Ramazan Bayramı’nın yaz sıcaklarına denk gelmesiyle 3 günlük tatil sürecini fırsat bilen herkes deniz ve havuzlara akın ediyor. Ancak kalabalık deniz ve havuzlar göz ve kulak enfeksiyonlarına sebep olabiliyor. Anadolu Sağlık Merkezi Göz Hastalıkları Uzmanı Operatör Doktor Burcu Usta Uslu ve Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Profesör Doktor Mustafa Kazkayası tatilini deniz ve havuzda değerlendirmek isteyenlere göz ve kulak enfeksiyonlarından korunmak için uyarılarda bulunuyor.


Uslu, “Havuza girmeye bağlı olarak yaz aylarında göz enfeksiyonlarında artış görülüyor. Hatta bu enfeksiyonlar kornea kayıplarına, görme kayıplarına bile yol açabiliyor” diyor. Kazkayası ise, “Havaların ısınmasıyla fırsat bulan herkes kendini denizin ya da havuzun serin sularına bırakıyor. Sıcak-nemli ortamda yaşamak ve sık suya girmek de dış kulak iltihabına (yüzücü kulağı) sebep olabiliyor” diyor.

Sıcak yaz günlerinde serinlemek isteyenler deniz ve havuzlara koşuyor. Deniz ve havuz gibi nemli alanlar ise göz ve kulak enfeksiyonlarına yol açabiliyor. Anadolu Sağlık Merkezi Göz Hastalıkları Uzmanı Operatör Doktor Burcu Usta Uslu, “Virüslerin, bakterilerin, özellikle de paraziter hastalıkların havuzdan geçme riski çok yüksektir. Havuz ne kadar klorlansa, dezenfekte edilse de pek çok enfeksiyondan, özellikle de parazitlerden koruyamayabiliyor. Bunlar ise kornea ülserleri gibi pek çok kornea enfeksiyonlarına, hatta kornea kayıplarına, görme kayıplarına bile yol açabiliyor. Bu nedenle havuz yerine denize girmek daha sağlıklı olabiliyor. Bazen en kirli olduğunu düşündüğümüz deniz bile en temiz havuzdan daha az mikrop bulaştırır” diyor. Anadolu Sağlık Merkezi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Profesör Doktor Mustafa Kazkayası ise, “Sık sık denize ya da havuza girmek kulaklarda eksternal otite sebep olabiliyor. Dış kulak yolu ve kulak kepçesi enfeksiyonu olan eksternal otit, Kulak-Burun-Boğaz hastalıkları içerisinde sık karşılaşılan bir durumdur ve hafif bir seyirden hayatı tehdit edici boyutlara kadar değişik aşamalarda olabilir” diyor.

Göz sağlığını korumak için hangi önlemler alınmalı

Deniz ve havuza gireceklere göz sağlığı için uyarılarda bulunan Uslu, “Deniz varsa havuz yerine deniz tercih edilmelidir. Gözleri korumak için su geçirmeyen deniz gözlükleri takılmalıdır. Havuza girmeden önce ve havuzdan çıkar çıkmaz mutlaka duş alınmalıdır. Gözlerde kızarıklık, batma ve çapaklanma gibi sorunlar meydana gelirse vakit kaybedilmeden göz doktoruna başvurulmalıdır” diyor. Çocuk havuzlarında daha fazla kimyasal bulunduğunu dile getiren Uslu, havuzların çocuklar için daha riskli olduğuna da dikkat çekiyor.

Dış kulak iltihabının önüne geçmek için ne yapılmalı

Dış kulak iltihabının sık sık suyla temas edildiğinde oluştuğunu söyleyen Kazkayası, “Kulaklar mümkün olduğu kadar kuru tutmaya çalışılmalıdır. Yüzme, banyo veya duştan sonra kulaklar ince bir bez ile kurulanmalıdır. Saç kurutma makinesi düşük devirde kullanılarak dış kulak yolunun kurutulmasında yardımcı olabilir. Kulak problemi varsa suya girerken vazelinli ya da silikonlu kulak tıkaçları kullanılmalıdır” diyor.

Anadolu Sağlık Merkezi Hakkında

Yaşam kalitesini artırmak için dünya standartlarında sağlık hizmeti sunmak hedefiyle kurulan Anadolu Sağlık Merkezi, modern tıbbın gereklerini yeni ve kapsamlı bir sağlık anlayışıyla hastalarına aktarıyor. Hizmet kalitesine önemli katkı sağlayan Johns Hopkins Medicine (JHM) ile devam eden işbirliği Anadolu Sağlık Merkezi'nin sağlıkta referans merkezi olma vizyonunu da destekliyor. Kurulduğu günden buyana gerçekleştirdiği çalışmalarla ‘Sağlığın Merkezi’ konumuna ulaşan Anadolu Sağlık Merkezi; onkoloji, kalp damar sağlığı, kadın hastalıkları ve tüp bebek, nöroloji, cerrahi bilimler ve iç hastalıkları dahil olmak üzere tüm branşlarda sunduğu hizmetlerde hasta odaklı yaklaşımla hareket ediyor. Hizmetlerinde hasta hakları ve güvenliğini temel önceliği olarak belirleyen Anadolu Sağlık Merkezi, kaliteli sağlık hizmeti ile dünyanın farklı bölgelerinden gelen hastalara tedavi olanağı sunuyor.

Johns Hopkins Medicine Hakkında

Johns Hopkins Medicine, Johns Hopkins Üniversitesi Tıp Fakültesi hekimlerini ve bilim adamlarını, Johns Hopkins Sağlık Sisteminin organizasyonları, sağlık profesyonelleri ve tesisleri ile birleştirmektedir. Johns Hopkins Medicine’ın misyonu, tıbbi eğitim, araştırma ve klinik bakım standartlarını mükemmelleştirerek toplumun ve dünyanın sağlığını daha iyi bir seviyeye çıkartmaktır. Farklı ve kapsamlı olan Johns Hopkins Medicine, Johns Hopkins Hospital’ın 1889’daki açılışından bu yana, sağlığı korumak için hekimlerin ve tıbbi bilim adamlarının biyomedikal araştırmalar ve tıbbi bilgilerin uygulanması konularındaki eğitimlerinde uluslararası liderlik sağlamıştır.


Editör: TE Bilişim