Dr. Doğan Baran Çocuk Hastalıkları Hastanesi Yeni Doğan Yoğun Bakım Ünitesi’nde kronik akciğer hastalığı sebebiyle 11 aydır solunum desteği alan, 7 kez solunumu duran ve canlandırma işlemi ile tekrar hayata döndürülen Bertu bebeğin tedavisi, hastane tarafından evinde hazırlanan özel odasında devam edecek.
      Niğde’de 6 aylık ve 740 gram olarak dünyaya gelen Bertu bebek, kronik akciğer hastalığı sebebiyle tedavi altına alındığı Dr. Doğan Baran Kadın ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Yeni Doğan Yoğun Bakım Ünitesi’nde sürdürülen tedavi sonucunda 4 kilo 850 grama ulaştı. 9 ay boyunca solunum desteğine ihtiyaç duyan bebeğin tedavisi son 1,5 ayda sadece oksijen tedavisi ile devam etti.
      BEBEĞİN BAKIMI EVDE DEVAM EDECEK
        11 aydır takip edilen bebeğin evine taburcu edilme durumuna geldiğini belirten Dr. Doğan Baran Kadın ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Dr. Bahri Elmas, bebeğin kronik akciğer hastalığı olarak değerlendirilen bir hasta olduğunu söyledi. Bu durumun erken doğum nedeniyle akciğerlerinin yeterince gelişememesinden, vücudun oksijen değişimini yeterli olarak yapamamasından kaynaklanan bir hastalık olduğunu söyleyen Başhekim Bahri Elmas, “ Şu anda hastamızın genel durumu oldukça iyi, yapılan göz muayenesinde bebeğimizin gözlerinde de bir sıkıntı olmadığı belirlendi. Uzun süre solunum tedavisi olmasına rağmen gözlerinde bir sorun olmaması bizim solunum cihazını iyi kullandığımızın bir göstergesi. Yalnız hastamızın fizik tedaviye ihtiyacı olabilir” dedi. Hastanın eve çıkma konusunda bir takım sosyal problemleri olduğunu, bunun da Bor Kaymakamlığı ve sosyal hizmetlerin gösterdiği hassasiyet ve yardımlarla çözüldüğünü dile getiren Dr. Elmas, hastaların evde bakımı ile ilgili programı 2 aydır yürüttüklerini belirtti. 
     HASTALARIMIZI EVLERİNDE TAKİP EDİYORUZ
         Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi olmaları vesilesiyle daha çok yeni doğan bebeklerdeki sarılık rahatsızlığının evde ışık tedavisi ile düzeltilmesi konusunda çalışma yaptıklarını söyleyen Başhekim Dr. Elmas, “ Bu bizim evde baktığımız ilk kronik hastamız olacak. Bu hastamızı oksijen tüpü veya oksijen cihazıyla ayrıca oksijeni ölçen ikinci bir cihaz ve gerekli diğer ekipmanların raporlarını çıkartarak evine göndereceğiz. Biz hastamızı belirli aralıkla ziyaret edeceğiz. Evde durumu nasıl ona bakacağız. Gidişat ile ilgili sıkıntısı varsa tekrar hastanemize getirerek burada bakacağız. Yani bu çocuğumuzun evdeki bir odası bizim hastanemizin bir odası olacak” dedi.
        10’a yakın hastaya evde fototerapi tedavisi uyguladıklarını ifade eden Elmas, “ Bize ulaşan bebeklerimizde sarılık limitine bakıyoruz, bebekte sarılık limiti aşmadıysa yani çok tehlikeli boyutta değilse bir cihaz, personel ve araçla birlikte hastanın evine kadar gidiyoruz. Cihazı eve kuruyoruz gerekli eğitimleri veriyoruz. Tekrar görüşerek bebeğin sarılık durumuna bakacağız ona göre hareket edeceğiz diyoruz. Hastayı eve gönderirken psikologumuz, diyetisyenimiz ve eczacımız mutlaka hasta yakınıyla görüşüyor. Takiplerinde de buna dikkat ediyoruz. Eve yaptığımız ziyaretlerde hastanın durumunu iyi görmemişsek, ailenin hasta bakımı konusunda sıkıntıları varsa hastamızı geri alıyoruz. Yani kısacası hastanın evine hastanemizin bir şubesini açıyoruz” dedi.
BEBEĞİN SOLUNUMU 7 KEZ DURDU
 
    11 aydır tedavisini sürdürdükleri Bertu bebeğin artık kendi bebekleri gibi olduğunu dile getiren Yeni Doğan Yoğun Bakım Ünitesi Sorumlu Uzman Doktoru Aynur Kuzucu, “6 aylık 740 gram olarak dünyaya gelen Bertu Düzgün bebek uzun süre solunum desteği aldı. 7 kez solunumu duran bebek canlandırma işlemi yapılarak hayata döndürüldü. Kronik akciğer hastalığı gelişen bebek 9 ay boyunca solunum desteğine ihtiyaç duydu. 9 ay sonra solunum cihazından çıkan bebeğin oksijen tedavisi 1,5 aydır Yoğun Bakım Ünitemizde devam ediyor. Şu anda bebeğin genel durumu daha iyi” dedi. 8 ay boyunca bebeğin damar yolu ile beslendiğini dile getiren Kuzucu, bebeğin bundan sonra da nazo gastrik sondalarla ve özel mamalarla besleneceğini söyledi. Kuzucu, bebeğin evde bakım hizmetine alınacağını ifade etti.  Yeni Yıldız Gazetesi/NİĞDE
 
Editör: TE Bilişim