31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü nedeniyle Niğde İl Halk Sağlığı Müdürü Bilgehan Öztürk bir basın açıklaması yaptı.

 

Öztürk açıklamasında ” Dünya çapında en önemli önlenebilir ölüm nedeni olarak tanımlanan tütün ürünlerinin, sağlık açısından yarattığı tehlikelere ilişkin farkındalık yaratmayı hedefleyen 31 Mayıs Dünya Sigarasız Günü bu yıl da önemli bir konu ile gündemdeki yerini alıyor. “ dedi.

 

Dünya Tütünsüz günü ile ilgili basın açıklaması şöyle ;

 

 

 

31 Mayıs Dünya Sigarasız Günü’nde havamızı korumaya devam ediyoruz. Tütün Mamulleri Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolüne Dair 4207 Sayılı Kanun’un 19 Mayıs 2008 itibarı ile uygulamaya girmesinin ardından, 19 Temmuz 2009 dan sonra kapsamı genişletilerek devam ettirilmiştir. Dünya Sağlık Örgütü girişimleriyle tüm dünyada gündeme önemli mesajlar getiren Dünya Sigarasız Günü, bu yıl “Tütün Endüstrisinin Müdahalesi” konusunu işliyor.

 

Dünya çapında en önemli önlenebilir ölüm nedeni olarak tanımlanan tütün ürünlerinin, sağlık açısından yarattığı tehlikelere ilişkin farkındalık yaratmayı hedefleyen 31 Mayıs Dünya Sigarasız Günü bu yıl da önemli bir konu ile gündemdeki yerini alıyor.

 

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, dünya çapındaki tütün ürünleri kullanıcılarının çoğunluğunun 18 yaş öncesi kullanıma başladıkları ve bu rakamın dörtte birinin 10 yaş öncesi alışkanlık geliştirdiklerine dikkat çekiyor. Dünyada halen 1 milyara yakını genç nüfus olduğu belirtilirken ve bu nüfusun %85inin, tütün ürünlerine karşı gençleri korumak konusunda adımlar atması gereken, gelişmekte olan ülkelerde yaşadığı belirtiliyor. Bizler de tütün ürünü üreten ve satan tüm işletmeleri gençlerin ve çocukların tütün ürünlerine özendirilmesinin engellenmesi konusunda duyarlı olmaya davet ediyoruz.

 

Türkiye’de tütün ürünlerinin kullanımında bir artış görülüyor. Ülkemizde; Yetişkin nüfusun üçte birinden fazlası (%34.6) tütün kullanmaktadır.Yetişkin erkeklerin yarısından fazlası (%52) ve yetişkin kadınların %17’si tütün kullanmaktadır. Tütün kullananların birçoğu günlük içicidir. Erkek kullanıcıların neredeyse %9’ı günde bir paket sigara içerken, kadın kullanıcıların %8’i günde hemen hemen 13 adet sigara içmektedir. Yaşları 13-15 arasındaki genç nüfusun %6.9u sigara içmektedir. Şu anda sigara içen genç erkeklerin oranı, genç kızların oranından yüksektir (erkekler %9.4; kızlar %3.5). Her yıl 110.000 Türk, tütüne bağlı hastalıklardan dolayı ölmektedir.

 

Türkiye’de rastlanan tütüne bağlı kanser vakaları her yıl ortalama %6 oranında artmaktadır.

 

2025 yılı itibarıyla tütüne bağlı hastalıkların sayısının 250.000 değerine ulaşacağı tahmin edilmektedir.

 

İlimizde ise  Halk Sağlığı Müdürlüğü  olarak insan sağlığı açısından çok önemli olan bu maddenin zararlarından gençlerimizi ve özelliklede hiç tütün ürünü kullanmayan pasif içici konumunda olan vatandaşlarımızı korumak için denetimler ve eğitimler yapılmaya devam edilmektedir.

 

Yasanın yürürlüğe girdiği 19 Temmuz 2009 tarihinden bu yana İlimiz genelinde 46100 Adet işyeri denetimi yapılmış olup aksaklık tespit edilen 1246 işyerine uyarı ve idari para cezası verilmiştir. İnsanımızın sağlığını korumak, daha sağlıklı nesiller yetiştirebilmek için çok önem verdiğimiz “Dumansız Hava Sahası” çalışmalarımız 7 gün 24 saat devam edecektir.

 

Editör: TE Bilişim