İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nizamettin Bilhan kurban bayramı süresince sağlık ekiplerinin kurban satış yerlerini ara vermeden denetleyeceğini belirterek kurban satış yerlerine; Veteriner Sağlık Raporsuz, Menşe Şahadetnamesiz ve pasaportsuz hayvan alınmayacağını, küpesiz, gebe ve iki yaşını doldurmamış büyükbaş hayvanlar ile belgesiz küçükbaş hayvan girişlerine izin verilmeyeceğini belirtti.

 

 

İl Müdürü Nizamettin Bilhan kurban kesecek vatandaşların kesimlerini sağlıklı ve yasal düzenlemelere uygun yapabilmeleri için aşağıdaki hususlara uymaları gerektiğini ifade etti.

 

         “İlimizden başka illere ya da ilçeler arasında farklı bir ilçeye kurbanlık olarak satılacak hayvanların gidecekleri yerlere “veteriner sağlık raporu” ile götürülmesi gerekmektedir. Yol kontrollerinde belgesi olmadan ya da küpesiz halde nakledilirken yakalanan hayvanlara cezai işlem uygulanacaktır.İl dışından gelen hayvanların kulak küpeleri başka bir ilin plaka numarası ile başladığından vatandaşlarımız bu hayvanları alınacaksa, “veteriner sağlık raporu” ile getirilmiş olup olmadıkları sorulmalıdır.

 

Satın alınacak hayvanlar sağlıklı olmalıdır. Hayvanın duruşu düzgün ve canlı olmalıdır. Aşırı zayıf olmamalı, burunları nemli olmalı kuruluk bulunmamalıdır. Kılları parlak ve düzgün olmalı, karışık, dökülmüş ve zayıf kıllı hayvanlar alınmamalıdır. Gözleri sönük olmamalı, göz beyazlarında sarılık ya da aşırı kızarıklık olmamalıdır.Hayvanların vücutları kontrol edilmeli, vücudunun herhangi bir yerinde şişlik olan, kulaklarında ve bacak aralarında çok fazla parazit olan hayvanlar alınmamalıdır. Ağız ve burnundan akıntı gelen hayvanlar, arka tarafı aşırı kirli ve ishalli olan hayvanlar alınmamalıdır.

 

Hayvanların kesimleri sağlık açısından belediye tarafından kurulacak kesim yerlerinde ehil kişilere, ya da Açık Cezaevi Mezbahanesinde yaptırılmalı, sokak ortasında ve boş arazilerde kesim yapılmamalıdır. Hayvan kesildiğinde, yüzmeye başlamadan önce akan kanın pıhtılaşıp pıhtılaşmadığına dikkat edilmelidir. Zaman geçmesine rağmen kesim yerinden akan kan hala pıhtılaşmamış ise, hayvanın yüzülmeden ve hayvana dokunulmadan yetkililere haber verilmesi gerekir.

 

Deri yüzülmeden önce, üzerinde kene olup olmadığı kontrol edilmeli, kene varsa elle ve hayvan parçalanmasında kullanılacak bıçaklarla keneye temas edilmemelidir. Hayvan yüzüldükten sonra, vücut yüzeyinde anormal şişlikler, rengi değişik bölgeler ve çürük olup olmadığı kontrol edilmelidir. Hayvan açıldığında karın ve göğüs boşlukları kontrol edilmelidir. Karın ve göğüs boşluklarında kötü kokulu sıvı olmamalıdır. Karın zarı ile karın ve göğüs boşluklarında düğme benzeri ayrı ya da birbirine bitişik şişlikler, değişik renkli lekeler varsa yetkililere haber verilmeli, kontrol edilmesi sağlanmalıdır.

 

Akciğer, karaciğer, dalak, böbrek ve kalp normal boyutundan büyük, kıvamı normalden yumuşak ya da sert, rengi bilinenden farklı ve üzerlerinde düğme benzeri değişik şekilli şişlikler varsa dokunulmadan yetkililerin kontrol etmesi sağlanmalıdır.Bağırsakların üzerinde şişlikler veya çizgiler halinde lekeler varsa, dıştan bakıldığında içlerinde kan benzeri içerik varsa yetkililere haber verilmelidir.

 

Karaciğer temiz bir bıçakla kesilerek sıkılmalı, içinde parazit olup olmadığı kontrol edilmelidir. Hayvanın parçalanması sırasında kemiklerin ve etlerin arasında yumru benzeri şişlikler olup olmadığına bakılmalı, varsa bunlara bıçak değdirilmemeli, yetkililerin kontrol etmesi sağlanmalıdır.

 

Hayvanlar kesildikten sonra kulak küpeleri atılmamalı, bir poşete konularak yetkililere verilmelidir. Kendi hayvanlarını kurbanlık olarak kesen, ya da köy ve kasaba içinde komşularına kurbanlık olarak satan vatandaşlarımız hayvanların kesiminden sonra küpelerini alarak İl ve İlçe Müdürlüklerimize teslim ederek kayıtlarının düşülmesini sağlamalıdır.

 

Bilhan ayrıca Kurban Bayramı boyunca İl ve İlçe müdürlüklerinde nöbetçi Veteriner Hekim görevlendirildiğini ve kurulan ekiplerin kurban satış ve kesim yerlerinde sürekli denetim yapacaklarını vatandaşlarımızın iletişim için  2113147 ve 2113100  no’lu telefonu arayarak ekiplere ulaşabileceklerini belirtti.

 

  

 

Editör: TE Bilişim