğitimler verildi. 8 saat eğitim alan kursiyerlere belgeleri verilecek. Daha önce başka yerlerden alınan sertifikalar artık geçersiz konumda; bu çerçevede kurslarımıza kayıtlar devam ediyor. Eğitimlerimiz sürecek. Kurslarımızın sürmesini bekliyoruz. Bu noktada katılmak isteyenler kurslara başvurabilirler" dedi. 


 

HİJYEN EĞİTİMİ YAPILACAK MESLEKLER

 

GÜZELLİK VE SAÇ BAKIM HİZMETLERİ (FOET KODU: 815)

1

Cilt Bakımı Hijyen Eğitimi

8 Saat

2

Dövme ve Takı (Piercing) Hijyen Eğitimi

8 Saat

3

Güzellik ve Saç Bakım Hizmetlerinde İşyeri Sahipleri ve İşletenlerin Hijyen Eğitimi

8 Saat

4

Kuaför (Kadın/Erkek) Hijyen Eğitimi

8 Saat

5

Makyaj Hijyen Eğitimi

8 Saat

6

Vücut Bakımı Hijyen Eğitimi

8 Saat

7

Kaplıca, Hamam ve Sauna Görevlisi Hijyen Eğitimi

8 Saat

PAZARLAMA VE PERAKENDE (FOET KODU: 341)

8

Kantin İşletmeciliği Hijyen Eğitimi

8 Saat

9

Meyve ve Sebze Satış Elemanlığı Hijyen Eğitimi

8 Saat

10

Su ve Deniz Ürünleri Satış Elemanlığı Hijyen Eğitimi

8 Saat

11

Şarküteri, Bakkal ve Gıda Pazarları Satış Elemanlığı Hijyen Eğitimi

8 Saat

12

Tarım Ürünleri Satış Elemanlığı Hijyen Eğitimi

8 Saat

YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ (FOET KODU: 811)

13

Aşçı Hijyen Eğitimi

8 Saat

14

Bar Görevlisi (Barmen) Hijyen Eğitimi

8 Saat

15

Et ve Et Ürünleri İşlemeciliği Hijyen Eğitimi

8 Saat

16

Otel/Motel ve Lokanta Yöneticileri Hijyen Eğitimi

8 Saat

17

Pastacı Hijyen Eğitimi

8 Saat

18

Servis Görevlisi (Garson) Hijyen Eğitimi

8 Saat

19

Şef (Yiyecek Hazırlama ve Sunum Hizmetleri) Hijyen Eğitimi

8 Saat

TOPLUM SAĞLIĞINI KORUYUCU HİZMETLER (FOET KODU: 853)

20

Su Temini (Üretimi) Hijyen Eğitimi

8 Saat

GIDA TEKNOLOJİSİ (FOET KODU:541)

21

Çay Üretimi ve İşleme Elemanı Hijyen Eğitimi

8 Saat

22

Gıda Kontrol Elemanı Hijyen Eğitimi

8 Saat

23

Hububat İşleme Elemanı Hijyen Eğitimi

8 Saat

24

Süt İşleme Elemanı Hijyen Eğitimi

8 Saat

25

Sebze ve Meyve İşleme Elemanı Hijyen Eğitimi

8 Saat

26

Zeytin İşleme Elemanı Hijyen Eğitimi

8 Saat

 







Editör: TE Bilişim