Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Abdullah Demirtaş, böbrekte bulunan kistlere laparoskopik çözümle tedavi buluyor. 

Böbrekte bulunan kistlere kapalı olarak laparoskopik operasyonla tedaviyi Erciyes Üniversitesinde yapıldığını söyleyen Doç. Dr. Demirtaş, 'laparoskopi uygun endikasyonlarla kist hastalığı için en iyi tedavi yöntemi olduğunu ve hastanın bir günde ayağa kalkacağını söyledi.
Doç. Dr. Demirtaş açıklamasında şunları söyledi; “Toplumda sık rastlanan bir rahatsızlık olan kist hastalığı iyi huylu bir hastalıktır. rastlantısal olabileceği gibi genellikle aile hikayesi vardır. tek yada iki taraflı olabilir. Beraberinde böbrek taşı yada başka böbrek rahatsızlıkları olabilir. Yaşla birlikte görülme sıklığı artar. Çoğu böbrek kistine müdahale etmek gerekmezken özellikle 5 cm den büyük, ağrı yapan, tansiyona neden olan veya beraberinde taş gibi ek sorunları olan hastalarda böbrek kistlerine girişim yapılabilir” dedi.

Kendi kliniklerinde uzun yıllardır bu tür girişimleri kapalı ameliyat yöntemi olan laparoskopi ile yaptıklarını belirten Doç. Dr. Demirtaş 'laparoskopi uygun endikasyonlarla kist hastalığı için en iyi tedavi yöntemidir. Hasta bir günde ayağa kalkar ve genellikle taburculuk süresi bir gündür' dedi.
Doç. Dr. Demirtaş, kendi kliniklerine başvuran uzun zamandır böğür ağrısı çeken ERÜ tıp fakültesinden emekli eski personelleri M.U isimli hastalarında aynı anda iki taraflı böbrek kisti (sağ böbrek kisti: 93x82 mm, sol böbrek kisti: 73x67 mm) ve sol böbrek alt kısmında 1 cm lik taş tespit ettiklerini söyledi. Hastasına fleksibıl üreterorenoskopi denenilen ve idrar yollarından girilerek kansız bir şekilde lazer yapılan kapalı sol böbrek ameliyatı ile böbrekte taşın kırıldığını belirten Demirtaş, laparoskopik yöntem ile her iki böbrek kistinin çıkarıldığını komplikasyon olmadığının altını çizdi.

Laparoskopik ameliyatların ileri düzeyde bilgi ve eğitim gerektirdiğini, öğrenme sürecinin uzun ve zahmetli olduğunu ifade eden Doç. Dr. Demirtaş, deneyimli merkezlerde laparoskopik ameliyatların yapılabileceğini, bu ameliyatlarda yalnızca cerrahın değil ekibinde deneyimli olması gerektiğinin altını çizdi. Kendi kliniklerinde 20 yılı aşkın süredir laparoskopik ameliyatların uygulanması ve deneyimli ekipleriyle ürolojinin en zor ameliyatlarını bile laparoskopik uygulayabildiklerini sözlerine ekledi.


Editör: TE Bilişim